zondag 22 februari 2015

Overstroming in Gaza doordat Israel dammen open zet


Updated (zie onderaan). Honderden mensen jn Gaza zijn zondag geëvacueerd nadat Israel een aantal dammen bij de grens heeft opengezet, zodat het water svia de Gaza-strook naar zee stroomt. De stroom loopt door de Gaza Vallei, (Wadi Ghaza), een gebied tussen het Nuseirat vluchtelingenkamp en Al-Moghraqa. Het water komt uit twee stromen, waarvan de één ontspringt bij Beersheba en de ander bij Hebron. De Israelische dammen houden het water normaliter tegen om op die manier te kunnen gebruiken, wat betekent dat Gaza van een natuurlijke watervoorziening is beroofd. Maar als er sprak is van grote regenval, of zoals nu: sneeuw, en dus wateroverlast dreigt, zet Israel de dammen open.
Beeld uit de winter van 2013 in Gaza (Foto: Ma'an)

Het is niet de eerste keer dat Israel dit doet. Hetzelfde gebeurde in 2013. Dat veroorzaakte toen grote overstromingen, waarbij grote aantallen mensen moesten worden geëvacueerd. Ditmaal gaat het voorlopig om ruim 80 families die aan beide kanten van de Wadi Ghaza woonden. Zij zijn ondergebracht in VN-schuilplaatsen in het Bureij-kamp.
Het spreekt vanzelf dat de vloed de ellende in Gaza nog een beetje vergroot. De Strook heeft de afgelopen dagen te lijden gehad van heel lage temperaturen, hard wind en regen. Vooral de grote aantallen mensen die in geïmproviseerde huizen en tenten wonen hebben, een niet te verwaarlozen deel van de 100.000 mensen wier huizen tijdens de Israelische aanval van de afgelopen zomer zijn verwoest of zwaar beschadigd, hebben het daardoor zwaar deze dagen.
Het kan de wereld blijkbaar niet veel schelen, want van de hulpprogramma's en toegezegde hulp is nog ongeveer niets terechtgekomen. Waar is het wachten op? Tot er massale sterfte optreedt? Of een soort totale chaos optreedt?

PS. Israel heeft ontkend dat het dammen heeft opengezet.(Als een gevolg daarvan wordt ik van leugens beschuldigd, zie hieronder). De site van de kolonisten Arutz 7 citeert de  organisatie CAMERA (een Amerikaanse organisatie die aan hasbara, oftewel whitewashing van Israel doet), die van de (militaire) Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) te horen kreeg dat Israel in het zuiden geen dammen heeft. De vloed in Gaza zou geheel aan het weer liggen, acties van Israel zouden daar niets mee te maken hebben. 
CAMERA meldt echter ook dat Nechemia Shahaf, hoofd van de Drainage Autoriteit in het Shakma-Besor gebied in de Negev buiten Gaza, uitlegde dat er wel een kleine dam in het zuiden is van één meter hoog, die niet kan worden geopend of gesloten. Die dam, legde hij uit, houdt water tegen om het om te leiden naar (Israelische) reservoirs in plaats van het te laten doorstromen naar Gaza.  
Wellicht is dus deze dam nu overstroomd. Of het allemaal waar is of niet kan ik niet beoordelen. Vast staat dat Gaza te lijden heeft van een snelstromende vloed die er eerst niet was en nu wel, die uit Israel komt en huizen en andere zaken  verwoest  Het verhaal is een exacte kopie van de gebeurtenissen in 2013, ook toen liep een deel van Gaza onder water dat uit Israel kwam. Of Israel nu dammen heeft die open en dicht kunnen of niet, het heeft blijkbaar dammen die bij extreem weer dit soort ellende kunnen veroorzaken. En het heeft geen vinger uitgestoken om daar na 2013 iets aan te doen. Vermoedelijk vinden de Israeli's het wel fijn als  Gaza onderloopt.

PS2. Nog een toevoeging. Richard Edmonson geeft op zijn blog een uitvoerige verhandeling over diverse aspecten van watermagenemt in de Negev, en het feit dat er in Israel een heel netwerk bestaat met reservoirs en kleine dammen die stromen afdammen om het water in reservoirs te leiden. Hij citeert ook uit het boek  Water and Peace in the Middle East, ed.. J. Isaac and H. Shuval, 1994: 
Wadi Gaza which flows during the winter season, originating from the Hebron mountains in the east and ends at the sea shore south of Gaza, has been blocked by Israel. Several dams were built along the way preventing the water from flowing into the Gaza Strip which otherwise would have provided a valuable source of water to be used for irrigation and for compensation for the lost pumped out water. There are no known figures of the amount of water this wadi brings, but it would have been a great help to the irrigation in the middle zone of Gaza.

