maandag 25 augustus 2014

Tiener op de Westoever overlijdt aan eerder opgelopen schotwonden

مواطنون يشيعون جثمان الشهيد حسان عاشور الذي استشهد متأثراً بجروح اصيب بها خلال مواجهات يوم الجمعة الماضي شرق نابلس.‎(عدسة:ايمن النوباني /وفا)
De begrafenis van de 16-jarieg Hassan 'Ashour. (Foto WAFA)

Een Palestijnse tiener is maandag overleden aan de verwondingen die hij eerder in de maand had opgelopen toen Israelische militairen hem neerschoten. De jongen in kwetsie was de 16-jarige Hassan Hazim Abd al-Hamid 'Ashour, die op 15 augustus in de borst geschoten werd tijden onlusten in Beit Furik. Hij stierf in het Rafidiya ziekenhuis in Nablus, na leveroperaties te hebben ondergaan.
Op de Westoever is het al zolang de Israelisceh aanval op Gaza duurt onrustig is geweest. Zo ook nu. In Beit Ummar bij Hebron, liepen twee jongeren maandag niet al te ernstige verwondingen op nadat ze door raeli's in hun benen waren geschoten met ''rubber kogels'' (stalen kogels die  met rubber zijn overtrokken). Ook werd de vooruit van een burger ingeslagen die met zijn auto werd gestopt en ondervraagd bij een chceckpoint in Beit Ummar.

De onlusten in Beit Ummar braken uit aan het begin van het schooljaar. Het ministerie van Onderwijs van de PA had besloten dat de dag deels gewijd zou worden aan een solidariteitsactie met de ongeveer 500.000 leerlingen in Gaza, voor wie het schooljaar voorlopig nog lang niet kan beginnen. Het ministerie had besloten deze eerste dag te wijden aan een discussie van de slachtpartij in Gaza. Daarna stonden, om 11 uur, tochten op het programma van de leerlingen naar het centrum van hun dorp of stad, voor een vreedzame demonstratie in solidariteit met de kinderen en studenten in Gaza, waar een geschatte 227 scholen zijn vernield of beschadigd en een kleine 500 kinderen gedood.    Een jonge man uit het Shu'afat kamp bij Jeruzalem werd zaterdag zwaargewond in het Hadassa ziekenhuis in Jeruzalem opgenomen, nadat hij door Israelische grenspolitiemannen twee maal in de onderbuik was getroffen. De politie zette een wacht bij zijn  kamer in de intensive care van het ziekenhuis. Volgens de politie had de 20-jarige Yahya Alqam schoten gelost op de nederzetting Pisgat Ze'ev voordat de politie terugschoot.
Zondag sloten Israelische militaire n het dorp Burin (bij Nablus) helemaal af van de buitenwereld, nadat ook ook dat tijdens onlusten schoten waren gelost door Palestijnen. Checkpoint aan alle kanten van het dorp zorgden er daarna voor dat er niemand meer het dorp in of uit kon.


Geen opmerkingen:

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...