vrijdag 9 januari 2015

'Hoevelen van ons zijn er echt ''allemaal Charlie Hebdo''?

Cartoon published earlier this week

Als je het mij vraagt had de profeet zich in zijn graf omgedraaid als hij had geweten wat er is gebeurd. En de de nu vermoorde cartoonisten en redactieleden van Charlie Hebdo dachten er waarschijnlijk net zo over, te oordelen naar de voorplaat van het blad uit een niet al te ver verleden van hoofdredacteur Charb, de plaat die hierboven is afgebeeld.
Het idee! Ongeveer een hele redactie uitmoorden, omdat ze spotprenten maken over de (radicale) islam en de islamisten. Alsof het zo erg is de profeet af te beelden. Alsof dat - in meer verlichte tijden - in de islamitische geschiedenis niet ook vele malen is voorgekomen. (Het verbod om hem af te beelden heeft ook meer te maken met het voorkomen dat hij als een afgod wordt vereerd, dan dat het was om te voorkomen dat met hem of om hem gelachen wordt).
En alsof het niet zo is dat Charlie Hebdo een,  vooral Franse, traditie vertegenwoordigt waarin àlles op zijn tijd belachelijk wordt gemaakt en wordt bespot. Alsof het redactielokaal waar de slachting plaatsvond niet was behangen met de meest vileine prenten van Marine Le Pen, corrupte politici, de vorige president Sarkozy, of de paus.
Iedereen is zo upset over de moord dat de slachtoffers zelf naar de achtergrond gedrongen lijken te worden. Maar het past ons, denk ik, gewoon verdriet te hebben om hun dood, en het verlies van zoveel talent,  en mee te leven met hun families en vrienden. Behalve de vier hieronder met foto afgebeelde top-cartoonisten, waren dat nog een cartoonist, Philippe Honoré, de econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad, een bezoeker, Michel Renaud, en Elsa Cayat, een bekende vrouwelijke psychiater en psycho-analiste, die een twee-wekelijkse column schreef in Charlie en van wie vrienden en familie zich afvroegen of ze soms vermoord was omdat ze Joods was. En verder waren er natuurlijk de conciërge, Frédéric Boisseau, en de twee agenten, Ahmed Merabet en Franck Brinsolaro.
Four of France's top cartoonists killed in attack: Cabut, Charb, Wolinski and Tignous (Photo: EPA)
Vier top-cartoonisten die bij de aanslag werden vermoord: vlnr Jean Cabut (Cabu),  Georges Wolinski (Wolinski),  Stéphane Charbonnier (Charb), de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, en Bernard Verlhac (Tignous) (Foto: EPA).

En intussen gonst het natuurlijk van de reacties. Spontane reacties van al die mensen die in drommen straat op gingen, in Parijs, en allerlei andere Europese steden, al of niet met een pen in de hand te demonstreren, in  hartverwarmende uitingen van verontrusting en boosheid. Uitingen die overigens tegelijkertijd als het ware ook de machteloosheid onderstreepten van al die massa's tegenover dit soort, per definitie uit het blauwe niets toeslaande terreur.
En vanzelfsprekend was er ook van alle kanten duiding. Ik voor mij zou het gelukkigst zijn geweest als de algemene conclusie zou zijn geweest dat we alsjeblieft moeten doorgaan met waar we mee bezig waren, inclusief cartoons tegen alles wat niet deugt en/of lachwekkend is (waaronder ook zeker de radicale islam).  Omdat we zullen moeten blijven hopen dat uiteindelijk ook de domste en meest achtergebleven barbaren zullen snappen dat satire en het omver halen van heilige huisjes zo ongeveer het hart is van de vrijheid van meningsuiting en echte vrijheid. En dat de satire van Charlie Hebdo niet gericht was tegen ''de'' islam, maar tegen diegenen die er een karikaturale, onverdraagzame godsdienst van maken.
Maar zo gaat het natuurlijk niet.Ik neem mijn petje af voor collega-blogger Peter Breedveld die op zijn blog Frontaal Naakt er woensdag al meteen op wees dat er één partij garen ging spinnen bij deze gebeurtenis. Hij schreef: 
Er wordt her en der benadrukt dat iedereen hieronder lijdt, dat er alleen maar verliezers zijn, maar hou eens op met dat politiekcorrecte gezwam. Iedereen weet dat er een partij is die hier garen bij spint. Die klaarkomt op de gedachte aan oorlog, het bestrijden van de islam, het aanwijzen van verraders.
Dat zijn niet de moslims, dat is extreemrechts. De bloeddorstige idioten van Jalta, de hysterische dwazen van The Post Online, de haatzaaiers van GeenStijl. De cynische politici van de PVV. De ‘ongeruste burgers’ van Pegida. Voor hén is vanmorgen dringend wegonderhoud gedaan, want er verschenen wat hobbels op hun pad.

