vrijdag 30 januari 2015

Reeks aanslagen op bezittingen Palestijnse functionarissen in Gaza

Onbekenden hebben donderdag een granaat gegooid in het huis van de assistent plaatsvervanger van de minister van Burgerzaken in Gaza, Nasser al-Sarraj. Al Sarraj is hoog in de hiërarchie in de Fatah-beweging. De granaat die overigens niet afging, werd gegooid toen hij niet thuis was.
Al-Sarraj had in december verwijten gekregen van eigenaars van cementmaatschappijen in Gaza dat hij niet eerlijk te werk ging bij de distributie van - het door de Isarelsiche blokkade uiterst schaarse - cement dat nodig is voor de herbouw van Gaza.
Wat de aanval met de granaat echter interssant maakt is dat het de zoveelste aanval is op een hoge Palestijnse functionaris in Gaza.
Dinsdag ging de auto van een andere Fatah-man, Adil Udeid, in vlammen op. Afgelopen donderdag werd de auto opgeblazen van Fatah-leider Ahmad Alwan in Gaza City. En op 20 januari werd een auto opgeblazen die toebehoorde aan een veiligheidsman van de vorige regering van Hamas in Gaza-Stad.
De vernielingen - het zijn geen echte aanslagen, personen worden ontzien - hebben boze woordenwisselingen tussen leiders van Hamas en Fatah tot gevolg gehad. De werking van de eenheidsregering waarover beide partijen het in april eens werden en die maar heel matig functioneert, kwam daarmee nog meer onder druk.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...