vrijdag 30 maart 2018

Israel doodt in één dag in Gaza 16 mensen, 1.416 gewonden. Zaterdag dag van nationale rouw

 (Foto Israelische legervoorlichtingsdienst/YNet)

Updated (5x) Israelische scherpschutters hebben vrijdag in de Gaza-strook 15 mensen doodgeschoten op de eerste dag van manifestaties die zes weken zullen gaan duren. Eerder in de ochtend werd een 27-jarige boer, Omar Samour, doodgeschoten met een tankgranaat toen hij bezig was op zijn land. Het aantal gewonden bedraagt meer dan 1.400.
De Palestijnse Autoriteit heeft als reactie op dit dodental zaterdag een dag van nationale rouw afgekondigd Scholen, universiteiten en en overheidsgebouwen zullen dan dicht zijn.

De 15 doden die tijdens de ''Mars van de Terugkeer'' werden doodgeschoten door de 100 Israelische scherpschutters die Israel langs de grens heeft geposteerd en die een ''permission to kill'' hebben,  waren Mohammed Najjar, 25, die in schot in zijn buik kreeg bij Jabalia in het noorden van de Strook, de 38-jarige Amin Mahmoud Muammarin en Mohammed Abu Amro die allebei werden doodgeschoten bij Rafah, in het zuiden, en  de 16-jarige Ahmed Odeh. Verder  de 33-jarige Jihad Freneh. en Mahmoud Saadi Rahmi. 33, Abdelfattah Abdelnabi, 22, en Ibrahim Abu Shaar, 20. Later kwamen daar nog bij Abdelqader al-Hawajiri, 42, Sari Abu Odeh, Hamdan Abu Amsheh, Jihad Abu Jamous, Bader al-Sabbagh, Naji Abu Hjair, 25, en Mosab Zohair Salloul, van wie de leeftijden niet allemaal bekend waren
De namen werden bekendgemaakt door het ministerie van Gezondheid in Gaza. De Rode Halve Maan, de pendant van het Rode Kruis, voegde eraan toe dat 1.416 mensen zijn gewond, hetzij door scherpe munitie, hetzij door traangas.
De demonstraties begonnen op de ''Dag van het Land'', de gebeurtenis op 30 maart 1976 toen zes Israelische Palestijnen werden doodgeschoten tijdens protesten tegen landonteigeningen. De deelnemers werden toegesproken door Ismail Haniyeh, de leider van Hamas. De betogingen zullen doorgaan tot 14 mei, de dag waarop Israel zijn onafhankelijkheid uitriep, 70 jaar geleden. Alle Palestijnse organisaties nemen eraan deel. De Palestijnen hebben zich verzameld, en tenten  en attracties opgesteld, op vijf verschillende plaatsen langs de grens. Zij houden 700 meter afstand van het grenshek, uit vrees dat Israel mensen zal neerschieten als zij binnen 300 meter van de grens komen, een strook die Israel al jaren aanhoudt als een ''no go zone''. Volgens Israel begaven zich echter al mensen in die strook.
Ook op de Westoever raakten op verschillende plaatsen mensen gewond bij demonstraties. In de buurt van Ramallah werden tenminste vijf mensen getroffen door scherpe munitie, en er vielen verder gewonden in meerdere plaatsen bij Nablus en de plaatsen Nabi Saleh en Bil'in.
Adalah, de Juridische Organisatie die opkomt voor de Rechten van Minderheden in Israel, heeft het schieten met scherp op ongewapende demonstranten scherp veroordeeld. De directeur voor het Midden Oosten en Afrika van Human Rights Watch noemde het gebruik van dodelijk geweld ''schokkend'' . De secretaris generaal van de VN, Guterres, vroeg om een onpartijdig onrderzoek. Hij deed dat bij het begin van een zitting van de Veiligheidsraad die op verzoek van Kuwait bijeengereoepn was. Israel en de VS probeerden de zitting tevergeefs tegen te houden.

(AFP)
(EPA)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Verschrikkelijke kronieken van aangekondigde doden, denk ik. Die foto's van die liggende, loerende scherpschutters die geen enkel risico lopen, anoniem op 'n rij alsof het gewoon een schiettent is. De voorstelling was ook nog gewoon aangekondigd! Alsof het een festival betrof ja. Zoals we weten mag het leger sinds vorig jaar met scherp schieten wanneer er sprake is van een levensbedreigende situatie, dus... Dus zet je vast een regiment met 100 snipers klaar? 100!

Je schrijft; 'wanneer de slachtoffers Israeli of joden zouden zijn geweest was de wereld te klein geweest maar het zijn maar Palestijnen' of iets van gelijke strekking. Het is erger vrees ik: Wanneer het om de jacht op dieren ging, leeuwen, olifanten of dolfijnen, klonk het protest en de verontwaardiging hier hoogstwaarschijnlijk luider!

Een met opzet beraamde slachtpartij op demonstrerende burgers die nauwelijks voor enig gevaar zorgen kan vrijwel niemand wat schelen wanneer men aanneemt dat het allemaal moslims zijn. Nee, dan het antisemitisme dat is me toch een partij erg aan het worden hier! Omdat Israel kan doen en laten wat ze wil en kritiek op de zionisten hier inmiddels gelijkstaat met een dodelijk karakter of zo. Dooddoeners versus echte doden van vlees en bloed. Beraamde misdaden tegen de menselijkheid die onbestraft blijven. Politici daar die oproepen tot ethnische zuiveringen... vrije meningsuitingen?

Ik weet nu al hoe menigeen van onze politici, organisaties en de media zich straks in bochten gaan wringen om te rechtvaardigen waarom ze dit toelieten. En dat ze dan keihard liegen als ze hun spijt betuigen terwijl de sluipmoordenaars gewoon doorgaan het werk af te maken. Achteraf, altijd achteraf krijgt iemand gelijk. Maar achter de schermen ligt het land en de doden komen nooit terug!

jim

Abu Pessoptimist zei

Jim,
Ik ben het met je eens Ik heb de klacht over het gebrek aan reacties bij de vijfde update weer weggehaald. Niet omdat hij niet gerechtvaardigd was, maar omdat er nu toch een oproep voor een onpartijdig onderzoek was van de VN secretaris generaal en om het stukje niet langer te maken dan nodig.
Maar we kunnen dit soort opmerkingen eindeloos blijven herhalen. Het kan de wereld geen reet schelen of Palestijnen als op de kermis worden neergemaaid in hun rug, of wanneer ze zitten te bidden, of wanneer ze gewoon met velen zijn. Zolang Israel maar blijft liegen dat ze met stenen gooiden, over hekken klommen, wapens bij zich hadden of autobanden in brand staken (zie de foto's in YNet, maar wat dan nog zou je zeggen), is alles OK. Het feit dat dieren in de Oostvaardersplassen honger zouden kunnen hebben roept hier in NL 100 keer meer emoties op, vrees ik.

Mark r zei

Gelinkt op blikopnosjournaalblogspot.nl Een van de weinige niet eenzijdige Nederlandse berichten over deze vreedzme protesten tegen de bezetting. 758 gewonden door scherpe munitie, 8 per sluipschutter, dit is een jachtpartij op mensen.
http://imemc.org/article/israeli-soldiers-kill-seven-palestinians-injure-1100-in-gaza/

Israeli's doden 16-jarige

Ghaith Yameen Een 16-jarige jongen is gisteren overleden als gevolg van een Israelische beschieting bij het bezoek van een grote groep Israe...