donderdag 1 januari 2015

PLO vraagt lidmaatschap Strafhof aan na verwerpen Palestina-resolutie in de V-Raad

Palestinian President Mahmoud Abbas listens to a question during a media briefing at the Union Building in Pretoria November 26, 2014.  REUTERS/Siphiwe Sibeko
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woensdag een verzoek aan het Internationale Strafhof  (ICC) in Den Haag ondertekend om te worden toegelaten als lid. Dat zou, na en periode van zestig dagen, de weg openen voor juridische actie tegen Israelische oorlogsmisdaden.
Abbas' actie kwam na de stemming, dinsdag in de VN-Veiligheidsraad, waarbij een resolutie, die een tijdslimiet stelde voor de geboorte van een Palestijnse staat en het beëindigen van de Israelische bezetting, het niet haalde. De resolutie stelde een deadline van 12 maanden voor het afronden van vredesbesprekingen met Israel en een tijdslimiet van drie jaar voor het beëindigen van de Israelische bezetting en de vorming van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.
Israel noemde de stemming een overwinning, en zei dat het een zware tegenslag was voor Palestijnse pogingen om Israel politiek voor schut te zetten en te isoleren.
De resolutie werd gesteund door acht landen waaronder de permanente leden van de Veiligheidsraad China, Frankrijk en Rusland. De VS en Australië stemden tegen. Vijf landen onthielden zich van stemming, waaronder Groot-Brittannië, Ruanda, Litouwen en Zuid-Korea. Ook Nigeria onthield zich van stemming en dit laatste was een forse tegenslag voor de Palestijnen. De Nigerianen hadden de Palestijnen verzekerd dat ze vóór zouden stemmen, maar ze onthielden zich uiteindelijk onder zware Amerikaanse en Israelische druk.De Nigeriaanse ommezwaai betekende dat de resolutie niet de vereiste negen stemmen kreeg, en dat zorgde ervoor dat de VS uiteindelijk niet hun veto hoefden te gebruiken, wat ze, naar ze hadden aangekondigd, gedaan zouden hebben als de resolutie wèl was aangenomen.
De Israelische premier Netanyahu drukte woensdag speciale dank uit voor Nigeria en Rwanda, die met hun houding de doorlag hadden gegeven. Rusland noemde het feit dat de Raad de resolutie niet had aangenomen een ''strategische vergissing'' en de Palestijnen reageerden met het alsnog aanvragen van het lidmaatschap van het ICC. De Palestijnen hebben hier onder druk van de VS en Israel lang van afgezien. Abbas had de aanvraag eerder in september, nadat hij al gedaan was, zelfs weer ongedaan gemaakt. Een woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde overigens dat als de PLO zaken aanbrengt bij het ICC, Israel ook Palestijnse misdaden aan de kaak zou kunnen stellen.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...