En ja, hij had gelijk. Wilders twitterde  'Wanneer dringt het eindelijk door bij Rutte en andere westerse regeringsleiders: het is oorlog. ( pic.twitter.com/yMKEudYr8v ) . En Annabel ''dobbernegers'' Nanninga schreef op Jalta een stukje dat wijlen Goebbels haar niet  verbeterd zou kunnen hebben: 
Nu is het oorlog. De schandalige reacties op Pegida van het Duitse establishment hebben daar aan bijgedragen. Het doven van de lichten van de Keulse Dom, omdat islamkritiek van bezorgde burgers fascisme zou zijn, bleek niets meer dan vrijwillige verduistering van onze cultuur in het aanschijn van de islamitische terreur. Wat hebben die bezorgde Pegida-Duitsers hun gruwelijke gelijk prompt gekregen.
De Nederlandse pers, die even maligne als gretig de afgelopen dagen de woorden van multiculturele charlatans optekende, treft ook blaam. ‘Onderzoekster’ Ineke van der Valk en haar gefabuleerde cijfers over islamofobie citeren als serieuze bron is in tijden van oorlog niets anders dan collaboratie. De door Koeweit gesteunde Yassin Elforkani en zijn moslimbroeder-maatje Jacob van den Blom opvoeren als spreekbuis voor slachtoffers van islamofobie is propaganda voeren voor de vijand. Zo gaat het al jaren en voila, nu is het oorlog.
Het is oorlog. En we moeten en kunnen winnen. Maar niet zolang we verdeeld zijn, zolang we appeasers en apologeten in ons midden hebben. De islam is als een schrandere hond die van het ene baasje wel, en van het andere niet op de bank mag, en dat gretig uitspeelt. Dat moet stoppen. Wij kunnen dit alleen winnen als we nu, eensgezind erkennen dat het oorlog is en dat de islam de vijand is.
En Nanninga was de enige niet. Andere orakels die hun sporen op dit terrein hebben verdiend werden van stal gehaald. Zo sleepte Nieuwsuur Ayaan Hirsi Ali er nog maar eens met de haren bij. Het rechtse Geen Stijl ging, zoals Breedveld al signaleerde, Twitter afspeuren in de hoop moslims te vinden die de aanslag in Parijs wel tof hadden gevonden. In Frankrijk werd de anti-moslim-geest deze donderdag duidelijk door tenminste twee aanslagen op moskeeën. Er wordt vanuit gegaan dat de kansen van Marine Le Pen van het Front National om Frankrijks volgende president te worden aanmerkelijk zijn gestegen. 
En dan was er in Nederland natuurlijk ook nog de zonderlinge reactie van de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, die vond dat alle moslims afstand dienen te  nemen van wat er in Parijs is gebeurd. Waarmee hij als het ware miljoenen moslims aanmerkte als potentiële medeplichtigen aan een daad waarmee zij zich waarschijnlijk net zomin kunnen identificeren als de paus in Rome. Volgens dezelfde logica van Aboutaleb zouden ook alle Joden zich moeten excuseren voor wat Israel de Palestijnen aandoet, omdat ze anders medeplichtig zijn aan de politiek van Netanyahu en de zijnen.
Nee, driewerf nee. Waar we, nu meer dan ooit, voor moeten waken is de neiging om alle moslims op één hoop te gooien en de daad van een stel idioten als representatief te zien voor ''de'' islam. Een hardere houding tegenover moslims is zowel volstrekt ongerechtvaardigd als uiterst contraproductief. Meer politiecontroles en nog meer armslag voor de geheime diensten is ook niet het juiste antwoord op de moorden bij Charlie Hebdo. Het helpt allemaal niets, zoals ook nu weer blijkt, de krant werd na een eerdere aanslag tenslotte allang bewaakt, en het zet de normale vrijheden op het spel. Nee, het enige passende antwoord is doorgaan op de weg die Charlie Hebdo had gekozen in de hoop dat ook de ergste gekken op den duur zullen inzien dat vrijheid om te zeggen en te denken wat je wilt één van de hoogste bereikbare idealen is. Vrijheid,de vrijheid om te zeggen wat je denkt en ook anderen op de hak te nemen, is volgens mij uiteindelijk het meest overtuigende argument. Maar het zou misschien wel wat kunnen helpen als we daarbij ook de hand een klein beetje in eigen boezem kunnen steken. Om ons te realiseren dat - helaas - de recente westerse politiek in landen als Irak, Syrië, Libië en en Palestina er niet bepaald toe heeft bijgedragen de radicale islam de wind uit de zeilen te nemen.

