vrijdag 28 februari 2014

Schandalig? Ja, inderdaad schandalig

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel), onze eigen Nederlandse Israel lobby, heeft een snel stukje op zijn site gezet naar aanleiding van het rapport van Amnesty International over het doden van Palestijnen op de Westoever. In dat rapport (zie ook hieronder) wordt beschreven dat er aanwijzingen zijn dat dit doden soms opzettelijk gebeurt en dat er eigenlijk nooit een grondig en onpartijdig onderzoek naar de toedracht wordt gedaan, zodat de daders tot nu toe onbestraft bleven. 1)
 Het rapport is grondig, geeft feiten die grotendeels ook door de Isarelische menserechtenorganisaties Yesh Din en B'Tselem, of de Palestijnse Mensenrechtenorganisatie PCHR zijn gerapporteerd en die ook op blogs zijn gemeld, waaronder op dit blog van ondergetekende. Maar het CIDI, dat ons als het zich aan zijn naam zou houden, zou moeten informeren, reageert - zeker niet voor het eerst - alsof dit weer de zoveelste truc is van een jodenhatend clubje om Israel verdacht te maken.
Zonder op ook maar één van de gedocumenteerde gevallen in te gaan noemt het CIDI het rapport ''schandalig''. Om vervolgens een Israelische verklaring aan te halen waarin wordt gezegd dat ''Amnesty International de realiteit geweld aandoet''  en alleen maar ''zorgvuldig uitgekozen, onverifieerbare en soms tegenstrijdige verklaringen met een politieke agenda'' zou hebben opgevoerd. En ja, ook zou het rapport de ''toename van het Palestijnse geweld'' buiten beschouwing hebben gelaten. (Inderdaad, er is verleden jaar één soldaat doodgeschoten, dat gebeurde in Hebron). 
Het is als vanouds -  kop in het zand en ontkennen dat Israelische soldaten ooit de dingen doen die door Amnesty worden beschreven. Het is de officiële Israelische standaard-reactie en dus - helaas - ook van de vertegenwoordigers van officiële Joodse organisaties als het CIDI. Wel steeds klagen over het  ''verheerlijken van geweld'' door de Palestijnen, zoals ook het CIDI regelmatig doet, maar het geweld onderzoeken dat wordt bedreven door je eigen, Israelische soldaten, oh nee. Het past in het beeld van een Joodse gemeenschap die voor alles wat aan de bezetting van de Westoever kleeft en niet deugt de ogen sluit en elke discussie erover uit de weg gaat. Geen wonder, zou je zeggen, dat de Joodse achterban dan ineens wordt overvallen als er een boycot komt van banken die in de nederzettingen investeren, of geshockeerd is als een gerenommeerde organisatie als Amnesty komt met een doortimmerd rapport. Het CIDI speelt door niet eens kennis van de feiten te nemen die hooghartig van de hand te wijzen, een uiterst bedenkelijke rol. En ja, eigenlijk is dat inderdaad ...schandalig.   

1) Daarop is één uitzondering: een sergeant die de een man doodschoot die door een gat in de ''Muur'' naar Israel wilde om werk te zoeken werd - na een plea bargain - wegen het overtreden van de regels veroordeeld tot één jaar detentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. (Ik durf me niet af te vragen wat hij had gekregen als hij een Jood had doodgeschoten en of er dan ook sprake was geweest van een plea bargain). 

7 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

Merkwaardig, in het CV van Esther Voet op haar website staan Amnesty en Greenpeaxce niet vermeld, maar nog wel in een CV dat te downloaden is.
"Daarnaast verzorgde zij verschillende projecten voor Elsevier, VCK Zeereizen, GMG (uitgeverij van onder meer Miljonair, het Joods Jaarboek en Jackie), Street Wise (o.m. teksten voor Memisa, Stichting Vluchteling, WNF, Amnesty International, Greenpeace en de Hersenstichting."

http://www.esthervoet.nl/documents/CurriculumVitaeEstherVoetDutch.pdf

Abu Pessoptimist zei

Tja, Engelbert,
''Projecten voor Amnesty en Greenpeace, staat er. En dat kan dus van alles zijn (bijvoorbeeld een artikeltje schrijven). Bovendien meldt Esther in die cv ook:
''Zoals je ziet, met Esther kan het alle kanten op.''

