dinsdag 27 januari 2015

Straf voor leiders van de Egyptische 6 April beweging is nu definitief

Criminal Justice | Maher, Doma & Adel Imprisoned, Judiciary Becomes Regime’s Security Arm
Vlnr Ahmed Douma, Mohammed Adel en Ahmed Maher.

Het Egyptische hof van Cassatie heeft dinsdag het beroep verworpen van Ahmed Maher, Mohamed Adel, en Ahmed Douma, drie activisten die zich hadden ingezet voor democratisering van Egypte. Maher is één van de oprichters van de 6 April Beweging, Mohammed Adel was woordvoerder van deze beweging en ook Douma is een bekende actievoerder. De drie waren in december 2013 veroordeel tot drie jaar en een boete van 50.000 Egyptische ponden (ruim 7.000 euro) voor het organiseren van een demonstratie in strijd met de scherp omstreden ''anti-protest wet''. Een hof van Beroep hield de straf in april overeind. De afwijzing van een verzoek om cassatie betekent dat verder beroep onmogelijk is en dat hun straf nu definitief is.
Tegen de drie was aangevoerd dat zij politie agenten hadden aangevallen bij een gerechtsgebouw waar Maher zichzelf voor ondervraging had gemeld, nadat hij ervan was beschuldig een andere demonstratie op touw te hebben gezet.De verdediging had aangevoerd dat er geen bewijs materiaal was en dat de verdachten geen gelegenheid hadden gekregen zich te verdedigen.
Veertien Egyptische organisaties voor de mensenrechten - waaronder alle belangrijke organisaties op dit gebied - hebben in een eerder stadium scherp tegen de procesgang geprotesteerd. De politie werd verweten bewijsmateriaal te hebben vervalst en de autoriteiten in het algemeen werd verweten dat zij de anti-protestwet gebruiken als één van de middelen in een bredere campagne die erop is gericht activisten die met de revolutie van 2011 in verband kunnen worden buiten gevecht te stellen.
Duizenden Islamisten en andere tegenstanders van het Egyptische regime zijn op grond van een veelheid aan wetten. waaronder de anti-protestwet,in 2013 in gevangenissen opgesloten. Representanten van het oude regime, waaronder leden van de familie Mubarak, en de leden van de veiligheidsdiensten, het leger en de politie die verantwoordelijk waren voor, bij elkaar opgeteld, enkele duizenden doden, gaan intussen nagenoeg allemaal vrijuit.

Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...