woensdag 18 februari 2015

Nieuwsuur propageert methodes Israelische bezetting bij aanpak Islamisten

Monique van Hoogstraten autoos Jeruzalem
Van Hoogstraten
Stel je werkt bij de NOS. In Europa worden aanslagen gepleegd op mensen die cartoons maken waarop de profeet Mohammed wordt afgebeeld. Die aanslagen zijn het werk van geradicaliseerde moslims. En die geradicaliseerde moslims schieten ook Joden dood. Mogelijk doen ze dat - en misschien is dat zelfs zelfs wel waarschijnlijk zo -. omdat ze die Joden zien als symbolen voor een onderdrukking van moslims (in dit geval de Palestijnen) die die breed en ook al heel lang door het Westen wordt gesteund.
De meeste mensen noemen die moorden een uiting van antisemitisme. Ik denk dat anti-Israelisme (waarbij Joden en Israeli´s voor het gemak tot één en dezelfde categorie worden gerekend) een betere term ervoor is. Maar hoe dan ook vormen dit soort aanslagen een groot probleem, omdat moeilijk voorspelbaar is wie de volgende zal zijn die toeslaat en waar.
Maar ...je werkt bij de NOS en wilt een item maken. Wat ga je dan doen?
Je gaat kijken in het land dat voor 100% zeker als één van de voornaamste aanjagers van moslimradicalisatie kan worden gezien: Israel. Het heeft een vete met Palestijnen, die in 1948 voor het grootste deel zijn verjaagd en gevlucht en nooit mochten terugkeren. Het houdt sinds 1967 de rest van Palestina bezet en slokt dat gebied via een uitgebreid netwerk van nederzettingen geleidelijk eveneens op. En het houdt al 47 jaar een meedogenloze bezetting in stand, waarbij het alle Palestijnen controleert en beheerst van de wieg tot het graf, hen als het ware in kooien doet leven met checkpoints, dichte grenzen en razzia´s. Waarbij ruim 700.000 van hen sinds 1967 de gevangenis van binnen hebben gezien en waarbij sinds het jaar 2000 zo´n 13.000 Palestijnen zijn gedood.
En dan houd je dus, als je werkt bij de NOS en Monique van Hoogstraten heet, een interview met een van de meest rechtse, racistische mensen die dat land kent, oud-generaal en veiligheidsadviseur Amidror, ooit verbonden aan de kolonistenpartij HaBayit haYehudi, die je laat vertellend dat Europa ook die kant op moet om de ´´terroristen en de moslims´´ in toom te houden. En je lardeert dat met beelden van Palestijnen, gekooid in de stalen kooi van het Qalandiya checkpoint, en van beveiligers die boksen, hun patroonhouders bijvullen en schietoefeningen houden. En van een nederzetting gebouwd op Palestijns land, met hekken en zwaar bewapende bewakers. En dat programma wordt dan afgesloten met de mededeling van presentatrice Tweebeke: ´´In Israel passen ze ook zogenaamde administratieve detentie toe. Zo´n 500 mensen zitten vast zonder dat ze voor een rechter zijn verschenen. En dan nu de sport.´´
Wat kan ik er verder nog over zeggen? Vaak denk ik - als de Nederlandse omroep zich met het Midden-Oosten en vooral Israel inlaat - dat het  niet stompzinniger kan. Maar dat is dus niet zo. Het kan altijd nog erger. En mevrouw van Hoogstraten spant de kroon.

11 opmerkingen:

Trees zei

Hier heb ik weinig aan toe te voegen. Alleen , heel erg bedankt. Dit is niet eens over de info niet weten. Dit is pure stompzinnigheid. Maar Monique vind zichzelf niet zo dom, denkt dat ze "beide kanten" van het conflict laat zien, en denkt zelfs dat er ook 2 kanten zijn. Monique is neutraal. Jaja.

Gennadi zei

NOS vertelt alleen wat de meeste mensen denken maar soms niet durven in het openbaar uit te spreken. Jij mist eigenlijk de meest belangrijke uitspraak van deze uitzending: de overgrote meerderheid van de terroristen in de moderne wereld zijn moslims.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Je hebt gelijk dat de NOS zich hier heeft verlaagd tot een niveau waar zelfs Wilders zich misschien nog niet meteen aan zou wagen.
Of ik de belangrijkste opmerking van de uitzending heb gemist? Nou nee, ik heb hem gelaten voor wat hij is: gratuite borrelpraat. Met meer recht kunnen de VS, het Westen en Israel tot de grootste terroristen worden bestempeld. Met hun Irak-politiek die een miljoen mensen het leven kostte of meer, drone aanvallen waarbij honderden burgers met de regelmaat van een klok levend worden verbrand, en Israel met zijn niet-aflatende onderdrukking van een heel volk.

