De twee gekraakte huizen (Haaretz).
Een twintigtal kolonisten heeft maandagavond in Hebron twee huizen bestormd en in bezit genomen. Meteen werden Israelische vlaggen aan de gevel bevestigd. Eén van de twee huizen is eigendom van de familie Za'tari. Zij werden met hun kinderen door de kolonisten hardhandig de deur uitgewerkt en 's avonds op straat gezet. Het Israelische leger dat volop in de buurt paradeerde kwam niet tussenbeide.
De huizen staan in de buurt van de Ibrahimi moskee. De kolonisten, onder wie Shlomo Levinger, een zoon van de Amerikaanse rabbijn Levinger die in 1968 met de nederzettingen in Hebron begon, bezette de twee huizen ook al een keer in 2016. Zij kregen toen van hen de namen Beit Leah en Beit Rahel. Maar korte tijd later werden de kolonisten er weer uitgezet, omdat ze niet konden aantonen dat ze de huizen van de eigenaars hadden gekocht.
De kolonisten proberen het kennelijk nu opnieuw.
Van de Civil Administration, de bedriegelijke naam van het militaire bestuur van de Westoever, wisten zij een voorlopige goedkeuring te krijgen omdat ze konden laten zien dat er een betaling was verricht. Of dat een betaling aan de eigenaars was en of de betaling bij de eigenaars terecht is gekomen is een vraag die volgens de krant Haaretz nu niet aan de orde was en pas veel later kan worden beantwoord na controle van de registers. Het lijkt een vreemde zaak dat ze dan niettemin van het militaire gezag de bewoners op straat mochten zetten, maar dat is kennelijk geen probleem in het bezette Palestina. Zolang het om Palestijnen gaat tenminste. Dezelfde kolonisten moesten vorige week een huis ontruimen dat ze in juli 2017 in bezit hadden genomen, nadat het hooggerechtshof had bepaald dat hun claim dat ze het hadden gekocht niet kon worden bewezen. Ook dat is vlakbij de Ibrahimi moskee/Grot van Machpela en heeft van hen de naam Beth Machpela gekregen.
De kolonisten ontruimden het gebouw zonder verzet te plegen, nadat ze de verzekering hadden geregen dat ze de juridische strijd mogen voortzetten. Zo liggen de zaken in Hebron anno nu. En wie veronderstelt dat er een verband is tussen de ontruiming van vorige week en en de bestorming van maandagavond, wel die is waarschijnlijk......ach, vul het zelf maar in.
Het ontruimde 'Beth Machpela' (Haaretz)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten