zaterdag 3 januari 2015

Israel komt met tegenacties na Palestijnse aanvraag ICC-lidmaatschap

Qalandia refugee camp near Ramallah January 1, 2015.
Op 1 januari 2015 bestond die het de Palestijnse Fatah-beweging 50 jaar. Dat werd op verschillende plaatsen gevierd, zoals hier in het Qalandiya-kamp, waar kinderen het portret van Mahmoud Abbas ronddroegen. (Foto: Reuters)

Israel heeft besloten en bedrag van een half miljard shekel (ruim 100 miljoen euro)  aan belastinginkomsten over de maand december dat  toekomt aan de Palestijnse Autoriteit, voorlopig niet over te maken meldt Haaretz.  (NB. dit bedrag vermeldde ik eerder twee keer fout, bloggen op reis heeft zijn beperkingen). De bevriezing van het bedrag is een reactie op de aanvraag van het lidmaatschap van het Internationale Strafhof (ICC) die de Palestijnse Autoriteit heeft gedaan en die intussen in Den Haag is ingediend.  De aanvraag maakt een goede kans te worden gehonoreerd. De aanklager bij het ICC heeft enkele maanden geleden gezegd dat de Palestijnen in de termen vallen van het lidmaatschap.
De beslissing werd genomen tijdens een bijeenkomst van premier Netanyahu met diverse functionarissen om Israels respons op de aanvraag van de PA van het ICC-lidmaatschap te bespreken. Behalve Netanyahu waren daar minister Ya'alon van Defensie, de Nationale Veiligheidscoördinator Yossi Cohen en diverse kopstukken van de militairen en de Shin Bet bij aanwezig.
"Het geld had vrijdag overgemaakt moeten worden, maar besloten werd om de overmaking tegen te houden," meldde een Israelische regeringsfunctionaris. Hij zei dat Israel de actie van de Palestijnen niet zonder meer zal laten passeren. "We zijn een staat die zich aan de wet houdt en zelf actief zijn eigen gedragingen onderzoekt, en dat kunnen we makkelijk aantonen. Dus als het de internationale arena betreft zullen we onszelf niet alleen verdedigen tegen de acties van de Palestijnen, maar zullen we ook in de aanval gaan. En als het aankomt op oorlogsmisdaden hebben we heel wat munitie - Abbas en zijn vrienden hebben nogal wat boter op hun hoofd.''
Reuters meldde zaterdag dat een andere Israelische regeringsfunctionaris had gezegd dat Israel ook overweegt strafklachten wegens oorlogsmisdaden tegen Abbas en andere hoge Palestijnen in te dienen in de Verenigde Staten en eventueel elders. Israel hoeft dat niet zelf te doen. Er zijn voldoende zogenoemd ''pro-Israelische'' organisaties die als een satelliet van de regering functioneren die dat op zich kunnen nemen.
Overigens liggen er nog meer dreigingen op de loer voor als de Palestijnen lid worden van het ICC en dat betreft de houding van Amerika.De VS heeft al laten weten dat het tegen de ''unilaterale actie'' van de PLO gekant is omdat dit ''het vredesproces kan bedreigen''. En als de Palestijnen daadwerkelijk aanklachten wegens oorlogsmisdaden tegen Israeli's gaan indienen raken zij waarschijnlijk ook hun Amerikaanse subsidie voor de PA kwijt. De VS betalen jaarlijks $400 miljoen steun aan de PA en dat geld mag volgens een Amerikaanse wet niet langer worden overgemaakt als de Palestijnen strafklachten tegen Israel indienen.
De kans dat Abbas, die zoals bekend zeer aan het pluche van zijn zetel is gehecht de zaak zal doorzetten, lijkt mij, AbuP., dan ook niet erg groot.

5 opmerkingen:

Martijn zei

Het gaat, dacht ik, om een half miljard shekel, ongeveer 1,1 miljoen euro.

Het blijft ongehoord, dit soort strafmaatregelen tegen de PA, iedere keer als de Palestijnen proberen iets van hun legitieme rechten (rechten die Israël zelf ook geniet) te verzilveren.

Ongehoord ook om dit soort Palestijnse stappen altijd weer voor te stellen als ‘een unilaterale actie die het vredesproces bedreigt’, zoals Israël en de VS doen. Unilateraal? Israël kan zich toch ook bij het Internationaal Strafhof aansluiten en daar aanklachten indienen? Vredesproces bedreigt? Er bestaat helemaal geen vredesproces, en wel omdat Israël helemaal geen tweestatenoplossing en geen vrede wíl. In die zin is de (lang geleden aangekondigde) Palestijnse stap naar de Veiligheidsraad en het Strafhof logisch, en verandert die in elk geval de vastgeroeste posities op het speelveld. Al komt het gedoe rond het indienen van de resolutie en de aanvraag van het lidmaatschap van het Strafhof de Palestijnse belangen vervolgens juist weer niet ten goede.

Abu Pessoptimist zei

Martijn,
Je hebt gelijk, verkeerd gelezen. Het gaat om ongeveer een miljoen euro. Ik heb het verbeterd.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Een half miljard shekel is € 105.835.212,90 Honderden vijfmiljoenachthonderdvijfendertigduidendtweehonderdentwaalf shekel en 90 agorot (bij de huidige wisselkoers). Met dit soort 'maatregelen' -die overigens zoals gebruikelijk een eenzijdige schending zijn door de Israëlische kant van afspraken tussen Israël en de PA- slaat Israël twee vliegen in één klap: de Palestijnen worden gestraft, en Europa moet minstens tijdelijk bijpassen. Dat maakt Europa niet enthousiast voor Palestijnse initiatieven, precies de bedoeling.

Franklin zei

Zo zie je maar weer hoe geschift deze moordenaarsbende is en hoe goedgelovig hun vriendjes: socialisten.
Wie even de moeite neemt naar de websites van deze moordenaarsbendes gaat weet hoe de vlag er bij hangt, maar de roden jammeren direct weer omdat moslims gehinderd worden in de uitroeiing van joden en dat is natuurlijk heel vervelend. Stel je voor, geen auto kunnen kopen om joden dood te rijden.

https://twitter.com/Grant_Rumley/status/550332710368329728/photo/1

https://twitter.com/AaronMagid/status/548181772291543040/photo/1

Abu Pessoptimist zei

Franklin,
Als ik deze reactie van jou lees en naar de door jou opgegeven foto's kijk is het nog maar de vraag wie er hier eigenlijk geschift is.

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...