23 opmerkingen:

Anoniem zei

Leo zei:

Islamists don’t hate us for what we do. They hate us for who we are.

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Islamists in many cases became islamist because of what we do.

Daniella van den Akker zei

Dank je Abu, het is gewoon zo waar wat je zegt. Het recht van spreken geven aan iemand waar je het niet mee eens bent. Elbaradei zei het ook weer onlangs met betr tot de moslimbroeders in Egypte, dat onderdrukking gewoon niet de weg is, het is een doodlopende, ps heb je mijn mailtje nog ontvangen vorige week? Groet, Daniella

Anoniem zei

Leo zei:
Dus het is weer de schuld van onszelf en de moslims zijn weer onschuldig. Wakker worden het is tijd om op te staan!

Gennadi zei

I agree with Leo. It does not matter what we do. They hate us because we do not accept their 'values'.

Martijn zei

Leo,
Zo ingewikkeld is het toch niet? De daders en eventuele medeplichtigen zijn schuldig, anderen niet. En het verdachtmaken van ‘de’ moslims is even onzindelijk en contraproductief als het suggereren dat alle christenen iets te maken hebben met de misdaden van het Leger van de Heer, of alle boeddhisten met de misdaden tegen de Rohingya.

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Het is geen kwestie van schuldig of onschuldig. Het heeft te maken met generaliseren of niet generaliseren. Zijn wij blanke westerlingen allemaal racistische moordenaars omdat de Noor Breivik zo'n 60 jongeren vermoordde? Zijn alle moslims schuldig omdat twee idioten een halve redactie vermoordden?

Gennadi,
It does matter what we do. Denk alleen al aan de geweldige aantallen doden als gevolg van twee keer ingrijpen in Irak. Of denk aan de manier waarop moslims vaak buitengesloten worden in het Westen. Het betekent niet dat de islamisten gelijk hebben of dat ik ze gelijk geef, het betekent wel dat ze redenen hebben om ons niet aardig te vinden.

Bert Erends zei

In 1995 publiceerde politicoloog Benjamin Barber: Jihad vs McWorld: How Globalism and Tribalism Are Reshaping The World. Vrij samengevat: aan de ene kant geestelijke waarden van zich op de islam beroepende extremisten, en volgens mij ook van bijv. Poetin en Front National, die met harde hand op aarde neergezet worden, verschillende groepen bestrijden ook elkaar, polair daar tegen over (geen onoverbrugbare dualiteit) de materialistische waarden van het niets ontziende kapitalisme van McWorld, die tot ons komt uit de VS. McWorld financiert staatsgrepen, steunt dictatoriale regimes, (spant samen met Israël), exporteert een meedogenloos neo-liberalisme en heeft in veel landen de naam niet te luisteren, arrogant te zijn en te eisen dat de dingen gaan zo als zij het willen. De economie (en defensie) van de EU is zo ingebed in die van de VS, dat wij weinig oog hebben voor de praktijken van McWorld, terwijl de media vol staan met die van de zich op de islam beroepende extremisten. En zo worden moslims wel geacht zich te verontschuldigen voor dat laatste, maar hoeven witte Nederlanders zich niet te verontschuldigen voor de praktijken van McWorld. In het midden van die polariteiten staat de vrij scheppende mens, het democratisch tot stand gekomen recht en het oog hebben voor elkaars noden.

Of ik Charlie ben, kan ik niet zeggen, omdat ik enerzijds Charlie Hebdo niet zo goed ken, mijn Frans is ook niet zo goed en omdat ik anderzijds er toch wel naar streef anders levende mensen niet te beledigen.
Ik vind het wel goed van je dat je de vermoorde mensen hier met naam neerzet, aandacht hebt levens die oneigenlijk zijn afgebroken en voor het leed dat is berokkend.

