zondag 11 januari 2015

Drie baby's van dakloze families in Gaza overlijden als gevolg van de kou


Behalve strenge kou heeft Gaza nu ook te lijden van overstromingen. (AFP)

Drie Palestijnse baby's in de Gaza-strook zijn de afgelopen twee dagen overleden als gevolg van de extreme kou, die gepaard gaat met regen en de sneeuwstorm Huda. De baby's woonden - als gevolg van de Israelische inval van de afgelopen zomer - met hun families in schuilplaatsen of huizen die waren beschadigd.
Zaterdagmiddag overleed de twee maanden oude baby Salma Zeidan al-Masri in de Rashad al-Shawwa schuilplaats in Beit Hanoun. Eerder op de dag overleed de één maand oude baby Adil Maher al-Lahham in Khan Younis. De familie Al-Lahham woonde sinds de Israelische invasie in een caravan, hun huis was tijdens de invasie vernield.
Vrijdag was de één maand oude baby Rahaf Abu Assi overleden als gevolg van longproblemen veroorzaakt door de kou. Deze familie woonde in een huis dat tijdens de Israelische bombardementen van afgelopen zomer ernstig was beschadigd.
Ruim 100.000 mensen werden tijdens de Israelische invasie geheel of gedeeltelijk dakloos, doordat hun huizen waren vernield of ernstig beschadigd. Velen wonen in tijdelijke onderkomens als caravans of (geïmproviseerde) tenten. Herbouw en herstel zijn door de voortgezette, acht jaar oude belegering van de Gaza-strook door Israel nog vrijwel niet op gang gekomen. Los van het huisvestingsprobleem is er ook een probleem met verwarming. De voortdurende blokkade zorgt ook voor een voortdurend tekort aan brandstof, dat onder meer tot gevolg heeft dat er in Gaza maar ongeveer acht uur per dag stroom is, los van regelmatige voorkomende storingen in de elektriciteitslevering. Ook brandstof voor verwarmingstoestellen is schaars en moeilijk te krijgen.
Bij alle ellende is nu de afgelopen dagen ook wateroverlast gekomen, waardoor - een jaarlijks verschijnsel in Gaza - delen van Gaza-stad en vooral de zuidelijke gebieden in de Strook onder water zijn komen te staan. Hulpploegen zijn nu voortdurend in touw om mensen in geïmproviseerde onderkomens die onder dreigen te lopen, te evacueren.
Overigens kwam zaterdag ook een visser om als gevolg van de kou.Nizar Ayyash, het hoofd van de vakbond van vissers in Gaza, vertelde Ma'an dat Ahmad Sufian al-Lahham (22) overleed tijdens zijn werk aan de kust ten westen van Khan Younis.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...