woensdag 18 februari 2015

Israel rooit olijbomen en confisqueert grond

al-Shuyukh - الشيوخ : صوره من منطقه قفان خميس  للبلد
Al-Shuyuk (Foto: Palestine remembered)

Een groep kolonisten uit de nederzetting Metzad bij Bethlehem heeft woensdag meer dan 500 nieuw geplante olijfbomen vernield bij het dorp Al-Shuyukh (de Sheikhs) in het disctrict Hebron. De bomen stonden op terrein  van de familie al-Ayayda, dat pal naast nederzettingen van het Etzion Blok ligt. 
Het is niet de eerste keer dat Al-Shuyukh deze maand het doelwit is. Vorige week woensdag nam het het militaire gezag, dat door het leven gaat onder de misleidende naam ´´Burgerbestuur´´, niet minder dan 2.000 dunam (200 hectare) land van Al-Shuyuk in beslag. Militairen plaatsen bordjes met waarschuwingen dat de eigenaars het land niet mochten bewerken of betreden. Een militaire woordvoerder verklaarde desgevraagd aan het persbureau Ma´an News dat het land tot ´´ staatsland´´was verklaard. Het betreffende land is eigendom van de families al-Halayqa, Rasna, en al-Hasasna.
Israel is de laatste tijd weer flink bezig land te confisqueren voor uitbreiding van de nederzettingen. Eind augustus vorig jaar werden zo´n 400 hectares grond in beslag genomen bij Bethlehem voor de bouw van een heel nieuwe stad naast de bestaande stad Betar Illit. In januari kwam er een uitspraak van een Israelische rechter waarbij enkele honderden dunams (door tien te delen om het aantal hectares te bepalen) bij het dorp Bet Ula ten noordwesten van Hebron in beslag werden genomen. En dat hebben we het nog niet gehad over laat een flink aantal kleinere annexaties, met name van land van Bedoeïenen in de Jordaanvallei. Wie op dit blog wat googelt komt ze allemaal tegen.
Maar ook het vernielen van olijfbomen, al of niet kort geleden aangeplant, gaat door. Vorige week vernielden de kolonisten van Metzad, dezelfden die nu in Al-Shuyukh huishielden, een 70-tal nieuw geplante olijfboompjes bij Sair. En dinsdag was het de beurt aan het dorp Tayasir bi Tubas in het noorden. Militaire voertuigen bestormden in alle vroegte de buitenwijken van Tayasir in gezelschap van militairen van het Burgerbestuur en mensen van het Israelische ministerie van Milieu. Vervolgens begon een meegebrachte bulldozer olijfbomen uit te rukken en de grond te egaliseren. Het betreffende veld is eigendom van Adnan Daraghmah. Hij had bericht gekregen van de Israeli´s dat zijn land tot ´´ militair terrein´´ was verklaard en dat hij er niets meer mocht planten of bouwen.

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Tot 'staatsland verklaard, tot 'militair terrein' verklaard: hoeveel termen zouden er in Israël zijn voor landroof?

knar zei

Door de steun aan Israël is Nederland mede schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden
hier moet een totale boycot op volgen
Piet Vink

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...