dinsdag 6 maart 2018

Israelisch leger blijft oefenen om Bedoeïenen weg te jagen, nu in en naast hun dorpen

Een Bedoeïenjongetje oog in oog met een apc (armoured personal carrier). (Foto's B'tselem)

Israel heeft 16 Palestijnse families in het dorpje Khirbat Ibiziq, in de Jordaanvallei ten oosten van Tubas, verteld dat ze van maandag morgen vroeg tot en met woesndag even weg koeten omdat er een militaire oefening  wordt gehouden.  Volgens een official van de Palestijnse Autoriteit in het district Tubas, Mu’taz Bisharat, gaat het om ongeveer 80 mensen die even drie dagen weg moeten.Deze families wonen permanent in het dorp, in totaal gaat het om 256 Bedoeïenen die tijdelijk in het gebied verblijven op zoek naar water en graaslanden. Vorige week kregen tien families in hetzelfde gebied een soortgelijke order. 
Dit soort oefeningen, waarbij de dorpelingen ''even weg moeten'' was een terugkerend patroon dat Israel al jaren toepaste. Het heeft veel gebieden tot ''militaire oefenzone'' verklaard en houdt daar ook met enige regelmaat oefeningen met de bedoeling de oorspronkelijke Bedoeïense bewoners weg te jagen. Dat is ook de mening van de bewoners zelf en van de Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem. Sinds kort is de ''modus operandi'' echter veranderd.

 Sinds november 2017 houdt het leger gewoon oefeningen tussen de bewoners en in en naast naast hun dorp. B'tselem publiceerde op 2 maart diverse getuigenissen (met foto's ) van hoe het Israelische leger ineens met tanks of pantserwagens naast Bedoeïenenteneten of verblijven opduikt en granaten gaat afvuren, of in ingezaaide landbouwvelden oefeningen houdt. B'tselem documenteerde over de afgelopen paar maanden tenminste zes van dit soort gevallen.      

Soldaten oefenen in een aangeplant veld bij al-Aqabah in het district Tubas.

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...