zondag 1 februari 2015

Israelische militairen schieten weer een jonge Palestijn dood

Ahmad Najjar, levend en dood. (Foto Ahmad Hassan/IMEMC)

Updated. Het Israelische leger heeft zaterdagavond weer een jonge Palestijn doodgeschoten. Dat gebeurde bij het dorp Burin, ten zuiden van Nablus. Volgens de Israelische krant Haaretz  legden militairen van de Golani Brigade daar een hinderlaag voor jongeren die auto's zouden hebben bekogeld van kolonisten op een zogenoemde ''bypass'' weg naar de ''illegale outpost'' Havat Givat, die is gesticht op land van Burin. Toen de militairen twee Palestijnen zagen die molotovcocktails gooiden openden zij het vuur, aldus Haaretz. Volgens een woordvoerster van het leger werd daarbij gemikt op de benen. De 19-jarige Ahmad Ibrahim Jaber al-Najjar werd echter getroffen door twee kogels in de keel en in de kaak en stierf ter plekke, nadat de militairen verhinderd hadden dat een ambulance hem te hulp kwam. Een andere jongere, Mohammad Ra’ed ‘As’ous, raakte licht gewond.
De Palestijnse politicus Mustapha Barghouthi, de leider van het Nationale Palestijnse Initiatief, sprak de beschuldigingen van het leger tegen. Wat hij zei kwam erop neer dat het leger had gelogen en het vuur hadden geopend op een vreedzame betoging in Burin tegen het toenemende geweld van de nederzettingen. Daarbij was geschoten met scherpe munitie, ''rubberkogels'', stungranaten en traangas. Afgezien van de dood van  Ahmed Najjar en de verwonding van Mohammed  `As'ous raakten diverse dorpelingen kampten met ademhalingsproblemen door een overmaat aan traangas, aldus Barghouthi.
De 19-jarige Ahmad al-Najjar was voor zover ik weet de eerste Palestijnse jongere op de Westoever die dit jaar werd doodgeschoten In het afgelopen jaar 2014 was dat aantal minimaal 50, dat komt neer op ongeveer één dode per week.
The Havat Gilad outpost in the West Bank.
 De illegale outpost Havat Gilad. (Foto Haaretz)

20 opmerkingen:

André Meijerink zei

U zal ongetwijfeld bekend zijn dat met Kerst 2014 enkele terroristen een brandbom hebben gegooid in een Israelische auto met daarin een jong meisje. Dat meisje heeft als gevolg daarvan zware brandwonden opgelopen en is ongetwijfeld voor haar leven getekend. Dit zet de aanpak van Israel ten aanzien van brandbommenwerpers in een ander licht.
Ik betreur elke dode van welke zijde ook; maar iets meer nuance en onpartijdigheid in uw berichtgeving zouden welkom zijn!

Abu Pessoptimist zei

André Meijerink,
Ik begrijp hieruit dat u het doodschieten van 50+ jonge Palestijnen in één jaar gerechtvaardigd vindt als we dat afzetten tegen het feit dat er in dat jaar ook een meisje, dochter van een kolonist, ernstig gewond raakte door een brandbom werd geworpen naar hun auto in de nederzetting Ma'ale Shomron, die wederrechtelijk is gebouwd op land dat is gestolen van het dorp waaruit de jongen kwam die de brandbom gooide.
Overigens moet ik u melden dat Israel vooral optreedt tegen Palestijnse werpers van molotov-cocktails (en trouwens ook vaak van jongens die zijn doodgeschoten beweert dat ze molotovcocktaisl gooiden ook als dat niet waar was). Bij Israelische bommengooiers gaat dat allemaal heel anders. In 2012 werd een hele Palestijnse familie zeer zwaar gewond door een brandbom die werd gegooid naar een taxi. De dader was een 13-jarige Israelische jongen. De jongen werd gepakt, maar ging uiteindelijk vrijuit - zoals bijna altijd met Israelische daders van aanvallen op Palestijnen het geval is. ( http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2013/01/israelische-justitiegeen-vervolging-13.html

Anoniem zei

Leo zei:
Beste Abu,

De jongeren die brandbommen gooien weten dat zij moordaanslagen plegen. (Kinderen van 13 jaar oud niet; die worden ook in Nederland niet vervolgd). Natuurlijk wordt tegen het plegen van moordaanslagen opgetreden en worden de daders aangepakt. Het met u discusseren over het hoe en waarom heeft weinig zin. Uw mening is vastgevormd.

