zaterdag 28 februari 2015

Uitgelekt rapport van de Mossad toont aan dat Netanyahu loog over IranBinyamin Netanyahu was aan het jokken toen hij in 2012 in zijn jaarlijkse rede voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dramatisch een klunzig gemaakte tekening van een bom omhoog hield, met een rode streep, om op een dramatische toon aan aan te geven dat  Iran nog maar een paar maanden af zat van het verkrijgen van de atoombom.
Nu ís het feit dat Netanyahu op dat moment niet de waarheid sprak voor heel veel mensen waarschijnlijk helemaal geen nieuws. Maar het feit dat dit nou net onomwonden bevestigd werd op een moment dat hij over een paar dagen  - tegen alle protesten in - het Amerikaanse Congres gaat toespreken om daar te proberen de onderhandelingen van de Amerikaanse regering Obama (en vijf andere wereldmachten) met Iran te saboteren, moet voor hem pijnlijk zijn.
De definitieve bevestiging dat Netanyahu loog kwam deze week toen de zender Al-Jazeera en de Britse krant The Guardian met nieuwe feiten naar buiten kwamen, gebaseerd op de onthullingen van ex-NSA-medewerker Edward Snowden.
Daaruit bleek dat vrijwel op het moment dat Netanyahu in New York voor de VN zijn veel bespotte getekende bom omhoog hield, de Israelische geheime dienst Mossad met een heel ander verhaal kwam. In een rapport dat enkele weken na Netanyahu's optreden met de Zuid-Afrikaanse geheime dienst werd gedeeld, maar waarschijnlijk al eerder was geschreven, stelde de Mossad dat Iran “niet de activiteiten ontplooide die nodig waren om wapens te produceren”.An extract from the document
''Hoewel Iran tot 5% verrijkt uranium heeft voor meerdere bommen, en een deel ervan heeft verrijkt tot 20%, lijkt het er niet op dat het in staat is het te verrijken tot hogere graden (van verrijking)'', schreef de dienst onder meer. (Voor de vervaardiging van bommen is een verrijkingsgraad van 90% nodig. En het deel dat tot 20% was verrijkt is intussen, onder de tot nu toe bereikte overeenkomst met Iran, weer tot een lagere graad teruggebracht).
Het uitlekken van dit bericht minder dan een week voor hij op 3 maart het Congres gaat toespreken, moet niet erg welkom zijn voor de Israelische leider. Voor de Amerikaanse president Obama kon de timing echter niet beter zijn. Het is geen geheim dat het Witte Huis buitengewoon ontstemd is over Netanyahu's iniatief om het Congres toe te spreken. President Obama zal Netanyahu tijdens diens bezoek aan Washington niet ontmoeten. Trouwens ook in Israel is er veel verzet tegen het initiatief van Netanyahu dat is uitgevoerd in samenwerking met leiders van de Republikeinen. Veel Israeli's menen dat Netanyahu de verhoudingen met de VS op een niet te verantwoorden manier in gevaar brengt.
De boosheid van de Amerikaanse regering over Netanyahu's plannen bleek deze week ook tijdens een optreden van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry bij de Commissie voor Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Kerry haalde daarbij op ongekende wijze naar Netanyahu uit door te zeggen dat diens verzet tegen de overeenkomst die met Iran in de maak is, net zo ernaast is als destijds zijn steun voor de inval van Bush in 2003 in Irak.
"Kery zie dat Israel door de nu al bereikte akkoorden veiliger is dan ervoor en hij merkte op dat Netanyahu ertegen is ''maar hij heeft het mis''. Daarna trok hij een verghelij,king met het feit dat Netanyahu in 2003 ook al ''een uitermate uitgesproken voorstander was van het binnenvallen onder George Bush van Irak. En we weten allemaal wat van die beslissing het gevolg is geweest.''

Overigens was de tegenstelling tussen het overdreven optreden van Netanyahu in 2012 en de tegenstelling met zijn eigen geheime dienst, niet de enige Snowdon-onthulling van The Guardian en al-Jazeera. Andere zaken die naar buiten kwamen waren onder meer dat:
De CIA geprobeerd heeft contacten met Hamas te leggen ondanks een Amerikaans verbod,
Zuid-Korea geheime dienst het voorzien had op de leider van Greenpeace.
Barack Obama de Palestijnse president onder zware druk zette om zijn  poging te laten varen om erkenning te krijgen voor Palestina bvij de VN.
Uit bronnen van de Russische geheime dienst kwamen daarnaast sensationele onthullingen betreffende Al-Qaeda. De Russen onthulden dat al-Qaeda in 2011 een eenheid in Noord Afrika had gesticht die van plan was op zee aanslagen te plegen met speedboten als "drijvende bommen". Ook meldden de Russen dat al-Qaeda zonder succes had gepobeerd in het oosten van Algerije een eenheid te vestigen voor biologische oorlogsvoering. Geprobeerd was een longpest cultuur te isoleren (Yersinia pestis). Maar door onvoldoende veiligheidsmaatregelen was in 2009 een 40-tal al-Qaeda medewerkers omgekomen. De basis was daarna verlaten.

5 opmerkingen:

W. van Dijk zei

Misschien was Snowden bericht niet meer dan een hoax, m.a.w. hoe kan Hijmans weten of het betrouwbaar is.

Abu Pessoptimist zei

W. van Dijk,
Goede vraag. We kunnen niet wantrouwend genoeg zijn. Kijk naar het waarheidsgehalte van Netanyahu;s waarschuwingen. Hij zegt al sinds 1992 dat Iran de bom onder handbereik heeft. Tot nu toe is dat een hoax gebleken. http://the-pessoptimist.blogspot.nl/2011/11/trustworthy-predictions-about-iranian.html

W. van Dijk zei

Volgens de Obama administratie is dat geen hoax.
Je blijft uit je nek kletsen gewoon omdat je ongelijk niet durft in te zien.
Zag bericht op website van PKN op 24.02.2015, vermoedelijk daarvandaan uit gekopieerd.

Abu Pessoptimist zei

W. van Dijk,
Het feit dat de VS nu onderhandelen met Iran is echt niet het gevolg van de loze waarschuwingen van Netanyahu uit 1992.
Ik heb nog nooit iets van het PKN gekopieerd.

Abu Pessoptimist zei

W. van Duijk,
waarom gebruikt u de aliassen W. van Dijk, Piet Cohen, Jonathan Sigal en Machiel de Winter, die toevallig allemaal vlak na elkaar, een paar minuten na twee uur de afgelopen nacht/woensdagochtend een commentaar sturen? Durft u niet gewoon uw eigen naam te gebruiken? Kinderachtig hoor.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...