maandag 19 januari 2015

Israelische Palestijnen houden algemene staking na dood van een 2e man in Bedoeïenen-stad Rahat

غليان بالنقب في أعقاب استشهاد الزيادنة  واجتماع طارئ للمتابعة برهط
De menigte in Rahat tijdens de begrafenis van Sami al-Ja'ar. Na ingrijpen van de Israelische politie overleed tijdens een begrafenis een 45-jarige man door verstikking als gevolg van traangas. (Foto Activestills.org)

Tijdens de begrafenis in de Bedoeïenenstad Rahat in de Negev van de 22-jarige Sami al-Ja'ar, die vrijdag door de Israelische politie werd doodgeschoten toen hij stond te kijken naar botsingen tussen jongeren en de politie, is zondagavond nog een tweede man gedood. Het was de 45-jarige Sami Ibrahim Zayadna. Hij stikte als gevolg van de overmatige hoeveelheid traangas die de politie afvuurde op de menigte die aan de begrafenis deelnam. Meer dan 40 mensen raakten gewond door traangas of zogenaamde ''rubberkogels''. Onder hen waren de burgemeester van Rahat, Talal al-Qureinawi, en Raed Salah, het hoofd van de Islamitische Beweging. Tweeëntwintig mensen moesten worden behandeld in het Soroka-ziekenhuis in Be'ersheva, meldt het Palestijnse persbureau Ma'an News.
Over hoe de botsingen tussen de menigte en de politie ontstonden lopen de meningen uiteen. De Israelische krant Haaretz meldt dat de deelnemers aan de begrafenis een politieauto met stenen bekogelden en dat daarop de politie het vuur opende. De site +972 meldt, evenals de Arabische krant Arab48, dat de politie beloofd had zich afzijdig te houden, maar dat de rellen uitbraken toen toch plotseling een politie-auto een parkeerplaats bij de begraafplaats opreed. Ma'an News citeert Raed Salah, de leider van de Islamitische Beweging, die zei dat de eerste traangasgranaat werd afgevuurd op het moment dat hij tijdens de begrafenis het woord wilde nemen.
Volgens Arab48 komt de gemeenteraad van Rahat in spoedzitting bijeen om zich te beraden op een situatie, waarbij de Israelische overheid zich de vijand van de burgers betoont. In de stad Rahat en andere Bedoeïenengemeenten in de Negev, wordt uit protest gestaakt, nadat daar overigens vorige week ook al een proteststaking had plaatsgevonden. Er is in de Bedoeïenengemeenschappen een driedaagse periode van rouw uitgeroepen. Verschillende Palestijnse leden van de Knesset, het Israelische parlement, veroordeelden het politieoptreden in de scherpst mogelijke woorden. De Palestijnse gemeenschappen in Israel hebben voor vandaag eveneens een algemene staking uitgeroepen in de overige Palestijnse gemeenschappen in Israel. Verwacht wordt verder dat er demonstraties zullen worden gehouden in Rahat, Haifa, Shefa-’Amr, de Ben-Gurion Universiteit in Be'ersheva, en op de de universiteiten van Haifa en Tel Aviv.
Haaretz meldt dat de politie van Isarels ''zuidelijke district'' van plan is een onderzoek te houden naar hoe de rellen uitbraken, maar dat het gedrag van de politie zelf niet zal worden onderzocht. Overigens meldt Haaretz ook dat de begrafenis van Sami al-Ja'ar te laat begon, omdat de sectie die op zijn lichaam werd verricht vertraagd was. Dat was het gevolg van het feit dat een patholoog anatoom van de Westoever die eraan moest deelnemen, werd opgehouden bij een Israelisch checkpoint in Jenin.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...