dinsdag 8 december 2009

Iran: uitgebreide demonstraties in 12 steden


De demonstraties maandag tegen het Iraanse regime hebben plaats gevonden in tenminste 12 steden en waren daarmee wijder verbreid dan ooit. Bovendien waren ze de omvangrijkste sinds de protesten in juni tegen de frauduleuze herverkiezing van Ahmadinejad. Volgens de Los Angeles Times maar ook volgens diverse bronnen die circuleerden op YouTube en internet, waren er behalve in Teheran, protesten in de steden Isfahan, Shiraz en Kerman in het midden van het land, in Mashhad in het Oosten en Rasht aan de Kaspische Zee, en in de westelijke streden Tabriz, Kermanshah, Hamdan en Ilam. Ook waren er berichten over onlusten in Sanandaj in Kurdistan en in de Azeri regio. Schattingen van de aantallen demonstranten lopen wijd uiteen. Het officiële persbureau Fars sprak van 2000 demonstranten in Teheran, maar beelden lieten tienduizenden zien (foto onder op het Azeri plein in Teheran. De foto boven toont een mars van studenten bij de Amir Kabir universiteit, ook in Teheran). 

  De demonstranten riepen 'Dood aan de dictator', vielen uit naar Ahmadinejad en de opperste leider Ali Khamenei, en verbrandden foto's van Khamenei. Ook riepen zij leuzen van steun aan het adres van oppositieleider Mir Hossein Moussavi. Moussavi zelf gaf een verklaring uit waarin hij zei dat de Iraanse clericale autoriteiten hun legitimiteit aan het verliezen zijn in de ogen van de Iraniërs, 'want een grote natie blijft niet zwijgen als iemand haar stemmen afpakt'.
De autoriteiten hadden toegangen tot de universiteit afgegrendeld en schoten traangas op de menigte af. Bassidj in burger verrichtten een onbekend aantal arrestaties en bassidj op motorfietsen voerden charges uit en met de wapenstok. Er zou ook zijn geschoten met scherp. Het is onbekend of er gewonden zijn.
De demonstratie vond plaats op de dag dat jaarlijks wordt herdacht dat drie studenten omkwamen bij protesten tegen de komst van president Richard Nixon in 1953, kort nadat de Amerikanen behulpzaam waren geweest bij een coup tegen premier Mossadeq en het weer op de troon brengen van de shah. De autoriteiten hadden buitenlandse persvertegenwoordigers verboden hun kantoren te verlaten, het internetverkeer gedeeltelijk geblokkeerd en gezorgd dat het mobiele telefoonverkeer in het centrum van Teheran werd gejammed. Desondanks kwamen er al snel beelden op YouTube en Facebook van met mobiele telefoons opgenomen protesten, en kwamen volop emails en twitter-mededelingen naar buiten.

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...