woensdag 11 februari 2015

Israels belangrijkste literaire prijs in gevaar na ingrijpen Netanyahu in samenstelling jury

Minister van Cultuur NetanyahuIngrijpen van premier Benjamin Netanyahu in de samenstelling van de jury heeft ervoor gezorgd dat de Israel Prijs voor Literatuur, de belangrijkste literatuurpijs in Israel, dit jaar mogelijk niet kan worden uitgereikt,  meldt de krant Haaretz  Wat de Israelprijs voor film betreft dreigt ook een probleem, want ook daar heeft de premier ingegrepen in de samenstelling van  de jury.
Afgelopen zondag bracht Haaretz naar buiten dat het bureau van Netanyahu een veto had uitgesproken over twee leden van de jury voor de literatuurprijs, namelijk de professoren Avner Holtzman en Ariel Hirschfeld. Netanyahu kon dat doen in zijn functie van waarnemend minister van Onderwijs en Cultuur. Hij heeft de functie zolang overgenomen van minister Shay Piron, die is afgetreden toen zijn partij, Yesh Atid van Yair Lapid, het kabinet verliet. Het bureau van de premier weigerde aanvankelijk te zeggen waarom de twee waren gevetoed, maar kwam dinsdag met een verklaring waarin stond dat Hirschfeld steun verleent aan mensen die militaire dienst weigeren. Waarom Holtzman in de ban was gedaan werd niet onthuld.
Het veto van Netanyahu, dat kwam op een moment dat de jury al met zijn werk was begonnen,  leidde ertoe dat inmiddels ook de andere leden van de jury zijn opgestapt, uit protest tegen wat een van hen, professor  Nissim Calderon, een ''duidelijke verpolitisering''  van de prijs noemde en een ''motie van wantrouwen jegens het professionele oordeel van de professionals''. Calderon stelde ook dat zoiets nog nooit is voorgekomen.  Eén van de genomineerden voor de prijs, professor Yigal Schwartz van de Ben Gurion universiteit in Beer Sheba, trok trouwens ook uit protest zijn kandidatuur terug. Hij  noemde de inmenging van de premier ''een ongekend schandaal''.   
Functionarissen van het ministerie van Onderwijs vrezen nu, schrijft Haaretz, dat het onmogelijk zal blijken te zijn om gegadigden te vinden voor de samenstelling van een nieuwe jury. Het  is daarom onduidelijk of de prijs dit jaar wel zaal kunnen worden uitgereikt.  Zij hadden de premier gewaarschuwd dat er problemen zouden ontstaan als hij zich met de samenstelling van de jury zou bemoeien en wachten nu instructies af van zijn bureau.
Wat de  uitreiking van de Israel Prijs voor Film betreft dreigt eveneens gevaar. Dinsdag werd duidelijk dat Netanyahu’s bureau daar ook een jurylid had gebannen: producer Chayim Sharir. Een ander jurylid,  producer Ram Loevy, stapte vervolgens uit protest eveneens op.

1 opmerking:

Feng Chsang zei

Voor de meeste mensen heeft cultuur alleen iets te betekenen als het iets oplevert.
Daarom lukken de machinaties van dit soort maanmensen steeds; er is geen breed gedragen weerstand.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...