vrijdag 9 maart 2018

Israeli's doden doofstomme man en maken veel gewonden, onder wie vier door scherpe munitie

Mohammad Ja' bari
Israelische troepen hebben vrijdag in Hebron een doofstomme man doodgeschoten tijdens een demonstratie. De man, de 24-jarige Mohammed Zain al-Ja'bari, die speciale zorg nodig had, werd door een kogel getroffen in de borst. Hij werd in allerijl  naar het ziekenhuis gedragen, maar overleed daar enkele minuten later volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid. 
Volgens het leger zou Ja'bari een molotovcocktail hebben gegooid. Uiteraard kunnen we, ook al klinkt dat onwaarschijnlijk, niet twijfelen aan de uitspraken van het mest morele leger ter wereld. Het leger voegde er wel aan toe dat het incident nog wordt onderzocht. 
Het was en vrijdag en dat betekende meer protesten en dus meer slachtoffers. In het dorp Lubban al-Sharqia ten zuiden van Nablus. werden twee demonstranten in hun benen geschoten met scherpe munitie. Anderen raakten gewond door traangas.
Dat gebeurde toen demonstranten een aantal kolonisten hadden weggejaagd die onder bescherming van het leger land hadden bezet en een tent hadden opgericht. De tent brandde af. Het leger verjoeg daarna de dorpelingen waarbij de gewonden vielen.
In Salfit, in het centrum van de Westoever, werden eveneens twee Palestijnen door scherpe munitie getroffen, terwijl anderen gewond raakten door traangas en ''rubberkogels''. In het gouvernoraat Ramallah vielen in het dorp Mazra'a al-Gharbiyya twee gewonden door rubberkogels en hadden tientallen last van een overmaat aan traangas .De Palestijnen werden hier gestuit in hun protestmars naar een gebied van 4.000 dunam (400 hectare) dat het leger wil onteigenen om er een weg alleen voor Joden te maken naar de nederzettingen Talmon, Halamish en Ateret. Journalisten die hete protest volgden en paramedici werden eveneens met traangas onder vuur genomen.
Geweldloze protesten waren er ook in Bil'in en Ni'lin ten westen van Ramallah, en in Deir Nitham en Nabi Saleh ten noorden ervan. Eén van de eisen van de demonstranten was het vrijlaten van de 17-jarige Ahed Tamimi uit Nabi Saleh en haar moeder. Beiden komen deze zondag 11 maart na drie maanden voorarrest weer voor de rechter.
In Qalqilia, in het noorden van de Westoever, vielen de militairen de gebruikelijke vrijdagse optocht in Kafr Qaddoum aan. Ook daar waren slachtoffers van overdadig traangas. Protesten waren er verder ook langs de grens van Gaza.

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger zei

Het bezettingsleger bestaat zelf geheel uit doofstommen.

jim zei

Bedankt hoor voor al je blogposts de hele tijd en het op de hoogte houden van de verschrikkelijke werkelijkheid en niet de waan vd dag!
Off topic!
https://twitter.com/naifco/status/971384601557028865
ik ben geen arabist maar kwam deze tweet/foto tegen op internet op een twitteraccount en ik snap onmiddelijk dat 1 zo'n foto een heel verhaal vertelt over imperialistische en kolonialistische verhoudingen en de rol van monarchen bijv. maar kan zelf geen arabisch lezen.
Dacht: Vast leuk draadje voor jou, vooral ook vanwege het duiden van alle details in de foto. Het gaat niet om het duiden van symboliek in een 17e eeuws schilderij tenslotte... Wellicht iets voor jou om er ooit een stukje aan te wijdden. Ik weet ook wel dat je het al druk genoeg hebt... toch moest ik aan je denken.
Groet, lauran

Abu Pessoptimist zei

Jim/lauran
Het plaatje is leuk, kroonprins Mohammed bin Salman bij koningin Elisabeth. Maar de tekst is niet echt heel diepzinnig: macht en kracht trekken elkaar aan. (Althans zo zou de niet letterlijke vertaling kunnen luiden. Letterlijk staat er: kracht trekt kracht aan).

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...