dinsdag 6 januari 2015

Drie maal levenslang voor handlanger Palestijnen die in juni Israelische ''tieners'' ontvoerden

Hussam Qawasmeh
Hussam Qawasmeh in september toen hij voor het eerst werd voorgeleid. (Foto Emil Salman/Haaretz)

Husam Qawasmeh, een Palestijn die bekend heeft de kidnap en moord te hebben gepland op de drie Israelische kolonisten-tieners Gil-Ad Shaer, Naftali Fraenkel and Eyal Yifrah in juni, is dinsdag door een militaire Israelische rechtbank in de nederzetting Ofer veroordeeld tot driemaal levenslang. Qawasmeh moet ook 250.000 shekel (ongeveer 50.000 euro) schadevergoeding betalen aan de families van de drie jongens.
Qawasmeh kreeg de straf dinsdag te horen, nadat hij in december al schuldig was bevonden aan ontvoering en moord met voorbedachten rade, lidmaatschap van een groep die moordplannen had, het binnensmokkelen van gelden van een vijandelijke groep, het verrichten van werkzaamheden voor Hamas, wapenhandel, het hinderen van de rechtsgang, en het onderdak verlenen aan gezochte personen.
Volgens de krant Haaretz gaf Qawasmeh tijdens het proces toe de ontvoering en de moord te hebben gepland samen met de eigenlijke ontvoerders, Marwan Qawasmeh en Amer Abu Eisha, en dat hij de uitvoering ervan had gefinancierd met ongeveer 200,000 shekel (40.000 euro) die hij had gekregen van zijn broer in Gaza. Die was voor Hamas gaan werken, nadat hij destijds bij de gevangenenruil tegen korporaal  Gilad Shalit was vrijgelaten en naar Gaza was gedeporteerd. Qawasmeh had ook bekend gezorgd te hebben voor wapens die hij aan Marwan Qawasmeh had gegegeven om de aanval uit te voeren en dat hij later had geholpen de lichamen te begraven en bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Ook had hij Marwan Qawasmeh en Abu Eisha onderdak verschaft toen ze gezocht werden en van voedsel voorzien.
Israelische media berichtten destijds dat Hamas de ontvoering zou hebben voorbereid en dit ook zou hebben toegegeven. Wat Hamas echter bekendmaakte was alleen dat de ontvoerders aan Hamas waren gelieerd. Ze zouden op eigen initiatief hebben gehandeld.
Qawasmeh (40), een inwoner van Hebron,werd op 11 juli gearresteerd. Marwan Qawasmeh en Amer Abu Eisha werden in september gedood in wat Haaretz een ''vuurgevecht'' noemt. In feite hield dat vuurgevecht in dat zij door het leger werden vermoord. Ook bij de mededeling van Haaretz dat Husam Qawasmeh zou hebben bekend dat de moord op de drie tieners van tevoren was gepland, past volgens mij, AbuP., een kanttekening. Ik heb grote twijfels over deze bekentenis. Het lijkt me uiterst onwaarschijnlijk dat de hele operatie erop was gericht de drie tieners niet alleen te ontvoeren, maar ook te doden. Om hen, of andere kolonisten, te doden was immers geen ontvoering nodig geweest, maar waren veel simpeler en minder riskante methoden denkbaar geweest. Zoals alle Israelische media indertijd meldden was de meest waarschijnlijke gang van zaken dat de drie jongens waren ontvoerd met de bedoeling hen als ruilmiddel te gebruiken om Palestijnse gevangenen vrij te krijgen, en dat ze waren gedood nadat één van hen een alarmlijn had gebeld en de ontvoerders vervolgens bang waren geworden dat ze waren gelokaliseerd en snel zouden worden gevonden. Hoe het zij, er zijn geen verslagen van de zittingen bij de militaire rechter, en al helemaal niet van de verhoren van Husam Qawasmeh door de Shin Bet,de binnenlandse inlichtingendienst die, zoals bekend ook door het Israelische hooggerechtshof toegestane martelmethoden op haar repertoire heeft. We zullen dus misschien nooit de volledige waarheid over de toedracht te horen krijgen.
Overigens moet bij het hele verhaal nog worden opgeteld dat de Israelische autoriteiten de gezinnen van de drie uitvoerders van de ontvoering, Husam en Marwan Qawasmeh en Amar Abu Eisha dakloos hebben gemaakt. De huizen van Husam en Abu Eisha werden in juni opgeblazen en dat van Marwan Qawasmeh werd volgestort met beton.

