zondag 18 januari 2015

Na schofferen Zweedse minister van BuZa, weigert Israel nu ook visum voor VN-rapporteur


Rashida Manjoo
 De Speciale VN-rapporteur over geweld jegens vrouwen heeft een officieel bezoek aan de Palestijnse gebieden moeten afzeggen nadat Israel haar geen visum gaf. Rashida Manjoo, de Zuidafrikaanse rapporteur, was uitgenodigd door de Palestijnse Autoriteit met de bedoeling een fact-finding missie uit te voeren die haar in staat zou stellen uit de eerste hand kennis te nemen van zaken verband houdend met geweld tegen vrouwen. Zij zou vanaf 19 januari een aantal dagen in de gebieden blijven. Maar Israel, dat alle reizen in- en uit Palestina controleert stak daar een stokje voor, zo blijkt uit een verklaring van de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten.
Manjoo stelt dat ze de PA had willen aanmoedigen bij het bevorderen van de rechten van de vrouw en het naleven van de internationale mensenrechten op dit gebied. Manjoo had ontmoetingen gepland met regeringsfunctionarissen, vertegenwoordigers van het juridische apparaat, vertegenwoordigers van de civil society, vrouwen die met geweld te maken hadden gehad, plus bezoeken aan gevangenissen, vluchtelingenkampen en vluchthuizen voor vrouwen. Nadat zes weken van pogingen om een visum te krijgen vruchteloos waren gebleken zei ze echter haar reis maar af.
Israel is behoorlijk actief op het gebied van het weigeren van toegang aan onderzoekscommissies of diplomaten op dit moment. Tijdens de Gaza-veldtocht van de afgelopen zomer, en ook daarna, kregen Amnesty International en Human Rights Watch geen mogelijkheid om Gaza te bezoeken. Ook een Commissie van Onderzoek van de VN-Mensrechtenraad werd de toegang geweigerd.
Wikimedia Commons
Maria Angela Holguín
In november weigerde Israel, wat behoorlijk ongebruikelijk is,. de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguín de toegang, omdat ze tijdens een rondreis die haar onder meer ook naar Jordanië bracht, de Palestijnse Autoriteit in Ramallah had willen bezoeken. Israel gaf haar geen toestemming omdat ze geen plannen had ook naar Jeruzalem te gaan en Israelische diplomaten te ontmoeten.
En nog de afgelopen week zag de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström zich gedwongen een bezoek aan Israel af te zeggen, nadat Stockholm te horen had gekregen dat geen enkele Israelische diplomaat of regeringsfunctionaris haar zou willen ontmoeten. Op deze brute manier gaf Israel te kennen hoe kwaad het is dat Zweden de euvele moet heeft gehad onlangs de staat Palestina te erkennen.
Margot Wallström
Waarschijnlijk maakt Israel hier geen vrienden mee. En in feite ligt dit beleid in het verlengde van een buitengewoon discriminerend toelatingsbeleid tegenover alles en iedereen die de bezette gebieden wil bezoeken. Buitenlandse activisten die dat willen, bijvoorbeeld Palestijnen om te helpen bij de olijvenoogst, weten al jaren dat ze moeten liegen dat ze vrienden in Israel of ´´christelijke heilige plaatsen´´ komen bezoeken en hun mond moeten houden over het eigenlijke doel van hun bezoek. Mensen met Arabische achternamen die naar de Westoever willen kunnen het helemaal schudden, zoals bijvoorbeeld 15 Amerikaanse meisjes van Arabische afkomst ondervonden, die deze zomer als vrijwillige leerkrachten een tijdje op de Westoever hadden willen werken. Ze werden zes uur door de grenspolitie doorgezaagd en vervolgens teruggestuurd,. enkelen van hen met de aantekening dat de de eerste vijf jaar niet hoefden terug te komen.
Zij waren absoluut geen uitzondering overigens, zoals ook deze zelfde zomer eén van mijn beste Egyptische vrienden, een assistent-professor aan een Amerikaanse universiteit ondervond. Ikzelf kreeg ooit geen enkele reactie toen ik vroeg om toestemming Gaza te kunnen bezoeken (ik wacht al zo´n vijf jaar op antwoord) en van anderen hoor ik dat het beleid van totale willekeur aan elkaar hangt.
De ander kant laat zich overigens ook niet altijd helemaal onbetuigd. Deze zondag werd de auto van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird met schoenen en eieren bekogeld toen hij het ministerie van Buitenlandse Zaken van de PA in Ramallah verliet. Dat gebeurde op initiatief van de jongerenbeweging van A-Fatah, uit protest tegen het (inderdaad verbijsterend pro-Israelische) Canadese buitenlandse beleid. 

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...