vrijdag 30 januari 2015

Israel gaat 450 nieuwe huizen bouwen in nederzettingen, Jeruzalem doet er nog 93 bij

The file photo shows a view of the Israeli settlement of Elkana in the occupied West Bank.
Archieffoto van een deel van de nederzetting Elkana.   

De Israelische regering heeft tenders uitgebracht (d.w.z. aannemers gevraagd in te schrijven op projecten ) voor de bouw van 450 nieuwe woningen in nederzettingen op de Westoever. De tenders verschijnen minder dan een maand voor Israel naar de stembus gaat. En dat is vrijwel zeker niet toevallig. Zo laat premier Benjamin Netanyahu de rechtse kiezers zien dat met hem aan het roer de groei van de nederzettingen gewaarborgd is.
De aannemers kunnen inschrijven op projecten voor de bouw van 102 wooneenheden in Kiryat Arba bij Hebron,78 eengezinswoningen in Alfei Menashe en 156 eenheden in Elkana, aldus de krant Haaretz. Verder houden de plannen de bouw in van 114 eenheden in de nederzetting in Oost-Migron, een nieuwe wijk van de nederzetting Migron, die is ontstaan uit een overeenkomst met kolonisten die een ''outpost'' van Migron moesten ontruimen omdat werd aangetoond dat de grond privé-eigendom was van Palestijnen. De kolonisten zouden naar de nederzetting Adam verhuizen, maar hebben zich daar niet aan gehouden. Nu krijgen ze dus hun eigen nieuwe wijk, dichter bij Migron.
Afgezien van deze tenders kwam de Commissie voor Bouw en Planning van de gemeente Jeruzalem ook met plannen voor 93 wooneenheden in de nederzetting Gilo, een woonwijk die ligt in bezet gebied tegenover de stad Bethlehem. Dit was al een oud plan, dat eerder goedgekeurd was, schrijft Haaretz, maar werd opgehouden wegens geschillen over eigendomskwesties.
De bekendmaking van de nieuwe tenders kan ook gezien worden, schrijft de site +972,als een zet in een concurrentieslag van de Likud met de partij Habayit haYehudi van Naftali Bennet. Die partij dreigt Netanyahu rechts in te halen. De tenders werden overigens gepublcieerd door het ministerie van huisvesting dat in handen is van Uri Ariel van deze laatste partij. Netanyahu zei deze week in een toespraak voor jonge supporters van zijn partij in de nederzetting Ariel dat hij zou doorgaan met bouwen in de nederzettingen.“We zullen niet aarzelen rechtop te staan en te zeggen: we zijn hier, we blijven hier en we zullen hier bouwen en verbouwen,” aldus Netanyahu. “Ariel is een deel van de Staat Israel, dat is hoe het was en dat is hoe het zal blijven.”

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...