maandag 25 augustus 2014

Israel vernielt opnieuw woontoren in Gaza, twee doden


(Foto Ma'an News) 

Update, dinsdag 9.15 uur. Israel heeft dinsdagmorgen opnieuw met luchtaanvallen één van de hoogste gebouwen van Gaza vernield. Een woontoren 13 verdiepingen in Gaza-stad moest eraan geloven. Twee mensen werden bij de aanval gedood, 20 mensen  raakten gewond, 70 gezinnen werden dakloos en honderden burgen moesten worden geëvacueerd wegens instortingsgevaar. Het was de tweede woontoren die Israel verwoestte in drie dagen, Zondag ging eveneens een gebouw van 13 verdiepingen tegen de vlakte.
Volgens cijfers van het Palesatijnse ministerie van Gezondheid zijn sinds 8 juli nu 2,125 mensen in Gaza gedood, van wie de meesten burgers, en onder hen meer dan 490 kinderen. (Eind update).
Egypte heeft maandag een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza gedaan dat de steun heeft van Palestijnse  fracties, ze heeft een Palestijnse functionaris het persbureau AFP maandag meegedeeld. Egyptische functionarissen hebben bevestigd dat zij aan beide partijen een nieuw voorstel hebben gedaan.
Het nieuwe plan voorziet volgens de Palestijnen in een onmiddellijk staakt-het-vuren en het openen van de grensovergangen om hulpgoederen en goederen voor de herbouw door te laten. Andere punten die een staakt-het-vuren tot dusver in de weg stonden zullen dan verschoven worden naar besprekingen over een maand, aldus het voorstel. De Palestijnse functionaris noemde het een voorstel voor een ''tijdelijk'' staakt-het-vuren en zei dat nu het wachten op een Israelisch antwoord.
De kans dat Israel op het voorstel ingaat lijkt echter niet groot. Premier Netanyahu zei maandag voor een kabinetsvergadering dat Israel zal doorgaan met de operatie tot het zijn doelen heeft bereikt. Bovendien deed hij een beroep op de inwoners van Gaza om plaatsen van waar Hamas ''terroristische activiteiten“ uitvoert, te ontruimen, omdat al dit soort  plaatsen voor Israel een doelwit zijn.'' Netanyahu lichtte niet toe wat hij onder ''terroristische activiteiten'' rangschikt, maar het is waarschijnlijk veilig om aan te nemen dat Israel die definitie heel erg ruim opvat (oppassen dus als de werkster verkering met een Hamas-man heeft gehad, of als een kind van een Hamas-strijder een keer met jouw kind een boterhammetje is komen eten, zou ik, AbuP., willen waarschuwen).  
De aanvallen gingen ondertussen door. Israel had te lijden van de een flink aantal afgeschoten raketten (waaronder op Tel Aviv). En in Gaza werden maandag 12 mensen gedood, onder wie de 25-jarige free lance-journalist en fotograaf Abdallah Murtaja, die in Shja'iyye getroffen werd door een tank-granaat. De rechtse Israelische site Arutz 7 (van de kolonisten) meldde juichend dat hij ook wel eens voor de ''terroristische'' Aqsa tv van Hamas heeft gewerkt en bovendien een schoonzoon was van Fawzi Barhoum, een woordvoerder van Hamas.
Andere slachtoffers waren een vrouw en haar kind in Beit Lahiya bij een aanval op het huis van Raad Tamboura, Ahmad al-Dali en de gebroeders Bassem en Ahmad Hijazi bij een luchtaanval op een auto in Gaza-stad, Muhammad Shubeir in Gaza-stad, Farhana al-Attar in Beit Lahiya bij een aanval op haar huis kort na middenacht,Yasin al-Biltaji en Yahya Abu Daqin bij het aanbreken van de dag toen een Israelisch vliegtuig een raket afvuurde op een groep mensen in de wijk Tuffah in Gaza-stad, een ongeïdentificeerde man in Noord-Gaza, Hani Muhammad Yasin, die stierf aan wonden die hij enkele dagen  geleden opliep, en Nidal Badawi die overleed aan verwondingen die hij zaterdag opliep bij luchtaanvallen in Rafah.
 Zondag werd een 100-tal raketten op Israel afgevuurd en werden in Gaza in totaal 13 mensen gedood, onder wie een moeder en haar drie kinderen in  Jabaliya. Volgens de cijfers van het  ministerie van Gezondheid in Gaza zijn tenminste 89 families in Gaza geheel of gedeeltelijk uitgeroeid tijdens de Israelische campagne ''Protective Edge''.

Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...