8 opmerkingen:

Gennadi zei

Veel te weinig. Terreur is alleen met de harde middelen te bestrijden. De afschuwelijk terroristische aanslag in Parijs is een directe gevolg van de Franse steun aan 'Palestina'.

Martijn zei

Gennadi,

Veel te weinig?! Wat zou beter zijn geweest: vijf maal levenslang? Tien maal? Twintig misschien?

En als terreur alleen met harde middelen te bestrijden is, hoe zou u dan het vernietigen van de huizen van de gezinnen van de daders willen bestraffen? Eén maal levenslang?

U stelt dat ‘de afschuwelijk terroristische aanslag in Parijs een direct gevolg is van de Franse steun aan 'Palestina'’. Dat komt op mij over als kletskoek in het kwadraat, maar misschien kunt u uw diagnose toelichten. Denkt u trouwens dat weekbladen in andere landen die ‘Palestina steunen’ nu ook gevaar lopen?

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Verzet van wanhopige mensen in Palestina dat verkeerd uitpakt, op één lijn stellen met dit soort daden als in Parijs van Al-Qaeda en geestverwanten, getuigt van een totaal gebrek aan inlevingsvermogen en inzicht. Sorry, maar ik kan het niet anders zien. En met geweld los je noch het één, noch het ander op. Geweld maakt de zaken meestal alleen maar erger.

Anoniem zei

Leo zei:
Beste Abu,
Het op de zelfde hoogte stellen van de terroristische aanslagen in Parijs van vandaag en van IS etc. is inderdaad niet goed. Maar het riedeltje dat het wanhopige mensen zijn die niet anders kunnen klopt ook van geen kant. Het vermoorden van kinderen in Israel is ook niet mis. Het was beter geweest wanneer ook deze organisator van de aanslag ook was doodgeschoten in plaats van over een aantal jaar te worden vrijgelaten bij een of andere ruil.

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Ik zeg niet dat ze niet anders konden. In het stukje hierboven zeg ik dat Husam Qawasmeh voor drie van tevoren beraamde moorden werd veroordeeld, terwijl het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ging om een uit de hand gelopen ontvoering. Om de één of andere reden zijn er mensen zoals u die vinden dat met zo'n veroordeling niets mis is, en dat het uit de weg ruimen van mogelijk verdachten eigenlijk nog beter zou zijn. Kennelijk zijn er mensen zoals u die vergeten dat Israel de bezetter is, dat er dagelijks tussen de tien en twintig Palestijnen worden gekidnapt, dat er zo'n kleine 7.000 Palestijnen in Israelische gevangenissen zitten, en dat daden als die van Qawasmeh bij de bezetting horen als doorns bij een cactusplant.

Anoniem zei

Leo zei:
Beste Abu, Dat de Westoever bezet is te danken aan drie oorlogen die de Arabieren zelf zijn begonnen om Israel te vernietigen en de Joden in de Zee te drijven of nog erger.Gelukkig hebben zij alle drie de oorlogen verloren. Israel heeft recht op veilige grenzen of moeten wij de Westoever ook een soort Gazastrook laten worden met aanvallen, raketbeschietingen en alle onvrijheid en overheidsterreur zoals in de Gazastrook enz. Al te goed is buurmans gek.

Trees zei

krijgen de Joodse moordenaars van Mohammed Abu Khdeir, de palestijnse jongen die ontvoerd werd, overgoten met bezine, daarna gedwongen werd om benzine te drinken en op een vreselijke manier aan zijn einde is gekomen, gaan we die 3 moordenaars ook levenslang geven? Ik mag het hopen, alleen dan kan ik achter de straf van deze man staan.

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Het zal wel zijn omdat ik geen zionistische geschiedenisles heb gehad, maar ik kan me vooral oorlogen herinneren waarbij ''Arabieren'' de woestijn in werden gedreven of gedood en die door Israel waren begonnen. Met één uitzondering: de Oktoberoorlog van 1973. Maar die had alleen het beperkte strategische doel om een deel van de Sinai-woestijn te heroveren.
Wat de Gaza-strook betreft kan u zich de vraag stellen: wat was er eerst: verdrijving, bezetting en belegering of raketaanvallen? En natuurlijk heeft Israel recht op veilige grenzen (zie bijv. het Arabische vredesplan van 2002) maar het doet zelf weinig moeite die te ook te krijgen.

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...