dinsdag 13 maart 2018

Palestijnse premier ontsnapt in Gaza aan aanslag

Eén van de beschadigde auto's uit Hamdallah's konvooi. (Palestinian Information Centre)

Updated. De Palestijnse premier Rami Hamdallah is ongedeerd gebleven bij een explosie die dinsdagmorgen zijn konvooi trof kort nadat het door het Erez checkpoint op de grens met Israel de Gaza-strook was ingereden. Enkele mensen raakten licht gewond en drie auto's raakten licht beschadigd. Fatah noemde het een poging tot moord en legde de schuld  bij Hamas. De secretaris generaal  van Hamas, Ismael Haniyeh, belde later met Hamdalla en veroordeelde de aanslag. Hij noemde het een poging de verzoening te saboteren. Een functionaris van Hamas zei dat enkele mensen zijn gearresteerd en dat het motief wordt onderzocht.
Hamdallah legde de zeldzame visite aan Gaza af om een nieuwe installatie voor het zuiveren van rioolwater te openen. Hij zei dat de aanslag Fatah niet zou verhinderen om te blijven proberen de kloof tussen Fatah en Hama te dichten. ''We zullen naar Gaza blijven komen.'' De delegatie van de Egyptische veiligheidsdienst die in Gaza is om te helpen de verzoening tot stand te brengen, liet weten dat zij de aanslag veroordelede maar in Gaza zou blijven en haar werk voortzetten.
Tot het bouwen van de nieuwe door Hamdallah geopende rioolzuiveringsinstallatie was besloten in 2007, nadat overvol gevulde reservoirs waren gebarsten. Daarbij werden ook vijf dorpelingen gedood. De nieuwe installatie van 75 miljoen dollar is bekostigd door de Wereld Bank en de Europese Unie. De Israelische invasie van 2014, de Israelische blokkade en stroomtekorten hebben de opening met tenminste vier jaar vertraagd. De nieuwe installatie zal naast de oude opereren en rioolwater innemen van een viertal plaatsen. Na zuivering wordt het water hergebruikt voor irrigatie of in zee gedumpt.

Geen opmerkingen:

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...