woensdag 14 maart 2018

Knesset verbiedt reizen twee parlementariërs naar bewegingen die BDS steunen

Jabarin
De Ethische Commissie van de Israelische Knesset heeft een dikke streep gezet door voorgenomen reizen naar het buitenland van twee leden. Zij waren  uitgenodigd door groepen die op de zwarte lijst staan van het ministerie van Binnenlandse Zaken als organisaties die Israel boycotten. Zelf mogen die organisaties Israel niet meer in. Afgelopen januari nam de Knesset ook een motie aan die Knessetleden reizen naar die organisaties verbood. De beslissing om de reizen te verbieden was overigens de eerste  dat deze motie werd uitgevoerd.
De twee leden zijn Youssef Jabarin en Haneen Zoabi van de Tagammu (Balad) partij, een onderdeel van de Verzamelde Arabische Lijst. Jabarin zou naar de VS reizen op uitnodiging van de Jewish Voice for Peace (JVP). JVP steunt de BDS. Jabarin gaat de beslissing aanvechten bij het hooggerechtshof.
Zoabi was uitgenodigd een conferentie in Ierland bij te wonen. Waarschijnlijk was die georganiseerd door de ''Palestine Solidarity Campaign'', dat is namelijk de enige organisatie in Ierland die op de zwarte lijst van het ministerie voorkomt.
Zoabi
Zoabi werd overigens woensdag ook door diezelfde Ethische Commissie voor een week geschorst omdat ze de Israelische soldaten moordenaars had genoemd. Degene die haar aanbracht was
 Oren Hazan (Likud), die zelf ook pas is geschorst, voor zes maanden, onder meer wegens seksistisch taalgebruik.  De klacht tegen Zoabi was het gevolg van een debat in februari over een wet die het tegenstanders van het Israelische leger (lees: de groep ex militairen van Breaking the Silence) verbiedt lessen en lezingen te geven op scholen. Zoabi zei toen dat het leger ''van tijd tot tijd moordt'' in de bezette gebieden.
De Commissie meende dat het soldaten van het Israelische leger moordenaars noemen buiten haar vrijheid van spreekrecht viel en de standing van de Knesset ondermijnde. Zoabi zei dat de Commissie van een ethische commissie in een censuurcommissie was veranderd, want wat ze vertelde ''was gewoon waar''.Ze bood aan een lijst van vermoorde Palestijnen te overleggen.

Geen opmerkingen:

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...