Titus zei

Echt klinische messcherpe formuleringen zeg.
Leken net stukken uit een aankomende bestseller.

Unknown zei

Is het nu zo dat de kwaliteit van actualiteiten programma's alleen maar achteruit gaat of is hier meer aan de hand. Wordt de NOS van buiten of van bovenaf aangestuurd (misschien wel door het CIDI of de AIVD) om ongenuanceerde en onvolledige berichtgeving te verspreiden over moslims in het algemeen en in het bijzonder over de Palestijnen en dit allemaal ten voordele van de staat Israël waar mensenrechten met voeten getreden wordt. Gaat de z.g.n vriendschap met Israël zo ver dat het doel alle middelen heiligt. Propaganda tegen alles en iedereen die zich tegen de staat Israël keert. Is het doel dat alle moslims dezelfde behandeling moeten ondergaan als de Palestijnen die lijden onder het Israëlische juk. Waar blijft Nederland die steeds haar mond vol heeft over mensenrechten en maar steeds met een verwijtend vingertje naar het buitenland wijst. Of heeft mevrouw van Hoogstraten van bovenaf of van de eindredactie een gevoelige tik op haar vingers gehad omdat ze zich in het verleden ooit te pro-Palestijns zou hebben uitgelaten. Ze zou vele Palestijnse vrienden hebben heeft ze ooit eens verteld in een interview. Waarom is mevrouw Tweebeke zo weinig kritisch in haar vraagstelling. Is dat haar tekort aan journalistieke ervaring of wordt ze ook aangestuurd van bovenaf om zich bij bepaalde gevoelige onderwerpen zoveel mogelijk op de vlakte houden?

Abu Pessoptimist zei

Boudewijn de Waard,
Er wordt wel gelobbyd door buitenlandse mogendheden (soms via Den Haag) en soms met succes (ik weet van één geval waarin de Saoedi's ooit met succes tussenbeide kwamen bij de Wereldomroep), maar redacties zijn in Nederland uiteindelijk vrij om zelf te beslissen. Ik denk daarom ook dat dat we er niet teveel achter moeten zoeken.
Volgens mij ging het zo: iemand van Nieuwsuur uitte de gedachte dat het interessant kon zijn om te kijken hoe Israel omgaat met de dreiging van islamitische extremisten (of zoiets). En vervolgens maakte Van Hoogstraten dit oliedomme filmpje. Misschien was het trouwens ook wel helemaal haar eigen idee. Al met al een bewijs van het feit dat ze daar voor hun gezond niet weten waar ze mee bezig zijn.

Unknown zei

Abu: Moeten we dan toch ook hier vaststellen dat het te maken heeft met de te neergang van de Nederlandse journalistiek! Welke al een tijd bezig is.

W. van Dijk zei

Borrelpraat of niet, hoe wil Maarten het Isis probleem oplossen ?

Abu Pessoptimist zei

W. van Dijk,
Het probleem van IS (ISIS, DAESH) is in de eerste plaats, zij het natuurlijk niet alleen, het gevolg van een opeenstapeling van fouten van het Westen in Irak en Syrië. Ik schreef daar in december dit stuk over http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2014/12/de-islamitische-staat-staat-pal-en.html
Niemand kan in een paar zinnen beschrijven hoe het probleem is op te lossen. Maar ik denk dat een grondige analyse van wat het Westen precies fout heeft gedaan en een overeenkomstige bijstelling van die politiek een goed begin zou kunnen zijn. In het wilde weg bombarderen heeft, denk ik, vrij weinig zin. En de schuld geven aan ''de'' islam en de tegenstellingen verder opvoeren is al helemaal het domste wat we zouden kunnen doen.

W. van Dijk zei

Hebben IS-Moslims dan geen eigen verantwoordelijkheid voor hun daden?

Abu Pessoptimist zei

W. van Dijk,
Heb ik gezegd dat DAESH niet verantwoordelijk is voor zijn daden? Natuurlijk zijn ze verantwoordelijk. U mag ze er ook best op aanspreken. Maar het probleem is dat het weinig zal uithalen.

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...