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Ik ben niet echt een voorstander van het gooien met molotov-coktails, maar nog minder een voorstander van het meteen maar doodschieten van mensen die ermee gooien. En nog minder een voorstander van het gebruiken van de leugen dat iemand molotov-cocktails gooide als rechtvaardiging van het feit dat hij is doodgeschoten. Ook dat komt behoorlijk vaak voor. U vindt dat kennelijk allemaal OK - tenminste zolang het om Palestijnen gaat, vermoed ik. De 13-jarige werd overigens niet met rust gelaten omdat hij 13 was (als hij Palestijn was geweest, was dat wel anders geweest), maar wegens ''gebrek aan bewijs''. (hoewel zijn DNA ter plekke was gevonden).

Joop Hoekstra zei

Israeliese militairen hebben niets te zoeken op de West Bank. Zij moeten gewoon lekker naar huis gaan ipv de landroofpolitiek uit te voeren. Dan ook nog Palestijnen vermoorden is misdaad in het kwadraat.

Anoniem zei

Leo zei: Ik ben natuurlijk ook geen voorstander om maar iedere Palestijn zo maar dood te schieten. (a.u.b. geen woorden in mijn mond leggen). Maar de jongeren weten dat ze risico's lopen wanneer zij moordaanslagen plegen. Natuurlijk wordt daar tegen opgetreden. Zou overigens elke staat doen. Ook in Nederland en België (zie Verviers). Ik maak voor alle duidelijkheid overigens geen onderscheid tussen Palestijnse daders en Joodse daders.

Gennadi zei

Israel verliet in 2005 Gaza met als gevolg tientallen raketten op de Israëlische steden en dorpen. Dit fout gaan wij niet opnieuw doen in Judea en Samaria.

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Ik leg u geen woorden in de mond. Maar Palestijnen zomaar dood schieten is precies wat er gebeurt. En misschien dat U geen onderscheid maakt tussen Joodse of Palestijnse daders, maar Israel doet dat wel degelijk.
Voor alle duidelijkheid ook dit: mensen in Verviers die mogelijk iets in de zin hadden vergelijken met Palestijnen die tegen de bezetting van hun land protesteren (al of niet door met iets te gooien) slaat nergens op. Verviers is niet bezet. En er zijn daar voor zover ik weet ook geen privé landbouwgronden met behulp van de autoriteiten ingepikt door kolonisten. U scheert terrorisme en verzet over één kam.

Abu Pessoptimist zei

Ach Gennadi,
Het valt me van je tegen dat ook jij met die onzin aankomt. Israel heeft Gaza NOOIT verlaten. Het heeft de nederzettingen daar opgedoekt en de militairen teruggetrokken. Maar het heeft ook de haven en de luchthaven verwoest, de grenzen hermetisch gesloten en de bezetting vervangen door een belegering die nu al acht jaar duurt en de facto (en volkenrechtelijk) op één lijn staat met een bezetting. Israel hoopte natuurlijk dat Gaza Hamas weg zou sturen en ook uit Israels hand was gaan eten zoals die marionet Abu Mazen en de rest van zijn poppenkraam. Maar misschien was dat geen realistische verwachting als we in aanmerking nemen dat ondanks de collaboratie van Abbas met de Israeli's het leven op de Westoever voor de Palestijnen ook niet echt heel erg leuk is.

Anoniem zei

Beste Abu,

Zoals ik al eerder zei: uw mening is vastgevormd. U weet alles al en heeft overal een antwoord op. De Arabieren/Palestijnen die in 1967 zijn geboren zijn inmiddels al grootouders. Het lijkt er op dat u bent blijven steken in de tijd.

Abu Pessoptimist zei

Beste Anoniem,
Ik begrijp hieruit dat iemand die het niet met u eens is volgens u een voorgevormde mening heeft. Wat de relevantie is van feit dat mensen die in 1967 zijn geboren al grootouder (zouden kunnen) zijn, ontgaat me. Mijn voorgevormde mening zal me wel in de weg zitten.
(Ik wijs u erop dat ik verwacht dat u een naam en emailadres noemt. Voor deze keer laat ik u door. Een volgende keer niet).

