vrijdag 16 maart 2018

$83,5 miljoen op donorconferentie voor UNRWA

Updated. Op een donor conferentie in Rome voor de VN vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen UNRWA zijn donderdag toezeggingen gedaan voor extra bijdragen van 83,5 miljoen dollar, waarvan  50 miloen werd toegezegd door Qatar, zo heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. De Europese Unie zegde bij monde van EU-commissaris Frederica Mogherini 82 miljoen euro toe, maar dat betrof een versnelde betaling van de hulp voor 2018.
De conferentie, onder de naam "Preserving Dignity and Sharing Responsibility: Mobilizing Collective Action for UNRWA", was bijeengeroepen door Jordanië Zweden en Egypte om het gapende gat in de begroting te dichten, dat was gevallen doordat de Verenigde Staten gekort hebben op hun bijdrage.
Volgens UNRWA woordvoerder Chris Gunness bedroeg het tekort voor het lopende jaar vóór de conferentie 2018  $446 miljoen van de in totaal 720 miljoen, een ongekende situatie. Volgens Gunness gaat UNRWA er vanuit dat de totale korting die de VS toepast dit jaar 300 miljoen dollar zal bedragen.''Wij gaan er vanuit dat we dit jaar niets meer van de VS krijgen,'' aldus Gunness.
Aan de conferentie namen afgevaardigden deel van ruim 70 landen, onder wie secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN, die zei dat door '' een half miljoen kinderen op school te houden en er voor te zorgen dat miljoenen gezond en goed gevoed zijn, UNRWA bijdraagt aan de stabiliteit in de Palestijnse bezette gebieden Jordanië en Libanon''. Bovendien heeft UNRWA bijgedragen aan het lenigen van de nood van de door de gebeurtenissen in Syrië getroffen Palestijnen. "UNRWA is belangrijk voor de internationale gemeenschap. We moeten de organisatie steunen en beschermen,'' aldus Guterres die ook refereerde aan de slogan van UNRWA ''waardigheid is niet uit te drukken in geld'' (Dignity is priceless).
De Zweedse minister Margot Wallström, deed een oproep deze ''reddingslijn'' voor miljoen Palestijnse vluchtelingen in stand te houden. EU-commissaris Mogherini noemde steun aan UNRWA een ''humanitaire en politieke plicht''. Ook de Jordaanse en Egyptische ministers van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi en Saleh Shoukry onderstreepten het belang van UNRWA.
In de marge van de conferentie maakte de EU bekend dat de EU-bijdragen aan UNRWA in 2019 en 2020 onverminderd hoog zullen blijven. Commissaris-generaal Pierre Krähenbühl van UNRWA zei dat de de organisatie nu verdere stappen zal zetten om het gat in de begroting te dichten. "In mei zal ik rapport uitbrengen aan de secretaris-generaal va de VN.''

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...