vrijdag 30 maart 2018

Israel schiet alvast één boer dood aan vooravond van ''Marsen voor de Terugkeer''

Duizenden verzamelden zich vrijdagmorgen in Gaza voor de ''Marsen van de Terugkeer'' (Activestills.org)

Updated.Voorafgaand aan de te verwachten ''Marsen voorde Terugkeer''  ter gelegenheid van ''De Dag van het Land'' die naar verwachting tussen nu en de 14 mei duizenden Palestijn en op been zullen brengen, heeft Israel vrijdagmorgen alvast een boer in Gaza doodgeschoten. Een andere boer werd zwaar gewond. De boer was de 27-jarige Omar Wahid Nasrallah Sammour.. Hij was net als een aantal anderen aan het werk op zijn land in al Qarara ten noordoosten van Khan Younis. Net als zijn ernstig gewonde collega werden zij geraakt door scherven van tankgranaten die op de groep werden afgevuurd. 
Omar Sammour
Volgens Israel ''bewogen zij zich op verdachte manier naar het grenshek''. Volgens de Palestijnen waren de boeren gewoon aan het werk. Ja, je moet toch wat zeggen, als Israelisch leger, als je een groep boeren die op hun land aan het werk zijn met granaten bestookt.
De  IMEMC meldde intussen dat Israel donderdagavond vijf Palestijnen met scherp heeft neergeschoten ten oosten van Gaza stad en nog eens drie ten oosten van Kan Younis. Ook werden er bij Khuza, ten oosten  van Khan Younis twee mensen rechtstreeks geraakt door traangasgranaten.
De Palestijnen maakten zich op voor een serie marsen en manifestaties die zullen worden gehouden vanaf vandaag tot en met 14 mei, de viering van Israels onafhankelijkheidsdag. Er zijn tenten opgericht en er zullen allerlei attracties zijn. Daarbij wordt afstand gehouden van de grens (en de strook van 300 meter aan de kant van Gaza die de Israelische bezetter  tot ''verboden gebied'' heeft verklaard) en alles zal geweldloos verlopen, aldus Hassan al Kurd, één van de organisatoren.
Israel beziet de voorbereidingen met grote argwaan (Gaza wordt tenslotte bestuurd door Hamas nietwaar!) en heeft in het licht van de gewelddadige acties die volgens de mensen in Jeruzalem zullen plaatsvinden, alvast stevige voorbereidingen getroffen Zo zijn  er onder meer 100 scherpschutters opgeroepen en langs de grens met Gaza geposteerd en volgens de uitgelekte instructies hebben zij opdracht iedereen neer te schieten die binnen  de 300 meter het hek nadert, en is doodschieten van Palestijnen ook in niet levensbedreigende situaties geoorloofd.
Sommigen vrezen voor weer een nieuw bloedbad, Israel heeft daar tenslotte de nodige ervaring mee. Zo werden op deze datum in 2011 16 mensen doodgeschoten die vanuit Libanon en Syrië oprukten  naar de Israelische grens en vielen er op 5 juni van dat jaar ('Naksa dag', de verjaardag van de verovering van de Westoever) nog eens 23 doden. Er waren in totaal zeker 550 gewonden.  (Ik heb daar hier en hier over geschreven op dit blog). Merkwaardig genoeg werd er in de wereld nauwelijks op deze gebeurtenissen gereageerd. (Maar uiteindelijk vielen de reacties op de oorlog in Gaza van twee jaar eerder natuurlijk ook best mee. Israel kan zich wel wat veroorloven).
De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem is één van de weinige organisaties die daar anders over denkt. De organisatie heeft waarschuwingen geuit en meldt ook net dezer dagen dat Israel alleen al  Iin december 2017 acht ongewapende Palestijnen heeft doodgeschoten in Gaza. Sinds januari tot nu toe waren dat er, en ook dat is informatie van B'tselem, nog weer vier, van wie drie minderjarigen. B'tselem zegt nog een dat het doodschieten van ongewapende demonstranten en of boeren en vissers, ''onwettig'' is. Ach, daar ligt de regering Netanyahu vermoedelijk niet wakker van. De verschillende EU landen hebben er trouwens ook niet veel woorden aan vuilgemaakt, net zomin als over het bericht dat er nu dus 100 scherpschutters met een ''license to kill'' verwachtingsvol langs de grenzen van Gaza staan opgesteld.

2 opmerkingen:

Mr.johanyip zei

Er zijn ook Berichten dat palesteinen de grens zijn gepasseerd, maar dat moet kunnen natuurlijk!

Abu Pessoptimist zei

Mr Johanyip,
Een oude bekende terug van weggeweest wat gezellig. Wat u zegt klopt. Die berichten waren van een paar dagen terug. Toen is Israel erg geschrokken van het feit dat een stel gewapende mensen ongemerkt 20 km Israel waren binnengeslopen. Het had dus niet te maken met de marsen.

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...