woensdag 14 maart 2018

Knesset omzeilt hooggerechtshof en neemt wet aan over vasthouden lichamen dode Palestijnen

 (The Times of Israel)

Het Israelische parlement heeft vorige week woensdag een wet aangenomen die de politie het recht geeft lichamen vast te houden van Palestijnen die gedood zijn door de politie of andere veiligheidstroepen, totdat de familie akkoord gaat met voorwaarden waaronder de begrafenis mag plaatsvinden. De wet geldt alleen voor Palestijnen, en dan alleen nog die in Israel zelf en in Oost– Jeruzalem. Voor de Westoever is de wet niet nodig, daar heeft het militaire gezag sinds 1967 enkele honderden lichamen van gedode Palestijnen nooit teruggegeven.
 Vóór de wet stemden 48 leden van de Knesset. De wet werd ingediend naar aanleiding van een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof, dat zes maanden geleden, naar aanleiding van een veroekschrift van Adalah, het Juridische Centrum voor de Rechten van de Arabische Minderheid, had bepaald dat de Israelische politie niet het recht heeft lichamen vast te houden. Dat zou het schenden van grondrechten inhouden, volgens het hof.

Adalah heeft een scherp protest laten horen tegen de nieuwe wet. Adalah noemde het een schending van zowel het internationale als het Isrelische recht en dat terwijl het hooggerechtshof had bepaald dat het vasthouden van lichamen en het stellen van voorwaarden aan hun teruggave een schending is van het recht op menselijke waardigheid''. Bovendien heeft de Commissie tegen het Martelen van de VN bezorgdheid geuit en Israel erop gewezen dat het dit soort situaties in de toekomst moet vermijden. Volgens Adalah is de wet volstrekt enig in zijn soort gezien vanuit het opzicht van constitutionele of menserchtenwetgeving.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...