dinsdag 27 januari 2015

Afluister-eenheid van het Israelische leger stuurt kritische reservisten de laan uit

Five of the intelligence soldiers who signed the letter to the prime minister. (Photo: Tal Shahar)
Vijf leden van Eenheid 8200, die in september anoniem werden geïnterviewd door de krant Yediot Ahronot (Foto YNet). 

Het Israelische leger heeft de reserve dienstplicht beëindigd van 43 leden van ''Eenheid 8200'', een elektronische afluisterdienst van het Israelische leger die is te vergelijken met de Amerikaanse NSA.
De 43 hadden in september, kort na de laatste Israelische veldtocht in Gaza, in een brief  gemeld dat zij niet langer wilden meewerken aan het verergeren van de bezetting.
In de brief, die werd afgedrukt in de populaire krant Yediot Ahronot schreven zij:  "Het verzamelen van inlichtingen helpt mee miljoenen mensen te controleren, en dringt diepgaand binnen in vrijwel alle aspecten van hun leven. Dat geeft hun niet de kans normale levens te leiden, leidt tot meer geweld en schuift een einde aan het conflict op de lange baan.'' In (anonieme) interviews met enkele van de ondertekenaars door Yediot en de Israelische legerradio zeiden zij dat details van de Palestijnen worden verzameld over seksuele voorkeuren, of ziektes, die gebruikt kunnen worden om Palestijnen te chanteren en te dwingen als informant voor de Israeli's te gaan optreden. Ook bleken sommigen problemen te hebben met het feit dat details die verzameld waren over leiders in Gaza, hadden geleid tot bombardementen waarbij familieleden en omstanders waren gedood.
De commandant van Eenheid 8200, een brigade generaal die in de Israelische kranten alleen werd aangeduid als “A.,” (maar die volgens de Amerikaanse blogger Richard Silverstein Ehud Schneerson heet) schreef deze maand een brief waarin hij stelde dat de reserve dienstplicht van de 43 wordt beëindigd, omdat zij de grens waren overgegaan die ''politiek scheidt van militaire dienst, een grens die ons in de eenheid in staat stelt door te gaan met het verzamelen van hoog gekwalificeerd inlichtingenmateriaal dat tegemoet komt aan de behoeften van het Israelische leger en diverse inlichtingenorganisaties en de regering van Israel''.
Eenheid 8200 is een hoogst prestigieuze inlichtingeneenheid in Israel, die onder meer als taak heeft Isrels buurlanden elektronisch af te luisteren en ook enorme hoeveelheden materiaal verzamelt over het privéleven van Palestijnen (die niet zoals de Israeli's vallen onder wetten die privacy beschermen). Sinds het ''lek'' van Edward Snowdon staat ook vast dat de dienst informatie met de NSA uitwisselt. Palestijnen worden met de op deze manier verkregen feiten vaak gechanteerd om hand - en spandiensten en verklikkerswerk voor Israel te doen. Eenheid 8200 is volgens blogger Richard Silverstein overigens ook verantwoordelijk voor high tech cyberaanvallen, zoals het loslaten van de internet wormen Stuxnet en Flame tegen doelen in Iran.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...