woensdag 25 februari 2015

Moskee beklad, stroom afgesloten op de Westoever, huizen gesloopt in de Negev


Een Israelische soldaat staat op wacht bij de moskee in Jaba die in brand is gestoken en beklad door kolonisten (Foto Ma'an)

Vandaag een paar korte nieuwsberichten:
Kolonisten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag brand gesticht in een moskee in de plaats Jaba bij Betlehem. Brandstichtingen en bekladdingen van deze aard (prijskaart-aanvallen) zijn de afgelopen jaren meermalen voorgekomen op de Westoever. Haaretz merkt op dat vorige maand werd de deur van een moskee in Dir Istia door brand werd beschadigd en dat in december twee gemaskerde mannen in een Palestijns huis in Hebron inbraken er er molotovcocktails naar binnen gooiden. De krant meldt ook dat vorige maand drie jongeren uit de illegale'' outpost Havat Gilad werden opgepakt wegens het beschadigen van auto's en gebouwen in het Palestijnse dorp Farata. Het was de eerste keer in meerdere jaren dat de Israelische veiligheidsdiensten erin slaagden mensen voor het plegen van ''price tag'' aanvallen te pakken.
PS. Een dag later na de brandstichting in Jaba werd een Grieks-orthodoxe kerk op de berg Zion aangevallen. De kerk werd beklad met anti-christelijke leuzen. en er werd brand gesticht in de wc.
De Israelische Elektriciteits Maatschappij heeft woensdag gedurende een half uur de elektriciteit afgesloten va n de Palestijnse steden Nablus en Jenin. Het was de tweede keer deze week dat de maatschappij dat deed. Zij wilde daarmee de aandacht vestigen op het feit dat de  Palestijnse Autoriteit nota's ter waarde van 1,9 miljard shekel (zo'n 200 miljoen euro) niet heeft betaald.
Er was een tijd dat de Westoever van stroom werd voorzien door Palestijnse maatschappijen in onder meer Oost-Jeruzalem en Nablus. Israel heeft die na 1967 genaast en de prijzen verhoogd. Opmerkelijk is bovendien dat de Israelische maatschappij met haar claim komt op een moment dat Israel al een paar maanden een bedrag van ruim 100 miljoen dollar per maand aan belastingafdrachten die de PA toekomen, weigert over te maken. Dit als ''straf''  voor het feit dat er nu een PA-regering is waar de bewegingen Fatah en Hamas in samengaan.

Israel heeft dinsdag ondanks het koude weer vier huizen vernield van Bedoeïenen het gebied Tel Sheba bij Beersheba in de Negev. Tientallen mensen, behorend tot de familie al-Nabbari raakten dakloos. Ook hun olijfbomen werden ontworteld.Een 20-jarig lid van de familie werd gearresteerd omdat hij zich verzette tegen de sloop. Zondag werden ook al vier huizen gesloopt in het Bedoeïenen dorp Hurah, eveneens in de Negev. Er zijn 45 Bedoeïenendorpen en -lokaliteiten in de Negev die Israel weigert te erkennen. Deze dorpen hebben geen elektriciteit, stromend water of openbaar vervoer. Israel probeert de inwoners ervan te dwingen te verhuizen naar een grote stad. Het sloopt regelmatig wat huizen in deze niet-erkende dorpen. 

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...