Anoniem zei

en als klap op de vuurpijl is ze ook nog: "afgestudeerd counsellor en counselling mentor en geeft workshops ??persoonlijke ontwikkeling??"

Waar zou je voor counsellor kunnen studeren?
Krijg je dan ook een diploma?

Herman

Elisabeth zei

Wat Engelbert Luitsz heeft opgemerkt is wel zeer opmerkelijk en cynisch!

Esther Voet, die zelf in ieder geval IETS voor Amnesty heeft gedaan en dat mooi genoeg vond om het eerder op haar CV te zetten, probeert dat nu onder het tapijt te schuiven omdat Amnesty ook kritiek heeft op Israel!

Zo begrijp ik het in ieder geval. Hoe principieel. Echt een mooi 'lesje in ethiek'. Haha!

Martijn zei

Inderdaad, Elisabeth, voor ‘lesjes ethiek’ kunnen we te allen tijde bij Voet cs terecht. En natuurlijk bij de Israëlische autoriteiten.

Zo wordt Amnesty er blijkens het CIDI-bericht door Israël fijntjes op gewezen dat zijn rapport niet alleen ‘schandalig’ en ‘obsessief’ is, maar ook nog eens ‘geen enkele bijdrage levert aan het reële en belangrijke debat over de vraag hoe autoriteiten moeten omgaan met de complexe uitdagingen van demonstraties die gewelddadige en potentieel dodelijke elementen in zich bergen.’

www.cidi.nl/israel-amnestyrapport-schandalig

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Sorry hoor, ik vind dit het hoofdstuk 'spijkers op laag water zoeken', op heel laag water zelfs, waar de Israëllobby doorgaans zo in uitblinkt.

Het feit dat activiteiten voor AI op de ene CV van mevr. Voet wel maar op een andere niet worden vermeld, 'merkwaardig' noemen is al bijna een vorm van boosaardige opzet suggereren.

En dat dan verbinden met de manier waarop het Cidi schrijft over het rapport 'Trigger Happy' van Amnesty, moet van die opzet hypocrisie maken. Alsof iemand die ooit iets voor AI heeft gedaan, voortaan alles wat AI verder nog doet en schrijft zou moeten steunen.

Op de persoon gespeeld en ver gezocht. NGO monitor zou zich niet hoeven schamen.

Het CV dat te vinden is onder http://www.esthervoet.nl/documents/CurriculumVitaeEstherVoetDutch.pdf is in z'n bovenmatige gedetailleerdheid wel licht bespottelijk, dat dan weer wel, en de wijze waarop het Cidi zich meent van het AI-rapport af te kunnen maken, is totaal gemakzuchtig, en vind ik beschamend. Het oordeel dat AbuPessoptimist daarover velt, daar kan het Cidi het mee doen. Het zal niet helpen, de praktijken van de bezetting en de bezetting zelf zijn onverdedigbaar, het Cidi heeft zichzelf een onmogelijke taak gesteld en kan niet anders dan zichzelf daardoor diskwalificeren als 'centrum voor informatie en documentatie'.

Jennifer van W zei

Uit de laatste pennevrucht van mevrouw Voet:

"De internationale gemeenschap zal zonder uitzondering, unaniem en consequent garant moeten staan voor het voortbestaan van Israël als staat voor het Joodse volk."

http://www.cidi.nl/wp-content/uploads/2014/03/20140300_is_opi_voet.pdf

Ze haalt ook even wat extremistische groeperingen in Syrië aan om haar punt te ondersteunen.

Volgens mij wil ze zeggen dat er vooral een joodse demografische meerderheid in Israël moet wonen en dat de internationale gemeenschap daarvoor verantwoordelijk is.

En dat vertegenwoordigt een instituut dat geregeld in de media verschijnt.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...