zondag 4 januari 2015

Israeli's beschieten Palestijnse visser en herders die klagen dat hun kudde is gestolen

Palestinian fishermen inspect their destroyed fishing boat close to the southern Gaza Strip town of Rafah. Israeli navy vessels destroyed two Gaza-bound boats smuggling cigarettes and tobacco from Egypt, 26 March 2014. EPA/MOHAMMED SABER
In maart 2014 ververnielde de Israelische marine eveneens twee vissersboten bij Rafah die ze van smokkelen verdachten. Op de foto één van de boten. (Foto; EPA)

Een Palestijnse visser is zaterdag zeer ernstig gewond geraakt toen een Israelisch oorlogsschip een granaat afvuurde op zijn vissersboot voor de kust van Rafah in het zuiden van de Gaza-strook. Medische kringen zeiden dat de Israelische marine eerst het vuur opende met machinegeweren en vervolgens een granaat afvuurde op de boot van Jamal Numan, een inwoner van het Shati-kamp in west-Gaza City. Ze zeiden dat Numan levensgevaarlijk werd gewond en was afgevoerd naar het Abu Youssef al-Najjar ziekenhuis in Rafah. Zijn boot werd volledig vernield.
Een Israelische militaire woordvoerster zei dat de Israelische marine twee boten had waargenomen aan de kust van Zuid-Gaza die de richting van Egypte gingen met de bedoeling te smokkelen. De marine vuurde waarschuwingsschoten af, maar opende het vuur op de boten toen daarop niet werd gereageerd, aldus de woordvoerster.
Tegelijk met het incident op zee viel in Beit Lahiya een aantal Israelische militaire voertuigen de Gaza-strook binnen, waar zij, in strijd met het staakt-het-vuren van augustus 2014, landbouwgrond afgroeven.
In de buurt van Nablus werden zaterdag drie Palestijnse herders licht gewond, doordat eerst bewakers van kolonisten, en vervolgens het leger het vuur op hen opende toen zij probeerden hun gestolen kudde schapen terug te krijgen uit de nederzetting Itamar. De herders uit Khirbet Yanun bij het dorp Aqraba werden getroffen door scherpe munitie in een hand (twee van hen) terwijl de derde een schotwond met een rubberkogel in de buik opliep. Een Israelische militaire woordvoerster vertelde Ma'an dat de Palestijnen een opstootje veroorzaakten doordat ze riepen dat hun kuddes waren gestolen en dat gewapende wachters van de nederzetting en later het leger in de lucht hadden geschoten om hen  te verspreiden.  De woordvoerster zei dat vervolgens bleek dat de kuddes helemaal niet waren gestolen. Maar op de vraag waar de kuddes waren gevonden, in de nederzetting of daarbuiten, bleef ze het antwoord schuldig.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...