zaterdag 31 januari 2015

De wonderbaarlijke vermeerdering van statiegelden en andere nare sprookjes uit huize Netanyahu

Haaretz Daily Cartoon - 30/01/2015
Cartoon uit de krant Haaretz van 31 januari: Sara Netanyahu wijzend naar een helikopter die in actie komt na een aanval van Hezbollah aan de noordgrens: ''Ik heb je nodig, je moet wat naar de supermarkt brengen.''

De Israelische premier Bibi Netanyahu heeft het ruim een maand voor de Israelische verkiezingen moeilijk met een bericht dat zijn vrouw Sara tijdens zijn vorige ambtsperiode van 2009-1013 in de ambtswoning van de premier lege flessen liet verzamelen om zelf het statiegeld te kunnen innen. Vrijdag maakte Netanyahu zich in een lange post op zijn Facebookpagina boos over deze aantijgingen tegen hem en zijn vrouw die tot doel zouden hebben de Likud ten val te brengen en links aan de macht te brengen. ''Dit leidt allemaal af van wat werkelijk belangrijk is -- van wie het land gaat leiden," schreef hij
Netanyahu reageerde daarmee op berichten in de Israelische pers dat Sara Netanyahu in vier jaar tijd een grote hoeveelheid lege flessen die overbleven na officiële gelegenheden, liet verzamelen om ze zelf bij de supermarkt te kunnen inleveren. In feite was dat statiegeld eigendom van de staat. Uit de persrapporten bleek dat de Netanyahu's twee jaar geleden 4.000 shekel (ongeveer 1.000 dollar) aan de staat hadden terugbetaald, omdat ze ervan uit waren gegaan dat de totale waarde van de verzamelde flessen zo'n 1.000 shekel per jaar was geweest.
"Er is geen grens aan de methodes van zwartmakertij waarmee leidende figuren uit de media proberen het Likud regime onder mijn leiding te laten vallen om het te vervangen door een linkse regering die wordt geleid door Tzipi en Bougie," schreef Netanyahu, waarmee hij verwees naar Tzipi Livni en Isaac Herzog die de leiders zijn van wat ze zelf het ''Zionistische Kamp'' noemen. Volgens Netanyahu werd zo met een verhaal over het inleveren van lege flessen geprobeerde de veiligheidssituatie aan de noordgrens te verbloemen en Irans pogingen om weg te komen met een ''slechte nucleaire deal''. Blijkbaar was het kosher om in verkiezingstijd hem en zijn vrouw eindeloos met modder te besmeuren, aldus Netanyahu, ''maar ze vergeten één ding: Het Israelische publiek laat zich niet op die manier beetnemen''. De premier gaf overigens toe dat inderdaad een bedrag van 4.000 shekel was terugbetaald.
Het is niet het enige verhaal in deze categorie dat Netanyahu achtervolgt. Haaretz meldt vandaag dat de chef van Israels Rekenkamer, Joseph Shapira, een rapport aan het tegenhouden is over uitzonderlijk hoge uitgaven die op staatskosten zijn gedaan in de diverse residenties van de premier, te weten de officiële residentie in Jeruzalem en de privé-huizen van de familie in Jeruzalem en Ceasarea. Dat tegenhouden van het rapport zou gebeurd zijn op verzoek van de advocaat van Netanyahu, David Shimron, die erop had aangedrongen het niet te publiceren vóór de komende verkiezingen.
Het rapport gaat onder meer over het voor honderden duizenden shekels op kosten van de belastingbetalers bestellen van maaltijden uit restaurants, uitgaven van tienduizenden shekels voor bloemen en boeketten, van duizenden shekels voor geurkaarsen en van grote uitgaven voor kappers en schoenen. ook het aanwenden van staatsgelden ten behoeve van onderhoud en verbouwingen van de residenties passeren de revue. Haaretz citeert een bron die bekend is met het rapport, die meldt dat het klaar is en ook al de reactie bevat van Netanyahu, zodat er geen enkele geldige reden is om het niet te publiceren. (zie ook hieronder voetnoten 1) en 2))
Haartez meldt dat afgezien hiervan, advocaat Shimron ook aan het hoofd van de Rekenkamer gevraagd heeft publicatie van een ander rapport tegen te te houden. Dit rapport, dat intussen de bijnaam ''het Bibi-Tours rapport'' heeft gekregen, gaat over buitenlandse reisjes van Netanyahu en zijn vrouw waarvoor betaald was door rijke zakenlieden en de staat welgezinde Non-gouvernementele organisaties in de tijd dat Netanyahu minister van Financiën was in de regering van wijlen Ariël Sharon. Het hoofd van de Rekenkamer, Shapira, die destijds is benoemd door Netanyahu, had eerder, kort nadat hij in functie kwam, ook al de speciale adviseur van de chef van de Rekenkamer voro corruptiezaken, Nahum Levy, de laan uitgestuurd. Levy, een vroegere politie-officier, was tot dat moment verantwoordelijk geweest voor het onderzoek naar Bibi-Tours. Shapira's voorganger bij de Rekenkamer, Micha Lindenstrauss, had verzoeken van Netanyahu om Levy te ontslaan steeds naast zich neergelegd.
 The wife of Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has pleaded that 400 children of migrant workers be allowed to stay in the country, wading into a debate which has sparked intense interest in the country
Het is overigens zeker niet de eerste keer dat Netanyahu's vrouw Sara op een minder gunstige manier in de publiciteit komt. Ook de niet aflatende serie onthullingen over de manier waarop zij met het personeel omgaat wordt nog vervolgd. Na vroegere verhalen van au-pairs die klaagden over extreme eisen en slechte behandeling, zijn er nu weer nieuwe bevestigingen van extreme eisen die mevrouw Netanyahu stelt aan het personeel en de onaangename wijze waarop ze hen afblaft. Zo zijn er nieuwe verklaringen afgelegd in een procedure voor de rechter die zijn aangespannen door een ex-huismeester. Daaruit wordt duidelijk dat Sara Netanyahu de huismeester een keer om middernacht van zijn huis naar de residentie liet komen om een kop soep voor haar op te warmen, en ook dat hij een keer laat in de nacht moest terugkomen om haar goedenacht te zeggen, waarbij ze hem verteld dat hij nooit naar huis mocht gaan voordat hij zich bij haar had afgemeld. In de verklaringen staat ook dat gebruik van alcoholische drank haar onaangename gedrag vaak verergerde.

