maandag 5 januari 2015

Israel sloopt winkels en een huis, verbiedt oproepen tot gebed en verhindert bezoek FIFA-delegatie aan Gaza


Het gesloopte huis van Abd al-Rahim Ja'abari in Wadi Ghrous bij Hebron. (Foto: Ma'an)

De Israelische autoriteiten hebben maandag verscheidene winkels vernield in een dorp bin Bethlehem, zo meldt een verslaggever van Ma'an. Volgens de Israeli's waren de winkels, die stonden bij het begin van het dorp Husan, gebouwd zonder bouwvergunning. De militairen hadden waarschijnlijk gelijk, want zoals bekend geeft Israel vrijwel nooit bouwvergunningen af voor Palestijnen die het ongeluk hebben te wonen in ''Area C'', het gedeelte van 62% van de Westoever dat onder exclusief Israelisch bestuur is gebleven bij de Overeenkomsten van Oslo.
Dezelfde maandag, maar iets eerder, vernielden de Israelische autoriteiten ook een huis in aanbouw van Abd al-Rahim al-Ja'abari in Wadi Ghroush in het oosten van Hebron. Volgens het Israelische Comité tegen de Sloop van Huizen (ICADH) heeft Israel in het jaar 2014 tenminste 552 gebouwen van Palestijnen tegen de vlakte gewerkt.
In het dorp Aqraba, bij Nablus in het noorden van de Westoever, kwamen maandag 16 schapen om als gevolg van vergif dat volgens Palestijnen door een kolonist was gesproeid op een plaats waar ze meestal grazen.
Yousif Direyeh van het comité tegen de Nederzettingen in Aqraba vertelde het Palestijnse persbureau WAFA dat de 16 schapen dood werden aangetroffen nadat ze ten oosten van het dorp hadden gegraasd. Hij voegde eraan toe dat een onderzoek had uitgewezen dat een kolonist uit een van de nederzettingen dei Aqraba van alle kanten omringen, in het gebied dat als weidegrond voor de schapen wordt gebruikt, zeer giftige pesticiden had gesproeid.

De Israelische autoriteiten hebben in de maand december 52 keer verboden dat vanuit de Ibrahimi-moskee in Hebron, na de Aqsa-moskee het belangrijkste islamitische heiligdom in Palestina, werd opgeroepen tot het gebed. De oproep van de muezzin werd verboden omdat ''de kolonisten in Hebron er last van hadden''. In de maand oktober ging de Israelische godsdienstvrijheid nog iets verder: toen werd de oproep tot het gebed 61 keer verboden. Overigens werd  - in verband met de Israelische feestdagen rond het joodse Nieuwjaar in die maand - de moskee ook vele dagen helemaal gesloten voor islamitische gebruikers, omdat de Israelische kolonisten die er al in de jaren '80  een synagoge in hebben ingericht, de ruimte voor zich alleen opeisten.
En om deze serie gemengde berichten in een vergelijkbare toon te beëindigen: Israel heeft een delegatie van de Internationale Voetbalassociatie FIFA maandag de toegang tot de Gaza-strook ontzegd. De delegatie kreeg geen permissie de Gaza-strook via de grensovergang Erez binnen te gaan. De delegatie had een bezoek willen brengen in verband met plannen om 20 nieuwe voetbalvelden aan te leggen en het tijdens de jongste Israelische invasie opnieuw volledig vernield stadion in Gaza-stad te herbouwen, zo melde een correspondent van het persbureau WAFA.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...