donderdag 15 januari 2015

Leger en politie in Israel doden twee Palestijnse tieners

Osama Abu Jundiya (Facebook)
Israelische militairen hebben woensdagavond bij het Gush Etzion kruispunt op de Westoever tussen Bethlehem en Hebron een tiener uit Yatta doodgeschoten. Dezelfde dag schoot de Israelische politie in de Bedoeïenen-stad Rahat, in de Negev (in Israel zelf) een jongen van 20 dood bij wat een jacht op drugs heette te zijn. Twee andere jongeren raakten gewond. De stad Rahat heeft voor deze donderdag een algemene staking afgekondigd. 
De jongen die bij het Gush Etzion kruispunt werd doodgeschoten werd geïdentificeerd als de 17-jarige Osama ‘Ali Mohammad Abu Jundiyya. Palestijnse medische bronnen zeiden dat de Israeli's verhinderden dat een ambulance, die te hulp was gekomen, hem bereikte voordat hij aan zijn verwondingen was bezweken. Abu Jundiyya’s vriend, Mousa Jibrin an-Najjar (20) werd gearresteerd en naar de militaire basis van het Etzion-nederzettingenblok overgebracht.
Volgens de Israelische politie zouden Abu Jundiyya en zijn vriend een auto hebben willen aanvallen van een kolonist, schrijft IMEMC. Ma'an News meldt iets anders: zij zouden volgens de politie een auto hebben willen stelen van de parkeerplaats van de Rami Levi-supermarkt die precies op de groene lijn ligt. Beide persbureaus citeren politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld die meldt dat de soldaten Abu Jundiyya neerschoten toen hij wilde vluchten. (Blijkbaar laten de Isarelsiceh schietinstrcuties het dodoschieten toe van Palestijnen die proberen te vluchhten). De Israelische pers maakt geen melding van de dood van de Palestijnse jongen. النقب: إضراب عام في رهط بعد استشهاد الجعار
Foto Arab48

In de stad Rahat in de Negev was het slachtoffer de 20-jarige Sami al-Ja’ar (zie inzet in foto). Hij werd neergeschoten en overleed later in het Barzelia ziekenhuis in Ashkelon. Volgens de politie werd hij geraakt toen de politie optrad tegen drugshandel en de agenten daarbij werden aangevallen door jongeren, die hen met stenen bekogelden. Twee andere Palestijnen raakten gewond, evenals volgens de politie ook twee agenten.
De Israelische politie beweert dat zij niet weet waar de schoten vandaan kwamen die al-Ja'ar doodden en de twee andere Palestijnen verwondden. De situatie in Rahat is uiterst gespannen. Het stadsbestuur heeft een algemene staking uitgeroepen - behalve voor scholen en medische instanties - en eist een onderzoek. De politie en het leger hebben versterkingen opgeroepen, volgens de berichten.
Het waren niet de enige voorvallen betreffende de interactie van Israeli's en Palestijnen van de afgelopen 24 uur. In het Jenin-vluchtelingenkamp raakte donderdag een jonge Palestijn gewond door een Israelische kogel tijdens een actie van het leger waarbij vier jongeren werden gearresteerd. In Gaza werd ten zuiden van Khan Younis woensdag een aantal boeren van hun velden verjaagd door het Israelische leger dat hen onder vuur nam met machinegeweren  In Oost-Jeruzalem en Hebron werden woensdag vroeg niet minder dan 32 arrestaties verricht, flink boven het dagelijkse gemiddeld van tussen de 10 en 20 arrestaties. Het betrof vooral jongeren, waaronder minderjarigen.
In Nazareth bepaalde een Israelische rechtbank woensdag dat het beroep ongegrond was dat zes gevangenen, die waren vrijgelaten onder de Shalit-deal van 2011,  hadden ingesteld tegen het feit dat ze opnieuw waren gearresteerd. De zes werden onder meer beschuldigd van het lidmaatschap van ''verboden organisaties''. Zodoende zouden ze ''de voorwaarden van hun vrijlating'' hebben geschonden. Ze moeten nu alsnog hun levenslange gevangenisstraf gaan uitzitten. Eveneens woensdag bepaalden de Israelsiceh autoriteiten dat de ''administratieve hechtenis'' van 30 gevangenen wordt verlengd met perioden van tussen de drie en zes maanden. Onder hen was één Palestijnse parlementariër. Administratieve hechtenis is een vorm van gevangenisstraf zonder dat er een proces aan vooraf gaat. De gevangenen weten vaak ook niet eens waarom ze gevangen zitten. Israel heeft eerder, tijdens de afspraken die het einde markeerden van de de massale hongerstaking van Palestijnse gevangenen in 2012, beloofd dat het het aantal administratieve gevangenen zou verminderen, maar natuurlijk heeft het zich daar niet aan gehouden. Op dit moment zijn het er ongeveer 500, een verdubbeling vergeleken met een jaar of twee, drie  geleden. 

2 opmerkingen:

Bert Erends zei

Je suis Palestine

Gennadi zei

Je suis Jij.

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...