dinsdag 11 december 2018

Israelische leger doodt weer man met schoten in de rug

Omar al-Awawdeh
Israelische soldaten hebben dinsdagmorgen  in het dorp Ithna (in het westen van het directoraat Hebron)  weer een Palestijnse man doodgeschoten. Het was de 27-jarige Omar Hassan al-Awawdeh uit Ithna. Hij werd door verschillen kogels in de rug getroffen. Blijkbaar kunnen Palestijnen ook met hun rugzijde Israelische militairen een gevoel inboezemen dat zij in levensgevaar verkeren. Het gevoel dat hun leven wordt bedreigd is namelijk volgens het Israelische militaire handboek de enige toelaatbare reden die soldaten hebben om iemand gericht dood te schieten.
Wat er mis was, was dat al-Awawdeh niet meteen gestopt scheen te zijn toen hij een teken kreeg dat zijn auto moest worden doorzocht. Het leger claimde later dat hij probeerde soldaten te overrijden, blijkbaar dus een reden om hem van achteren, ná die dreiging, dood te schieten.
Het is de tweede keer in korte tijd dat een man door het leger van achteren wordt doodgeschoten.
Vorige week dinsdag werd de 22-jarige mentaal gehandicapte Mohammed Habali in Tulkarem doodgeschoten. Een video die later opdook toonde dat de man in een rustige straat liep, temidden van andere voorbijgangers en ineens voorover op zijn gezicht viel Hij bleek door zijn hoofd en zijn rug te zijn geschoten. Het leger stelt nu, naar aanleiding van die video een onderzoek in, berichtte de site YNet. Dat zal, zo vertel ik u alvast, ongetwijfeld resulteren in de conclusie dat de dood van Mohammed Habalihet gevolg was van niet-verwijtbare iomstandigheden, of misschien zelfs wel gerechtvaardigd.

De dood van Mohammed Habali

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...