zaterdag 3 januari 2015

VS ''ernstig bezorgd'' nadat diplomaten op de Westoever zijn bekogeld door kolonisten

Masked Jewish settlers clash with Palestinians in the West Bank, Sept. 20, 2011.
Kolonisten in actie. (Foto Haaretz)

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag gezegd ''ernstig bezorgd'' te zijn naar aanleiding van een incident waarbij een konvooi van Amerikaanse diplomaten uit Jeruzalem op de westelijke Jordaanoever met stenen is bekogeld door Joodse kolonisten. Het State Department reageerde daarmee op het feit dat kolonisten van de ''illegale outpost'' Adei Ad een konvooi van het Amerikaanse consulaat met stenen bekogelden bij Turmusayya, ten noorden van Ramallah. De diplomaten wilden poolshoogte nemen, nadat zij van Palestijnen hadden gehoord dat de kolonisten de dag daarvoor ongeveer 5.000 pas geplante olijfboomstekjes hadden uitgerukt en vernield.
De stekjes waren geplant op een stuk land dat eerder door de kolonisten in bezit was genomen en pas onlangs na jaren van juridische strijd was teruggegeven aan de Palestijnse eigenaars. Een van die eigenaars had de Amerikaanse nationaliteit, meldde de Israelische radio, wat verklaart waarom de Amerikanen geïnteresseerd waren.Het consulaire konvooi bereikte het land overigens niet. Het besloot na bekogeld te zijn onverrichter zake naar huis terug te keren. Enkele van de auto's waren licht beschadigd.
Op hetzelfde land waar de stekjes waren uitgerukt en vernield, stierf vorige maand de Palestijnse minister Ziad Abu Ein na een handgemeen met Israelische politie-agenten tijdens een ceremonie, waarbij de vrijgegeven grond op feestelijke wijze in bezit werd genomen en werd beplant met nieuwe boompjes.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...