dinsdag 17 februari 2015

In de Palestijnse yuppenstad Rawabi staan de appartementen leeg, want Israel levert geen water

rawabi
Rawabi nu.

In 2009 begonnen de berichten naar buiten te komen: Iets ten noorden van Ramallah op de Westoever zou een nieuwe stad verrijzen,een Palestijnse stad, ontsproten aan het brein van de rijke Palestijnse zakenman Bashar al-Masri en gebouwd vooral met geld uit Qatar. Hij zou Rawabi gaan heten, zo'n 40.000 mensen moeten huisvesten en vooral een stad worden voor de Palestijnse upper-class. Israel vond het een goed plan. Al-Masry is van de school dat ''economische vrede'' met de Israeli's uiteindelijk in ieders voordeel zal zijn, een visie die - hoe zal ik het zeggen - nou niet noodzakelijkerwijs meteen wordt gedeeld door Palestijnen die streven naar een eigen staat.
De eerste fase van het plan is intussen klaar. De appartementen kosten tussen de 65,000 en 110,000 dollar – niet veel voor Israelische begrippen, maar ver boven de draagkracht van de gemiddelde Palestijn. Veel kopers zouden dan ook vooral appartementen uit beleggingsoverwegingen hebben gekocht. De eerste kopers zouden al in mei 2014 de sleutel hebben ontvangen. Maar dat ging niet door, want ......uit de kranen van hun nieuwe fraaie huizen komt geen druppel water.
De oorsprong van het conflict dat in oktober 2014 naar buiten kwam, is dat dat  water moet worden geleverd door de Israelische maatschappij Mekorot, die ook gaat over het water in de Palestijnse gebieden. En Israel vraagt aan de Palestijnse Autoriteit die de overeenkomst voor de leverantie moet tekenen, dat het dan tevens voor akkoord tekent dat Mekorot water levert aan de nederzettingen. Dat nu, weigert de Palestijnse Autoriteit. En dus komt er geen water.
Het conflict heeft intussen slapstick-achtige proporties aangenomen. De Israelische autoriteiten zijn gaan beseffen dat aan de wereld moeilijk valt uit te leggen waarom de stad geen water krijgt, en zijn voor een deel overstag. Generaal Yoav Mordechai, de baas van COGAT (het militaire kantoor dat de Israelische activiteiten in de bezette gebieden coördineert), en minister van Defensie Moshe Ya'alon, die de Westoever regeert, zouden intussen vóór de levering zijn. Gefluisterd wordt dat ook premier Netanyahu er intussen wel voor voelt de knoop door te hakken, schrijft de columnist Nanum Barnea in de krant tYediot Ahronot. Maar er is nóg een probleem: de pijpleiding vanuit Israel naar Rawadi loopt gedeeltelijk door de zogenoemde Area C van de Westoever, het gebied waar de kolonisten de dienst uitmaken. En de kolonisten zijn ertegen dat Rawabi water krijgt.
Nu, vlak voor de Israelische verkiezingen, waarin Netanyahu onder meer in Hebron en andere nederzettingen campagne gaat voeren om stemmen van de kolonisten te winnen, zal er waarschijnlijk geen voortgang zitten in de zaak. Het wordt afwachten wat er na de verkiezingen gebeurt. En intussen ligt het werk in Rawabi al maanden stil, verliezen de investeerders geld en kunnen de nieuwe bewoners niets beginnen met hun huis.

Geen opmerkingen:

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...