dinsdag 27 maart 2018

Kolonisten die in december boer in Qusra vermoordden worden niet vervolgd

Het Israelische leger verleent medische hulp aan de gewonde Odeh, die het niet zal overleven. (Times of Israel) 

De Israelische officier van Justitie heeft besloten twee kolonisten die begin december 2017 de boer Mahmoud Za’al Odeh (46) uit Qusra (bij Nablus) doodschoten niet te vervolgen. Volgens de Israelische justitie waren de kolonisten aangevallen met stenen en was het dus ''noodweer''. 
Dat verhaal van de kolonisten, de één uit Migdalim en de andere uit Yitzhar, is echter volstrekt ongeloofwaardig. Volgens Awad Odeh, de 23 jarige zoon van de gedode boer, was zijn vader namelij geheel alleen bezig was op zijn land, toen daar de kolonisten met een bar mitvah partijtje met kinderen overheen trokken en hem vertelden dat hij weg moest gaan. Toen Odeh dat weigerde hadden zij eerst in de lucht geschoten en daarna gericht in Odehs borst. 
Dit verhaal wordt door tientallen inwoners van Qusrah bevestigd.
Er braken die dag wel schermutselingen uit, maar dat was pas nadat de boer was doodgeschoten en het leger tussenbeide was gekomen. Er vielen daarbij 59 gewonden en er werden 29 mensen gearresteerd, van wie overigens een andere zoon van Mahmoud Odeh nog steeds vastzit. 
 Het is het zoveelste verhaal van de Israelische justitie waaronder het doden van Palestijnen nagenoeg straffeloos is. Abdul-Azim Wadi, een activist van het Volksverzetscomité in Qusra haalde het geval aan van het doden  van Issam Badran in 2011, een zaak die evenmin was vervolgd om dat de de dader zogenaamd onvindbaar was. En Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de zaken rond  nederzettingen volgt, gaf het voorbeeld van 
Tayseer al-Nori, uit Huwwara (eveneens vlakbij Nablus) die twee dagen geleden in het ziekenhuis belandde nadat kolonisten hem (voor de tweede keer) op zijn land in elkaar hadden geslagen. 


 De gewonde Taysir al-Nori in het ziekenhuis in Nablus.

Het verhaal van de vermoorde boer is des te schrijnender, omdat een tip van de sluier over de gebeurtenissen werd opgelicht door boze leden van de nederzetting Migdalim die vinden dat een nieuwe groep leden van hun nederzetting teveel de confrontatie met de Palestijnen in de omgeving zoeken. (Ik schreef daar hier in december al over). Deze fanatieke leden zouden contact hebben met de hardline kolonisten uit de nabijgelegen nederzetting Yitzhar, die ongeveer wekelijks in het nieuws is wegens vernielingen en/of geweldpleging jegens Palestijnen. De boze leden van Migdalim schreven dat inderdaad sprake was van een bar mitzvah feestje en dat er werd gewandeld maar dat de route niet was overeengekomen met het leger, zoals wel zou hebben gemoeten. De groep stuitte daar op de boer die bezog was gewas aante planten en die daarom weigerde te vertrekken. 
Voor wat er daarna is gebeurd wordt alleen de lezing van de kolonisten gevolgd oor de Israelische justitie. De getuigenis van de dorpelingen die allemaal zeggen dat Odeh alleen op zijn land was, wordt niet vermeld, omdat Israel, racistisch als het nu eenmaal te werk gaat, er altijd vanuit gaat dat alle Palestijnen terroristen zijn en altijd liegen. Maar je zou je kunnen afvragen hoe waarschijnlijk het eigenlijk is dat een eenzame boer, die als niet gewelddadig bekend staat, twee bewapende kolonisten en een groep kinderen gaat bekogelen met stenen en waarom vervolgens die dag het hele dorp in opstand kwam.  

1 opmerking:

Jaap Hamburger zei

Hier is niet gesmeten met stenen, louter met leugens, maar niet door Palestijnen.

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...