zaterdag 10 maart 2018

Israel schiet voor tweede keer in twee dagen een Palestijnse man dood

Amir Shehada (Shehab News)
Israelische militairen hebben zaterdagavond opnieuw een jonge man doodgeschoten, de tweede in twee dagen. Het was de 23-jarige Amir Shehada. Hij werd in  de borst getroffen en belandde in het zieknhuis, maar daar overleed hij kortet tijd later, zo deelde het Palestijnse ministerie van Gezondheid mee. Een tweede Palestijnse jongere, Hammam Sobhi, 16, werd door een kogel getroffen in zijn been.
Dit gebeurde in het dorp Urif, ten zuiden van Nablus. De krant Haaretz meldde dat het dorp werd lastiggevallen door kolonisten van de nederzetting Yitzhar en dat Palestijnse jongeren hen probeerden te verjagen. Het leger kwam daarna tussenbeide en opende gewoontegetrouw het vuur op de belaagde Palestijnen. Daarbij werden Shehadeh en Sobh geraakt.
Een dag eerder schoot het leger een man dood tijdens een betoging in Hebron. Dat was de 24-jarige Mohammed Ja'bari, die doof was, niet kon praten en ook mentaal gehandicapt was.

Kolonisten zijn trouwens ook elders op pad de laatste dagen. Vrijdag werd bijvoorbeeld ook het dorp al-Tiwani in de zuidelijke heuvels van Hebron met een bezoek vereerd van zo'n 30 kolonisten uit de nederzettingen Ma'on en Havat Ma'on, zo meldden bewoners.
De kolonisten bekogelden huizen met stenen en vernielden de vooruit van een auto. Ook probeerden zij de plaatselijke moskee in band te steken. Inwoners van al-Tiwani wisten dat te verhinderen. De kolonisten genoten ook hier bescherming van het leger, volgens het persbureau Ma'an, maar gelukkig vielen hier geen doden en was er alleen materiële schade. Die wordt overigens in dit soort gevallen niet vergoed.

Tafereel in al-Tiwani. (Foto Ma'an)

Geen opmerkingen:

Mohammed Rabbae: 'De conscience juive is uiteindelijk sterker dan F-16's of raketten'

(Interview uit 2009 ten tijde van de eerste Gaza-oorlog. Herdrukt uit Kol Mokum bij het afscheid van een kameraad, 1941 - 2022)   Bij het sl...