vrijdag 16 maart 2018

Palestijn doodt in "ramaanval" twee Israelische militairen en verwondt twee andere

 Qabha's auto na de aanslag. (Ma'an)

Een Palestijn heeft vrijdag in een ''ramvaanval'' met zijn auto twee Israelische militairen gedood, een officier en een dienstplichtige. Een derde soldaat werd zeer ernstig gewond. Hij liep zwaar hoofdletsel op en wordt kunstmatig in coma gehouden. Een vierde militair raakte matig ernstig gewond.
De aanval vond plaats op weg 585 op de Westoever tussen de nederzettingen Hermesh en Mevo Dotan (in het Palestijnse district Jenin). De Palestijn zag dat de vier militairen uit een Humvee stapten en zich op weg begaven naar een wachttoren. Volgens de Shin Bet, de Israelische veiligheidsdienst, gaf hij daarop gas en reed de vier van de weg.  De Palestijn is de 26-jarige Allah Kabha uit de plaats Barta'a in de Wadi 'Ara, die half in Israel en half over de Groene Lijn ligt. Althans YNet schrijft zijn naam als Allah. Uiteraard heet hij anders (niemand heet ''God'' in een Arabischtalig land). Zijn echte naam is Ala'a Qabha. Hij raakte matig gewond. Volgens de Shin Bet zat Qabha eerder in een Israelische gevangenis.
Qabha's huis werd onmiddellijk doorzocht en overhoop gehaald en verschillende familieleden werden gearresteerd en voor ondervraging meegenomen. Generaal-majoor Yoav Mordechai, de Coördinator van de Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) gaf ondertussen de order om met onmiddellijke ingang alle pasjes van de uitgebreide familie Qabha ongeldig te verklaren.  Dat betekende dat 67 vergunningen om te werken in Israel werden ingetrokken, evenals 26 vergunningen om handel te drijven en vier vergunningen om te werken in nederzettingen.
Minister van Defensie Avigdor Lieberman gafals commnetar op de aanslag dat hij zijn best gaat doen om te zorgen dat de ''terrorist'' wordt geëxecuteerd, dat zijn huis wordt verwoest en dat iedereen die met hem heeft samengewerkt wordt berecht.''Er bestaat niet zoiets als individueel terrorisme,'' zei Lieberman fijngevoelig. Aanvallen als dit vallen daar niet onder, volgens hem, omdat de Palestijnse Autoriteit de ''families van de terroristen betaalt''.
De bewegingen Hamas en Islamitische Jihad in Gaza prezen de aanval. Hamas wees erop dat het juist 100 dagen geleden is dat president Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israel en dat het verzet daartegen nog steeds voortgezet wordt. Islamitische Jihad zei dat de aanval valt onder het recht van de Palestijnen om hun land en heiligdommen te verdedigen.

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...