donderdag 26 februari 2015

Boete en voorwaardelijke straf voor Palestijnse activist Abu Rahme


Abdallah Abu Rahme na zijn vrijlating uit de gevangenis in 2011 (Foto Activestills.org)

Dit is nog achterstallig nieuws: Een Israelische militaire rechter heeft de Palestijnse activist Abdallah Abu Rahme maandag tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden veroordeeld en een boete van 5.000 shekel (ongeveer 1.000 euro). Abu Rahme, die één van de gangmakers is van de geweldloze protesten tegen de Muur in de plaats Bil'in,kreeg de straf voor een gebeurtenis in mei 2012. Hij probeerde toen met zijn lichaam een tractor de weg te versperren die een barrière wilde opwerpen voorafgaand aan de jaarlijkse herdenking van de ''Nakba'', de Palestijnse catastrofe van 1949.
De straf was eigenlijk een meevaller.
Abu Rahme heeft al eerder in de gevangenis gezeten wegens zijn vreedzame activiteiten tegen de nederzettingen en de bouw van de Muur. In 2009 zat hij 15 maanden vast wegens zijn ''gangmakerschap'' bij de grassroots-protesten van de Palestijnen op de Westoever. Zijn huidige strafmaatbepaling volgde op het feit dat een militaire rechter hem in oktober 2014 al schuldig had bevonden aan ''het hinderen van een soldaat bij het uitoefenen van zijn werk''.  De militaire aanklaagster vroeg toen een zware straf, omdat Abu Rahme zich schuldig zou maken aan een ''ideologisch misdrijf'' en herhaling te verwachten was.  De rechter bepaalde echter maandag dat een langdurige gevangenisstraf niet op zijn plaats was omdat er geen geweld aan te pas was gekomen en geen schade was veroorzaakt.

De voorwaardelijke straf zal echter ten uitvoer worden gebracht zodra Abu Rahme weer deelneemt aan een demonstratie. De test daarvoor is is vrijdag, morgen dus. Dan neemt hij deel aan een speciale demonstratie ter ere van ''tien jaar geweldloos  verzet in in Bil'in''.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...