zaterdag 10 januari 2015

Kolonisten vernielen 345 olijfbomen van Bedoeïenendorpen ten zuiden van Hebron


At-Tuwani (Foto Wiki)

Israelische kolonisten hebben vrijdag 345 olijfbomen omgehakt bij Masafer Yatta ten zuiden van Hebron. Kolonisten uit de nederzetting Susiya haalden vrijdag op het land van Masafer Yatta 300 olijfbomen neer die behoorden aan de families Shatat, Halabi en Da’oud. Deze bomen waren enkele jaren oud. Een paar uur eerder hadden kolonisten uit de nederzetting Yair 45 bomen omgehakt op land van Khirbet at-Tuwani, één van de dorpen die deel uitmaken van Masader Yatta. Deze bomen waren zeker dertig jaar oud.
In het laatste geval ging het om eigendommen van de boeren Jebril, Khaled and Muhammad Abu ‘Arram. Rateb Jubour, de coördinator van het Volkscomité tegen de Muur en de Nederzettingen in het gebied, heeft dat bekend gemaakt.
Masafer Yatta ligt 24 kilometers ten zuiden van Hebron bij de plaats Yatta. Het bestaat uit 19 kleine  Bedoeïenen nederzettingen die leven van landbouw en veeteelt. Het gebied verkeert in zijn geheel in een bijzonder ongelukkige situatie. Het gebied van de dorpen is in de jaren '80 bestemd als ''firing zone'' door het Israelische leger, dat de diverse dorpen, met in totaal ongeveer 1300 inwoners, wil verplaatsen. Uitspraken van het Israelische hooggerechtshof met een tijdelijke werking hebben dat tot nu toe - deels - weten te voorkomen, al zijn de inwoners van twee gehuchten al wel verjaagd. Maar de mogelijkheid dat alle inwoners moeten vertrekken hangt nog steeds in de lucht.
Het totale gebied beslaat zo'n 3.700 hectare. Hiervan is 1.020 hectare geconfisqueerd en aan de World Zionist Organisation gegeven, met als gevolg dat het gebied is omringd door nederzettingen: Ma‘on, Havat Ma'on en Carmel ten noorden ervan, Abigail, Mitzpe Yair, Magen David, Susiya, Nof Nesher en Mezadot Yehuda ten westen ervan. Twee militaire checkpoints, plus een systeem van ''bypass'' wegen maken het lastig voor de Palestijnen hun land te bereiken.
In At-Tuwani is de enige school in het gebied, waar ongeveer 100 kinderen les krijgen. Sommigen van hen moeten meer dan 2 km lopen om de school te bereiken. Zo'n 20 kinderen uit Tuba en Maghaer al-Abeed worden daarbij regelmatig aangevallen door kolonisten uit Havat Ma'on. Op last van de Commissie voor Kinderrechten van de Knesset, het Israelische parlement, worden de kinderen sinds een aantal jaren begeleid door het leger, maar dat escorte werkt niet goed. De soldaten laten het vaak afweten.
De dorpelingen uit de diverse dorpen van Masafet Yatta hebben regelmatig te maken met aanvallen van kolonisten, zoals het molesteren van herders, het neerleggen van vergiftigd voedsel voor de schapen, het vernielen van landbouwgewassen, het omhakken van bomen en bedreigingen van allerlei soort. De school in At-Tuwani heeft een slooporder ontvangen, hetzelfde geldt voor de moskee, zo'n 30 wateropslagplaatsen en een 80-tal huizen. Er is geen gezondheidscentrum in het gebied, de bouw van een crèche werd in maart 2014 door het leger gestopt, in april werden zes huizen in aanbouw gesloopt.

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...