1) In 2013 werd ook al bekend dat het Bureau van de premier een bedrag van 10.000 per jaar (ongeveer 2.700 dollar) apart had gezet voor speciaal pistache-ijs waar de familie erg veel van hield. The Jerusalem Post meldde dat een kilo van dat ijs, van de firma Metudela, 72 shekels kostte. Wat betekende, aldus de krant, dat de familie Netanyahu en hun gasten 11.5 kg.vanm dat ijs per maand consumeerden. 
2) In mei van hetzelfde jaar kwam daar nog het verhaal bij dat de familie Netanyahu, vlak voor zij naar de begrafenis gingen van de Britse ex-premier Thatcher, een dubbel bed in het regeringsvliegtuig hadden laten installeren. Dat kostte de belastingbetalers 137.000 dollar. 

4 opmerkingen:

Titus zei

"Achter elke succesvolle man staat een sterke een vrouw." hoor je vaak.
Maar omgekeerde zal ook gelden bij een leider die er een puinhoop van maakt.

Gepruts en falen van Netanyahu is misschien nu verklaard.

Trees zei

Wanneer een man succesvol is, heeft hij het zelf gedaan, wanneer het een loser is, komt dit door zijn vrouw? Ik denk dat het echtpaar Netanyahu elkaar gevonden hebben op common ground. Beiden vreselijke mensen.

Machiel de Winter zei

Opvallend is dat Abu eenzijdig is en blijft, of in ieder geval ongebalanceerd.
Geen letter over de van fraude en corruptie beschuldigde Isaac Herzog (Labor) die zijn campagne laat betalen door met name de Europese belastingbetaler via allerlei duistere NGO's.

Abu Pessoptimist zei

Machiel de Winter,
Ik heb dit verhaal over mevrouw Netanyahu alleen geschreven omdat het aangeeft wat een bizarre persoonlijkheid zij is. Niet omdat ik geïnteresseerd ben in de Israelische verkiezingen. Die zijn namelijk oninteressant. Ze gaan niets veranderen aan de bestaande situatie. Ik zal dat uitgebreid beschrijven als de uitslag daar is. Vandaar dus ook dat ik alles over de verkiezingen weggelaten heb, inclusief de peilingen en de coalities die zijn gevormd zoals tussen Herzog en Livni. Maar ik beloof u, zodra Tsipi Livni of Isaac Herzog net als Sara Netnayhau worden betrapt op bizarre hobbies of het teveel eten en drinken op staatskosten zal ik dat ook melden.

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...