Gennadi zei

Hoe moest Israël dan volgens jouw reageren toen Hamas door de militaire coup aan de macht kwam en weigerde alle eerder gemaakte afspraken te erkennen?

Gennadi zei

Golda Meir zei ooit: Wij willen leven; onze buren willen ons dood. Het is niet zo veel ruimte voor de onderhandelingen.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Goede vraag. Maar er gingen een paar dingen aan dat aan de macht komen van Hamas vooraf. Namelijk 1) Palestijnse verkiezingen in 2006 die door Hams werden gewonnen. Die leidden tot een coalitieregering van Hamas en Fatah, waar Israel niets mee te maken wilde hebben.
2)Een coup van Fatah met Amerikaanse en Israelische medewerking om Hamas in Gaza te onttronen, werd later datzelfde jaar door Hamas verijdeld. Waarna Hamas Fatah in Gaza aan de kant zette.
Nu komen we bij jouw vraag. Het antwoord is: 1)Israel had met de Hamas-Fatah-regering in zee moeten gaan en duidelijk moeten krijgen in hoeverre die regering gemaakte afspraken zou respecteren. En 2)Israel had nooit de couppoging van Mahmoud Abbas en zijn handlangers in Gaza moeten steunen. Laat staan dat het ooit aan het beleg van Gaza had moeten beginnen. Zelfs op dat moment had het nog kunnen proberen via onderhandelingen tot een akkoord te komen, i.p.v te beginnen aan een uitzichtloze belegering die de bevolking van Gaza ertoe had moeten brengen zich van Hamas af te keren, maar di tot nu toe alleen drie oorlogen heeft opgeleverd, evenals minimaal 5.000 doden, tienduizenden gewonden, tienduizenden daklozen en miljarden euro's schade.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
'Over Golda Meir. Ik weet niet of ze het ooit zo gezegd heeft, maar het lijkt erop dat Israel die uitspraak als volgt in praktijk brengt: wij willen leven, we vinden onze buren eng en zijn bang voor ze. Dus laten we er voor de zekerheid maar geregeld flink veel doodmaken. Misschien dat ze dan banger worden voor ons dan wij voor hen.

Gennadi zei

Het was nooit de vraag geweest in hoeverre Israël de gemaakte afspraken gaat respecteren maar in hoeverre Hamas is bereid om dat te doen. Toen Hamas aan de macht kwam, van hem wordt gevraagd:
- afzweren van geweld;
- erkening van staat Israel;
- respecteren van alle eerder gemaakte afspraken.
De antwoord was: nee, nee en nee.
Het was en is nog steeds geen enkele basis voor de onderhandelingen.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
ik vind het lastig als je zegt ''toen Hamas aan de macht kwam werd er gevraagd'', etc. Als je niet zegt waarop je dat baseert kan ik er moeilijk op ingaan.
Hamas is inderdaad niet bereid geweld af te zweren of Israel te erkennen. Israel zweert namelijk ook het geweld niet af. Evenmin erkent het Palestina. Ik vind die houding van Hamas begrijpelijk en redelijk. Intussen is Hamas wel - al meerdere jaren - bereid te onderhandelen op basis van een twee-statenoplossing. Via hun deelname aan de huidige Palestijnse regering hebben ze zich ook gecommitteerd, zoals dat heet, aan gemaakte afspraken.
Dat lijkt me een goede basis om te gaan praten. Maar Israel denkt daar anders over. Blijkbaar moet Hamas zich eerst net als de PA met huid en haar overgeven en zich daarna opstellen als een marionet. Net als Abbas.

Elisabeth zei

Gennadi, je zegt:
"Israel verliet in 2005 Gaza met als gevolg tientallen raketten op de Israëlische steden en dorpen. Dit fout gaan wij niet opnieuw doen in Judea en Samaria."

Ben je nou Russisch of Israelisch?

Gennadi zei

Elisabeth,

Het bestaan van zgn anti-zionistische Joden is is een enorme misvating. Alle Joden zijn Israelisch. Waar jij in diaspora toevalig woont of geboren bent, doet het niet toe.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Ssssst, laat Hezbollah en collega's dit vooral niet horen. Want wat je zegt is dat alle Joodse instellingen in het buitenland in feite legitieme doelen zijn voor een aanval.

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...