zondag 22 februari 2015

Hoofdstraat van Hebron nu 21 jaar afgesloten

 Foto's: International Solidarity Movement.

Ondanks de sneeuw die wegen op de Westoever vrijwel onbegaanbaar maakte hebben enkele honderden mensen zaterdag gedemonstreerd voor de heropening van Shuhada-straat, de hoofdstraat van Hebron en ooit de bedrijvigste straat van de stad. De demonstratie werd gehouden op de 21ste verjaardag van de dag waarop de kolonist Baruch Goldstein uit de nederzetting Kiryat Arba bij Hebron de Ibrahimi moskee binnenstapte en daar - voordat iemand hem met een brandblusapparaat kon doodslaan - 29 moslims die aan het bidden waren doodschoot en er ruim 200 verwondde.
Israel reageerde op die gebeurtenis zoals het meestal reageert: Het nam geen maatregelen tegen de kolonisten, maar nam draconische maatregelen tegen de Palestijnse bevolking. Onder meer werd de Shuhada-straat afgesloten met ijzeren hekken. Het is nu al 21 jaar een dode straat waaruit alle winkels zijn verdwenen en ook bijna alle bewoners.

De betoging was georganiseerd door Youth against Settlements. De groep is met deze jaarlijkse betogingen begonnen in 2010. Komende vrijdag wordt een nieuwe betoging gehouden, als protest tegen het bezoek van premier Netanyahu. De premier is van plan een bezoek te brengen aan de Ibrahimi moskee en de kolonisten in Hebron in het kader van zijn verkiezingstournee.


Print

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...