dinsdag 13 januari 2015

De VU doet aan censuur

 De Vrije Universiteit laat zien dat zij de status van academisch academisch instituut onwaardig is. Namelijk door censuur te plegen. Deze dinsdag had een debat zullen plaatsvinden in het gebouw van de VU, maar één dag van tevoren gelast het VU-bestuur dat af. De VU site: :
 Het College van Bestuur van de VU heeft de studentenactiegroep Studenten voor Rechtvaardig Palestina (SRP) laten weten dat het debat dat zij dinsdagavond zou organiseren over de Palestijnse kwestie niet door kan gaan op de VU. Het debat stond al langer gepland. De SRP is een studentenactiegroep waar studenten van de VU bij betrokken zijn. De groep houdt zich bezig met de Palestijnse kwestie.
Jaap Winter, voorzitter VU: "Wij vinden dat het op de universiteit uiteraard mogelijk moet zijn om een open en eerlijk debat te voeren over lastige, gevoelige en controversiële onderwerpen, zoals de Palestijnse kwestie. Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap. Daarom hebben wij onze beslissing herzien en besloten om nu dit debat niet te laten plaatsvinden."
De SRP zet zich onder andere in voor het verbreken van samenwerkingsverbanden van de Vrije Universiteit met Israël, hetgeen wordt uitgedragen met de slogan 'VU Israël-vrij'. Jaap Winter: "Dit is niet het beleid van de Vrije Universiteit en wij nemen ook expliciet afstand van dit standpunt. Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, een academische boycot vinden wij daar niet mee te verenigen.
Hoe komt het dat het VU-bestuur nu ineens de vrijheid van meningsuiting is gaan beknotten? En inbreuk maakt op de academische vrijheid om over ongeveer alles te kunnen discussiëren? Daarvoor moeten we naar een andere site, namelijk die van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel). Op die site staat onder her bericht over de weigering van de VU om het debat te laten doorgaan, onder meer de volgende zin:
CIDI en CIJO (=CIDI=jongeren, AbuP.) danken iedereen voor zijn inzet. Brieven schrijven (Voorbeeldbrief VU bestuur) en je stem laten horen helpt! 
Het is de moeite waard die voorbeeldbrief even te lezen. Het is een schoolvoorbeeld van hypocrisie. Beweren dat je voor het open debat bent en dan zeggen dat over een boycot van Israelische universiteiten niet mag worden gepraat, omdat dat de academische vrijheid aantast. Dezelfde redenering werd destijds gehanteerd tegen de boycot van apartheids-Zuid-Afrika.
Maar zo weten we dus waar de ''gevoelens van uitsluiting en onveiligheid' vandaan komen waar VU-voorzitter Jaap Winter het over heeft. Uitsluiting en onveiligheid zijn blijkbaar wèl gepermitteerd als het om Palestijnen in de bezette gebieden gaat. En de vraag of het nuttig is om banden met universiteiten te handhaven die die ''uitsluiting en onveiligheid'' van de Palestijnen mede in stand helpen houden mag kennelijk op de VU niet worden gesteld. De VU is niet de eerste christelijke instelling die zich door de Israel-lobby laat chanteren en het zal vermoedelijk niet de laatste zijn.

Gelukkig gaat het debat, met Anja Meulenbelt, Ronnie Barkan en Abulkasim al-Jaberi, wel door al is dat op een andere plek: deze dinsdag om 19.00 uur in het Nelson Mandela Centrum in Amsterdam (1e Weteringplantsoen 2C).

4 opmerkingen:

Machiel de Winter zei

Je censureert zelf al is het maar in de obsessie alles onder controle te willen houden.

Marci zei

Je bedoelt zeker de voorbeeldbrief van CIDI EN CIJO Machiel? Daar zie ik idd een hoop obsessief controlegedoe.

Machiel de Winter zei

Heb verslag in NRC 14.01.2014 gelezen.
Wat o.a. opvalt is wat racisme met het Israëlisch-Palestijnse conflict van doen heeft. Zowel Joden dan wel Israëli's noch Palestijnen zijn een ras.
Het wordt erbij gesleept om tot de valse constructvergelijking te komen met Zuid-Afrikaanse Apartheid, goedkoop en volstrekt abjecte propaganda.
Het doel is Joden bang te maken.

Esther zei

Nu een potje jammeren terwijl de organisatie zelf Joden wenst uit te sluiten. Niks 'Israël-vrij', maar 'jodenvrij', zo simpel ligt dat.
Het gejammer heeft hetzelfde niveau als al die jammerende moslims en linksen die na de moorden in Parijs huilen dat dit de 'moslimgemeenschap' (bestaat niet eens) in een negatief daglicht stelt. Ja gek is dat als in naam van mo wordt gemoord die zelf niets anders deed. Alleen een politiek correcte gek trapt in dit gezever en dan alleen omdat dit zich laat terug vertalen naar zijn baan en baan weer naar geld. Voor geld is men bereid zijn land te verraden als NSB'ers tijdens WO-II Meulenbelt's stuk laat zien hoever links volk is gezonken en dit is dieper dan iedere riool en zij met al haar 'moslimvrienden' nog steeds niet weet wat in de koran staat terwijl er toch letterlijk staat mij over de kling te jagen.

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...