Anoniem zei

Gedeelde waarden, welke waarden, inval in Irak, Afghanistan, libie en andere landen. Anaal voeden van gevangenen, bommen met veramrd uranium, geheime handelsafspraken in EU, steunen van dictaturen omdat ze grondstoffen hebben, verkopen van wapens en afluistertechnieken aan dictaturen, welke waarden hebben wij als Westen?
gr. Jose

Anoniem zei

Leo zei:
Hoorde ik gisteren op de radio van iemand uit Iran:

Niet alle moslims zijn terroristen maar alle islam terroristen zijn wel moslim!
(Nadekkertje)

Anoniem zei

Dit schrijft Stan van Houcke op zijn weblog. Ik (SvH) moet hieraan denken nu de westerse politici en de mainstream media het publiek weer eens opzadelen met selectieve verontwaardiging, die slechts aantoont hoe weinig de doorsnee westerling weet van zijn eigen gewelddadige geschiedenis, waaronder de rest van de wereld eeuwenlang gebukt ging. De aanslag in Parijs is het resultaat van langdurige vernedering van de Arabische wereld. Maar daarover zwijgen de politici en de commerciële massamedia. Het geconditioneerde reflex waarvan we nu weer getuige zijn laat tevens de diep verankerde hypocrisie zien in de christelijke, blanke westerse cultuur, zodra een dozijn burgers in de eigen regio slachtoffer worden van terreur. Dezelfde politici en mainstream-media zwijgen in alle talen zodra door de terreur van het bevriende Israel meer dan 500 Palestijnse kinderen om het leven komen. Het is belangrijk de westerling te herinneren aan het volgende:
http://stanvanhoucke.blogspot.nl/
Corrie van der Hart

Elisabeth zei

Zo ken ik er nog wel een paar Leo.

Niet alle schakers zijn terroristen maar alle schakende terroristen zijn wel schakers!
Niet alle Japanners zijn terroristen maar alle Japanse terroristen zijn wel Japanners!
Niet alle mannen zijn terroristen maar alle mannelijke terroristen zijn wel mannen!
Echte doordenkers vind ik het niet.

Bert Erends zei

Ter nagedachtenis van één van de slachtoffers, Ahmed Merabet: http://wijblijvenhier.nl/28666/broer-van-vermoorde-agent-ahmed-geeft-emotionele-toespraak/

jack zei

Jammer dat Hollande de Paris "charlie" Rally niet beperkt heeft gehouden tot een franse aangelegenheid. Het was een veel krachtiger signaal geweest voor iedereen als Hollande samen met de balangrijkste rabbijnen de blangrijkste immams, kerkelijk en politiek leiders de hele route had meegelopen. Dan had het signaal geweest: " wij Fransen staan samen en houden het terrorisme buiten. Wat ze in het midden oosten uitspoken moeten ze daar zelf weten maar hier doen we dat zo niet." Nu loopt daar Netanyahu ,met zijn zijn minister van oorlogsmisdaden de vrijheid van de fransen te verdedigen, dat is toch de hypocrisie ten top. Van de zomer hebben ze 1500 palestijnse kinderen doodgebombardeerd. Er liep zelfs de prins van emiraten mee, die verantwoordelijk is voor de moordpartijen op volslagen geweldloze demonstratie in Bahrein. Nee hoor, die hele rally doet meer kwaad dan goed. Het vergroot de kloof alleen maar.

Gennadi zei

'het betekent wel dat ze redenen hebben om ons niet aardig te vinden.'

Ik kwam naar Nederland 20 jaar geleden met 200 dollars in mijn zak en vage minimumloon contractje. Ik heb nu goede positie in het bedrijfsleven maar daar gaat het niet om. Ik vraag me alleen af waarom ik, met mijn slechte taal en russisch-joodse achtergrond, voel me als deel van 'ons' en de Marokkaan in de derde generatie valt nog steeds onder 'ze'? Ligt het aan ons of toch aan ze?

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Zeker niet alle Marokkanen van de derde generatie vallen in de categorie ''ze''. Maar een deel toch wel en dat heeft volgens mij meer te maken met ''ons'' dan met hen. Namelijk met het feit dat ze door ons als ''ze'' worden gezien en dat ze met tal van zaken, vooral banen, erg worden gediscrimineerd.

