zondag 10 juli 2016

Israeli's grendelen nog meer dorpen af na beschieten kolonist

 Israelische militairen bij de ingang van de nederzetting Efrat (Foto The Times of Israel).

 Tenminste vijf Palestijnen zijn gewond geraakt bij botsingen met Israelische troepen in het gebied rond Hebron en er werden drie arrestaties verricht, nadat zaterdag rond middernacht een 30 jarige Israelische kolonist licht gewond was geraakt aan de heup, nadat hij rijdend in zijn auto bij de nederzetting Teqoa was beschoten. 
De kolonist reed door tot de nederzetting Efrat, vanwaar hij naar het Shaare Zedek ziekenhuis werd vervoerd. Volgens een woordvoerder van de kolonisten had hij zijn vrouw en vijf kinderen ook in de auto toen hij werd beschoten. De Palestijnse gewonden vielen nadat tientallen Israelische militairen op zoek naar de dader(s) het dorp Sa'ir van de buitenwereld af hadden sloten en voor het aanbreken van de dag aan alle kanten begonnen te doorzoeken, waarbij ze ondermeer ook opnamen van veiligheidscamera's in beslag namen en afspeelden. Er braken onlusten uit, waarbij de militairen met stenen werden bekogeld, wat zij beantwoordden met grote hoeveelheden traangas, stun granaten, scherpe munitie en rubberkogels.  Vier Palestijnen raakten gewond door rubberkogels en tientallen anderen ondervonden last door te grote hoeveelheden traangas.  Personeel van de Rode Halve Maan verleende hen ter plekke eerste hulp.
Ook de noordelijke toegangen van de dorpen Halhul, Beit Ummar en het Arroub vluchtelingenkamp  in de omgeving van Hebron werden afgesloten en er werden nieuwe  checkpoints opgezet die nauwgezet auto's die Weg nr 60 wilden oprijden aan inspecties onderwierpen. Verder hield het Israelische leger razzia's in Dura, al Samu, Tarqumiya en de stad Hebron zelf. In al Samu, Tarquimiya en Hebron werden de drie arrestaties verricht. In Hebron, in de buitenwijk ar Ramadin, werd intussen Bassam Mahmoud Tabish geraakt door scherpe munitie. Onduidelijk is door wie en hoe. Hij werd naar een ziekenhuis in Hebron vervoerd.  Intussen heeft het Israelische leger ook al een tijdje gebieden bij Yatta, waaronder het dorp Bani Na'im, totaal van de buitenwereld geïsoleerd. Dit gebeurt als een collectieve straf voor het doden van het 13 jarige meisje Hallal Ariel, een week geleden.

Geen opmerkingen: