donderdag 12 februari 2015

Kansen Netanyahu gestegen nadat ''Zionistisch Kamp'' voor uitsluiting Zoabi heeft gestemd

Herzog and Livni at press conference (Photo: Motti Kimchi)
Isaac Herzog en Tzipi Livni: eigen glazen ingegooid.

De Centrale Verkiezingscommissie van het Israelische parlement, de Knesset, heeft donderdag besloten het Knessetlid Hanine Zoabi van de verenigde Arabische lijst uit te sluiten van de komende verkiezingen. Ook  Baruch Marzel, een ultrarechtse activist die als kandidaat voorkomt op de nieuwe Yachad-partij van de van Shas afgesplitste vroegere minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai, werd weggestemd. Beide uitsluitingen worden echter pas definitief als het hooggerechtshof er zijn goedkeuring aan geeft en die kans is buitengewoon klein.
De beslissing om Zoabi uit te sluiten is echter toch van belang omdat alleen de linkse partij Meretz en de Arabische partijen tegen waren en het ''Zionistische Kamp'', het samengaan van de Arbeidspartij van Isaac Herzog en Hatnua van Tzipi Livni, uiteindelijk ook voor het uitsluiten van Zoabi heeft gestemd. In 2012 was Herzog nog fel tegen uitsluiting van Zoabi. Onlangs werd duidelijk dat de partij - in de hoop stemmen van rechts te trekken - deze principiële houding had laten varen. Vervolgens werd eerder deze week bekend dat het Zionistische Kamp toch twijfels had gekregen, omdat stemmen voor uitsluiting van Zoabi zou kunnen betekenen dat de partij nooit steun zou krijgen van de Arabische Lijst als het aan zou komen op de vorming van een regering. Maar op het laatste moment werd kennelijk besloten om toch maar voor het wegsturen van Zoabi te stemmen.Met dat besluit heeft het Zionistische Kamp mogelijk zijn - toch al marginale - kansen verspeeld om het roer te kunnen overnemen van Netanyahu's Likud.
Als straks de stemmen zijn geteld, zal Israels president de partijleider die het meeste kans maakt een kabinet te kunnen vormen dat op 61 stemmen van de 120 leden van de Knesset kan rekenen, aan gaan wijzen als formateur. Een leider van het Zionistische Kamp kan daar vrijwel zeker alleen aanspraak op maken als hij ook kan rekenen op de steun van de Verenigde Arabische Lijst. En die kans is nu zo goed als zeker verkeken. Likud en Zionistisch Kamp ontlopen elkaar in de peilingen niet veel, maar Netanyahu;s mogelijkheid om een coalitie te formeren, die toch al groter was, is na de stemming in de Centrale Verkiezingscommissie welhaast zeker gesteld. Zelfs is het volgens sommige waarnemers nu waarschijnlijker geworden dat het eindresultaat van de verkiezingen straks een brede coalitie-regering van Likud en Zionistisch Kamp zal gaan worden, onder leiding van Netanyanu.
Baruch Marzel, een activist uit Hebron, werd door de Centrale Verkeizingscommissie weggestemd met de stemmen van de Likud en Israel Beiteinu, Shas en Verenigd Torah Jodendom  tegen. Het argument om hem uit te sluiten was dat hij een bekende racist is, die nooit afstand heeft genomen van het gedachtegoed van Kach, de in de jaren '80 wegens zijn racistische programma verboden partij van rabbijn Meir Kahane. Barzel stond bekend als een actief lid van deze partij.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...