PS3  Verschillende media, zoals Al-Jazeera en de Daily Mail trekken vandaag verhalen terug dat Israel dammen heeft opengezet, meldt Haaretz. Israel heeft geen dammen in het zuiden die open of dicht kunnen, Hasbaristen beschuldigen mij nu opnieuw van het verspreiden van verzinsels of  onwaarheid. Het is een klein  kunstje om  de kop van dit stuk - die dus inderdaad niet klopt - te veranderen, maar het staat ook al elders (op Krapuul) en dat doe ik dus niet. Bovendien meen ik hierboven al voldoende duidelijk te hebben gemaakt dat Israel a) ontkende de damnen te hebben geopend, en b) blijkbaar een stelsel van vaste dammen en dammetjes heeft die water, dat normaal gesproken naar Gaza zou stromen, tegenhoudt voor gebruik in Israel, maar alleen tot een bepaald punt. Namelijk het punt waarop die dammen overstromen en het water ineens in grote hoeveelheden over de dammen heenspoelt en met grote kracht richting Gaza stroomt, waar het overstromingen veroorzaakt.
Dit gebeurde nu, in 2013 en ook in 2010. Israel heeft dus jaren de tijd gehad om een correctie in het systeem aan te brengen - c.q. een schema voor het delen van water met Gaza overeen te komen om zowel het gebrek aan bruikbaar drinkwater in Gaza te lenigen, als om te voorkomen dat dit soort overstromingen zich voordoet met de regelmaat van een klok. De hasbara-mensen die nu triomfantelijk roepen dat dit weer eens een Palestijnse leugen was om Israel in een kwaad daglicht te stellen, kunnen mijn rug op. Israel heeft inderdaad de dammen niet geopend. Maar het steelt dus systematisch water van Gaza. En het heeft geen enkele, maar dat ook geen enkele moeite gedaan om de  nare bijverschijnseleln die daarmee in ongeveer elke winter gepaard gaan, tegen te gaan. 

6 opmerkingen:

W. van Dijk zei

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191719#.VOs1DXyG-5I

Blijkt dus geen letter van waar te zijn.
Doodordinaire vuilspuiterij nog dommer dan de Telegraaf !

Dorith zei

Het is triest dat je het nodig vindt om leugens te verbreiden. Zoals je kan lezen op betrouwbare bronnen, is bovenstaande uit de duim gezogen. Er zijn geen dammen open gezet, want er zijn geen dammen daar in de buurt.

Abu Pessoptimist zei

Dorith,
Er is wateroverlast, het komt van buiten, dus uit Israel. Het stroomt door een bepaalde bedding en het is een exacte herhaling van wat in 2013 gebeurde - inclusief de ontkenningen trouwens.
Ik baseer me op foto's en verhalen van ooggetuigen, van wie ik er minimaal één blind vertrouw. Laat me raden waarop u uw beschuldiging van leugens baseert: Het bijna nooit eerlijke Honest Reporting??

Abu Pessoptimist zei

W. van Dijk,

''Er blijkt geen letter van waar te zijn'' schrijft u, om mij vervolgens voor nog dommer dan de Telegraaf uit te maken. Omdat het Israelische militaire gezag in de bezette gebieden tegenover ''outlets'' van ultra-rechtse pro-Israelische organisaties (Honest Reporting, CAMERA, SAruitz 7) ontkent dat Israel dammen open en dicht kan doen.
Ik kan daar het volgende over zeggen:
1) Het is oerdom om Honest Reporting, CAMERA of Arurtz 7, de zender van de kolonisten, zonder meer te geloven. U wilt niet weten hoeveel daar wordt gelogen.
2) Het militaire gezag in de bezette gebieden vertelt wel eens dingen die, laat ik het netjes zeggen, een ''beetje bezijden de waarheid zijn''.
3) Gaza heeft, dat staat buiten kijf, te lijden van wateroverlast die uit Israel komt. Snelstromend water om precies te zijn, dat er eerst niet was, maar vervolgens plotseling Gaza binnenstroomde en het noodzakelijk maakte mensen te evacueren wier huizen onderliepen.
4) Het kan zijn dat dit water afkomstig is van dammen die Isarel niet open of dicht kan doen, zoasl de militairen zeggen, en die zijn overstroomd. Ik kan dat niet precies beoordelen. Maar ook als dat het geval is, treft Israel net zoveel blaam. Hetzelfde gebeurde namelijk ook al in 2013, zonder dat Israel maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen. Als Israel dammen heeft die de boel tijdelijk dichthouden (in verband met het afdammen van waterstromen die anders door Gaza gebruikt zouden kunnen worden), maar die bij een bepaalde waterstand alsnog een vloed doorlaten, dan is Israel net zo schuldig als wanneer het willens en wetens de kraan had opengezet. Het kan ze namelijk gewoon geen flikker schelen dat Gaza onderloopt.

André Meijerink zei

Het overstromen van een dam is van een hele andere orde dan het bewust open zetten van een dam.
Zo blijkt dat het van groot belang is nieuws nauwkeurig weer te geven; juist ook in een ingewikkeld conflict als die tussen Israel en de Palestijnen.

Abu Pessoptimist zei

André Meijerink,
Ik ben me er zeer van bewust dat het belangrijk is het nieuws nauwkeurig weer te geven. Maar alles heeft zijn beperkingen en ik moet het doen met de gegevens die er zijn. Uit die gegevens blijkt inderdaad niet zonder meer dat er sprake is van het openzetten van een dam of dammen, maar evenmin is het zonneklaar dat daar geen sprake van is. Wat er in ieder geval uit blijkt, is dat Israel met zijn waterbeheer Gaza van een natuurlijke ''flow'' van water berooft, terwijl het tevens het risico neemt dat bij grote regen- of sneeuwval, de Wadi Ghaza met kracht overloopt en overstrm9ngen in Gaza veroorzaakt. Dit gebeurde ook in 2013, en daarvoor ook al in 2010.

Dodental in Gaza nu boven de 17.000

Het dodental in Gaza is gestegen tot boven de 17.000. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat het aantal doden nu 17,177 bedraag...