zaterdag 28 februari 2015

Studenten en staf van SOAS stemmen voor academische boycot van Israel

SOAS students attend the Rally in Solidarity for the Academic Boycott of Israel on February 25, 2015.
SOAS-studenten en staf hielden op 25 februari een betoging ten gunste van BDS.

Studenten en staf van de School of Oriental and African Studies (SOAS) van de Universiteit van Londen  hebben in een een referendum, dat deze  week werd gehouden gestemd voor een volledige academische boycot van Israel. De stemming was open voor studenten, docenten en managers van SOAS. De uistlag werd vrijdagvond bekendgemaakt:  73% stemde voor 23% was tegen. 
Bij de stemming ging het om de vraag of de SOAS zich zou aansluiten bij de  Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) campagne en een een academische boycot zou uitvaardigen gebaseerd op de richtlijnen van de ''Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel'' (PACBI).
BDS is een wereldwijde campagne die gebruik maakt van economische en politieke druk op Israel af te dwingen een einde te maken aan de bezetting van Palestijns land, gelijkheid te garanderen voor de Palestijnse burgers van Israel en rekening te houden met het Recht op Terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. De richtlijnen van PACBI zijn erop gebaseerd dat Israels academische instellingen op grote schaal betrokken zijn bij de bezetting en de ontkenning van de Palestijnse rechten, waaronder het recht op academische vrijheid en vrijheid van onderwijs
De studentenbond van SOAS stond al sinds 2005 achter BDS en nam in 2014 een motie aan om de BDS campagne voor te legegn aan de hele universiteit.De acadmische boycot van Israel is geïnspireerd door het historische voorbeeld van de boycot destijds van het apartheidsregime in Zuid-Afrika, dat er uiteindelijk toe leidde dat Zuid-Afrika een land werd voor al zi n burgers.

4 opmerkingen:

Jonathan Sigal zei

Soas zit vol met goebbeliaanse opstokers. verbaast dus van geen meter.

Overigens vergelijking met Apartheid gaat mank, Joden zijn geen ras. Villeine onzin dus van mensen die het inwendig niet zo goed met zichzelf getroffen hebben.

Abu Pessoptimist zei

Jonathan Sigal,
Als de ene bevolkingsgroep een andere uitsluit is er wel degelijk sprake van een overeenkomst met de situatie van destijds in Zuid-Afrika. De definitie van rassendiscriminatie is geënt op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en daarom vrij breed. Lees dit document van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN . ''No one can be denied their human rights because they are different from others, whether by sex, race or ethnicity, work or descent, caste,
culture, religion, skin colour or other grounds.'' http://www.ohchr.org/Documents/Publications/DimensionsRacismen.pdf

Jonathan Sigal zei

Israel zegt niet dat de ander "different" is.
Blijkbaar mag je op grond van je redenering geen Joodse staat hebben.

Abu Pessoptimist zei

Jonathan Sigal,
U kletst maar wat. In wetten betreffende recht op grond, op staatsburgerschap, om maar eens wat te noemen, gelden grote verschillen (differences in het Engels). En er is ook nog zoiets als een bezetting waarbij Palestijns eigendom steeds verder wordt teruggedrongen slokt ten behoeve van nederzettingen. Voor Joden om ;precies te zijn.

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...