vrijdag 2 november 2018

Israel verruimt de regels en wil nu ook van de markt van Hebron een nederzetting maken

De markt in Hebron in 1994 voor de sluiting
 De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft donderdag bekendgemaakt dat hij begint met de planning voor weer een  nieuwe nederzetting in het hart van de Palestijnse stad Hebron. Het plan voorziet in de bouw van 15 wooneenheden op het dak van de winkels van wat tot 1994 de centrale markt van Hebron was, voordat hij door Israel werd gesloten en ontruimd. 
Het plan komt kort nadat Israel half oktober het forse bedrag van 21.6 miljoen shekel (plm 5 miljoen euro) uittrok om het militaire hoofdkwartier te verplaatsen van het indertijd om veiligheidsredenen gesloten centrale busstation van Hebron en op de plaats van dit busstation 31 nieuwe woningen voor Joden te bouwen. Deze nederzetting gaat ''Hezekia'' heten.
Het nieuwste plan, dat voor de woningen op de plaats van de markt, is overigens nog niet klaar. Het zal eerst ontwikkeld moeten worden, vervolgens de diverse commissies voor planning moeten passeren en ook nog eens juridische bezwaren moeten overleven, want de gemeente Hebron en de NGO Vrede Nu hebben beide al bezwaar gemaakt.
De plannen geven overigens aan dat Israel zijn beleid ten aanzien van de bescherming van Palestijnse rechten op eigendom en/of huurbescherming flink in het eigen voordeel heeft bijgesteld. De ''Hezekia'' plannen gingen er al voorbij dat land of onroerend goed dat om ''veiligheidsredenen'' in bezit is genomen,. nadat die veiligheidsredenen zijn beëindigd weer terug gegeven dienen te worden aan de oorspronkelijke eigenaars of beheerders. Dat was de gemeente Hebron, maar Israel licht daar nu de hand mee.
 Wat de centrale markt betreft, dit gebied was vóór 1948 Joods eigendom, maar werd toen de Westoever onder Jordaans beheer kwam indertijd door Jordanië aan de gemeente Hebron geleased. Tot 1994 werd dit door Israel voortgezet, omdat de gemeente Hebron huurbescherming genoot. Maar in dat jaar pleegde de kolonist Baruch Goldstein echter de moordpartij in de Ibrahimi-moskee, waarbij 29 gelovigen werden gedood en een 200-tal gewond raakte. Israel sloot toen de centrale winkelstraat, de Shuhada straat, en de aangrenzende centrale markt voor Palestijnen. Vrees voor represailles van de inwoners van Hebron, heette toen het motief. De winkels van de Shuhada straat staan nog steeds leeg, de winkels op de centrale markt eveneens,. Zij werden in 2001 gekraakt door de kolonisten,. maar na eindeloze procedures werden die er in 2006 weer uitgezet.
Israel gaat nu geheel voorbij aan de oorspronkelijke regel dat wat op ''veiligheidsgronden'' in bezit wordt genomen slechts tijdelijk kan worden geconfisqueerd. Volgens Vrede Nu zijn juridische adviseurs van het ministerie van Defensie tot het inzicht gekomen dat Israel zich niet langer aan dit princiep hoeft te houden. Dart maakt het stichten van nieuwe nederzettingen of het uitbreiden van bestaande vestigingen van de Israeli's natuurlijk weer een stukje makkelijker.

2 opmerkingen:

Meir zei

...een nieuwe nederzetting in het hart van de Palestijnse stad Hebron.
Joden gaan dus kamperen.
Je valt nou toch wel fiks door de mand met je haatterm 'nederzetting' en dat Judea en Samaria 'Judenrein' dienen te zijn.

Volendam, gelegen op de westoever van de Zaan.
Heb je nou nog niet door hoe belachelijk je jezelf maakt, net als al die socialistische haters tegen Trump met hun leugens. Je doet hetzelfde tegen Joden en Israël. Je geschiedvisie is gebaseerd op haat en afgunst.

Anoniem zei

Meir

"Heb je nou nog niet door hoe belachelijk je jezelf maakt"

Ik weet wie dit zegt.
Maar je echte naam noemen doe je niet... Te link? Alleen maar een "belachelijk" grote mond?
Zo op de man af spelen kunnen we allemaal. Dat is geen kunst en niet mijn niveau.

Ik vind het blog van Maarten Jan helemaal niet belachelijk, maar grandioos! In deze tijd van ongekend felle "hasbara" onmisbaar voor Nederland.

Herman

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...