Gennadi zei

They’re not happy in Gaza
They're not happy in Egypt
They're not happy in Libya
They're not happy in Iran
They're not happy in Iraq
They're not happy in Yemen
They're not happy in Pakistan
They're not happy in Syria
They're not happy in Lebanon
They're not happy in Nigeria
They're not happy in Kenya
They're not happy in Sudan
They're not happy in Morocco
They're not happy in Afghanistan

******** So, where are they happy? **********
They're happy in Australia
They're happy in Belgium
They're happy in France
They're happy in Holland
They're happy in Italy
They're happy in Germany
They're happy in Spain
They're happy in Sweden
They're happy in Denmark
They're happy in the USA & Canada
They're happy in Norway & India
They're very happy in England (UK)(Loads of Welfare Benefits)
They're happy in almost every country that is not Islamic!

And who do they blame? Not Islam... Not their leadership... Not themselves...
THEY BLAME THE COUNTRIES THEY ARE HAPPY IN!!

Elisabeth zei

Lees dit maar eens Gennadi:
http://www.richardsilverstein.com/2015/01/17/israeli-ambassador-to-swedens-islamophobic-facebook-post/

Elisabeth zei

Beste Gennadi,
En als jij 20 jaar geleden nou eens in een buurt terecht was gekomen waar allemaal Russen woonden, waar je gezellige Russische cafe's, supermarkten en verenigingen had? Zou jij daar dan helemaal weggebleven zijn om maar zoveel mogelijk bij 'ons' te horen?

Gennadi zei

Beste Elisabeth,

Ik ben diep overtuigd dat in Nederland moet iedereen als Nederlander leven. Niet als Turkse of Marokkaanse of Russische Nederlander. Als jij dat niet kan, welkom terug in Turkije of Marokko of Rusland. Geldt eigenlijk voor alle landen.
In Rusland hadden wij zelfs de gezegde: met de eigen wet ga jij niet naar de vreemde klooster.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Ik ben ervan overtuigd dat dit onzin is. Wie is er de doorsnee Nederlander? Is die blank, zwart, Chinees, katholiek, Remonstrant, Boedhist? Als jij en je voorouders zo hadden gedacht zoals jij zelf schrijft, waren zij en jij al lang geleden lid geworden van de orthodoxe kerk en was jij geen Jood geweest.

Gennadi zei

Jij snapt het niet, Abu.

Wat ik zeg, heeft niks te maken met religie maar met tradities.

In Nederland is niet gebruikelijk om in boerka rond te lopen; vijf keer per dag met de kont naar de hemel op straat te bieden ezv ezv. Met meerdere vrouwen getrouwd te zijn is zo en zo door de wet verboden. Er zijn zo veel landen waar dit soort gedrag vrij normaal en zelfs verplicht is; dus als ik vind het aanpassen aan de tradities niet acceptabel, dan terugggan is de einige optie. Geldt inderdaad voor iedereen en niet alleen voor de moslims.
Religie is alleen en uitsluitend om binnenshuis uit te oefenen.

En wat mijn voorouders betreft: zij hadden toen geen keuze. Er was geen enkele land ter wereld waar jij als een ortodoxe Jood in alle vrijheid kon leven. Nu gelukkig wel.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
''Religie is alleen en uitsluitend om binnenshuis uit te oefenen.'' Ja, werkelijk? En wat dacht je dan van programma's als ''Nederland zingt'' of Eucharistie vieringen en ochtendwijdingen op de tv? Om maar eens wat te noemen. Dat is net zo iets als dat moslims in sommige landen op straat bidden.
Aanpassen heeft dus blijkbaar toch z'n beperkingen, want anders zouden wij wel allemaal meezingen met de EO. En wat ik bedoelde met de opmerking over je voorouders, is dat ze zich natuurlijk gewoon hadden kunnen bekeren. Ze zouden met open armen zijn ontvangen. Jijzelf zou dat natuurlijk ook nog kunnen doen. Maar je doet het niet, omdat je ........ (je mag zelf de reden invullen).

Hoe een fascistische regering in Israel gestalte kreeg

De nieuwe regering-Netanyahu is nog niet definitief gevormd, maar er zijn al diverse boze en ongeruste reacties van mensen die nu ineens heb...