woensdag 7 maart 2018

Jeruzalemmers kunnen status van inwoner kwijtraken op grond van nieuwe Iraelische wet

Arieh Deri


Het Israelische parlement heeft woensdag een wet aangenomen die de minister van Binnenlandse Zaken het recht geeft de status van inwoner van Jeruzalem af te nemen van elke in Jeruzalem geboren en wonende Palestijn die zich ''deloyaal'' tegenover Israel heeft getoond. De minister mag dat ook als de betreffend Palestijn zijn inwonerschap te danken heeft aan onjuiste informatie of wanneer hij in de ogen van de minister, op dit moment Arieh Deri van de orthodoxe Shas partij, een misdadige daad heeft gepleegd of een veiligheidsrisico is. 
Hanan Ashrawi, een lid van het Uitvoerend Comité (hoofdbestuur) van de PLO, noemde de wet ''uitzonderlijk racistisch''. ''Door Palestijnen uit Jeruzalem hun status van inwoner af te nemen en  die Palestijnen het recht te ontnemen in hun eigen stad te blijven handelt Israel in strijd met de internationale wetgeving en met de mensenrechten en humanitaire wetten, '' aldus Ashrawi. 
Na de annexatie door Israel van het oostelijke deel van de stad hebben de Palestijnse inwoners niet het Israelische staatsburgerschap verkregen, maar een '' permanent inwonerschap''. Zij hebben aparte identiteitskaarten en reizen op een Jordaans paspoort maar zijn in feite stateloos. Israel heeft bovendien in de loop der jaren zo'n 14.500 mensen hun status als Jeruzalemmer ontnomen, nadat een wet was aangenomen dat dit inwonerschap verloren zou gaan als de betreffende persoon te lang buiten de stad verbleef. De meesten van deze 14.500 mensen waren niet op de hoogte van deze bepaling.
Adalah, een Palestijnse mensenrechtengroep, noemde de nieuwe wet illegaal onder het internationaal recht. In een verklaring zei de groep dat Oost-Jeruzalem net als de Westoever en Gaza onder het internationaal recht gelden als bezet gebied en dat de inwoners daarom een ''beschermde status'' hebben. Het is illegaal om hen te verplichten loyaal te zijn aan de bezettingsmacht en al helemaal  om hen op basis van het ontbreken daarvan het recht te ontzeggen op een permanent inwonerschap,'' aldus Adalah.Human Rights Watch, een  internationanle mensenrechtengroep, zei in een recent rapport dat het ontnemen van de status van inwoner aan Jeruzalemmers waarschijnlijk een oorlogsmisdaad is onder het verdrag van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. 

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...